Róże w ogrodzie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2016

Post »

Maju u mnie podobnie wyglądają Róże, pierwsze kwiaty reszta w pąkach ,wygląda na to że w tym roku później będziemy ścinać przekwitłe o ile upały i burzę nie zmuszą nas wcześniej do tego ;:219 Ogród widzę już gotowy wypielegnowany,wyhuhany i dmuchany czeka na gości, więc się rozgoszczam z kawką na ławeczce i czekam na ciąg dalszy ;:304
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maju cudności... ;:167 ;:167 ;:167 nie będę się rozpisywać, bo słów mi brakuje ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i się wygadałam :;230
Dziękuję ;:196 i czekam na więcej bukietów :wink:
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeju, jak Ty masz czyściutko ;:oj . W domu mam większy syf niż Ty w ogrodzie ;:306 . Majuś, Auguste Pretoria i Carolin Knight są przepiękne ;:167 . Reszta oczywiście też, ale te dwie panny spowodowały niebezpieczne drżenie serca i portfela :D .
Za późno do Ciebie weszłam, bo z rana zamawiałam powojniki i opłaciłam zamówienie. A tu widzę takiego pięknego clematiska ;:167 . Świetnie prezentuje się na Twojej czyściutkiej rabatce ;:167. Następnym razem muszę o nim koniecznie pomyśleć ;:108
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Maju, nareszcie :heja
Już widzę nowości :wink: Tym razem w tonacji kremowo- żółtej ;:oj
Na spektakl trzeba będzie jeszcze poczekać - u mnie jest tak samo :( Jestem trochę zła, bo przepisowo zakwitła tylko Eglantyne i Crocus Rose. Tym sposobem one już kończą kwitnienie, a reszta ledwo się gramoli...
Pociesz się, że róże będziesz miała później, za to jak zwykle masz mnóstwo pączków ;:215 Aż przyjemnie popatrzeć ;:108
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Maju gdy Ty czekasz na pierwsze kwiaty ja już ścinam róże , częściowo ostrózki , bo już przekwitły , Versigny widzę u Ciebie ma piękne kwiaty , moja nie ma jeszcze pąków , natomiast Eeuwige u mnie też pięknie w tym roku kwitnie. ;:3
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Maju - widzę świeżą korę i zastanawiam się, ile musiałaś jej wysypać, by pokryła puste miejsca. Przyglądam się też uważnie odległościom między nowo posadzonymi rożyczkami. Jakie to odległości? Ciągle mam problem z właściwym nasadzeniem, niby staram się zachować odległości, a potem okazuje się, że sadzę zbyt blisko.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Majeczko, wznoszę toast za pierwsze kwiaty ;:304
Carolyn Knight prześliczna. Moja pokazała jeden kwiatek, ale w zwisie :;230 i nie miałam jak jej strzelić fotki. Położyć się nijak nie dało, bo tam rośnie bodziszek i strasznie przeszkadza. Poczekam aż zakwitną kwiaty na wyższym piętrze. Podziwiam Twoje wypasione ostróżki ;:138 U mnie rosną coraz słabiej. Chyba coś im za sucho albo jeszcze jest jakaś inna przyczyna tak słabej kondycji :roll: Czy założyłaś nową rabatę, czy mi się wydaje? Masz tak luźno pomiędzy różami. Myślę tutaj o zdjęciu, na którym widać powojnik :wink:
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Maju - czytałam u Dorotki, że masz Batshebę, gdzie ją kupiłaś? Próbuję znaleźć jakąś polską szkółkę, ale chyba mnie niemoc jakaś chwyta, że nie potrafię jej wyszukać. Czy to nowa róża u Ciebie? Jeśli tak, to kwiaty chyba maja prawo być krótkotrwałe, bo zrozumiałam, że takie własnie były. Na zdjęciu wydają się przepiękne, jakie są w rzeczywistości?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Ale mnie tu dawno nie było :oops: A nu Ciebie niezmiennie pięknie ;:167 To w końcu mój ulubiony różany ogród :uszy
Widzę, że po wielkanocny powrót zimy nie tylko u mnie zrobił niezłe zamieszanie :roll: Parę róż wypadło, jak nigdy wcześniej, a wiele startowało od poziomu "0" ;:224 Ale nie jest źle, a i mogłam sobie kupić coś nowego ;:306 Czerwcowy ogród jest różany aż miło ;:215
Możesz mi coś napisać o Fall in love again??? Please ;:196
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Witam cieplutko :D
Piekny ogród, niesamowity i zadbany, a róże oszałamiające, ;:oj
Od jakiegoś czasu przeglądam i czytam watek i jestem zachwycona... :D
Z niecierpliwością czekam na więcej ;:167
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Czekamy, czekamy....
Na obiecane zdjęcia podpór też. :D

Majka jak zabezpieczasz swoje róże i powojniki przed chorobami ? U mnie róże jako tako ale powojniki , co rok uwiąd.
Marta
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Dzień dobry ;:196
miło czytać wasze wpisy.

Tolinka miałaś rację wczorajsza burza zrobiła spustoszenie na mojej różance. Nic na to poradzić nie mogę, kwiaty do cięcia.
Dobrze że mają jeszcze pąki. ;:108

Basiu dziękuję ;:196

Aprilku coś udało mi się uchwycić na zdjęciach zanim deszcz zrobił spustoszenie. :D

Werko powojnik jak najbardziej godny polecenia, a różyczki które wymieniłaś warto mieć. ;:108

Elwi u mnie reż wiele róż się dopiero gramoli. Crocus Rose ma dopiero mikrego pączusia, a nówki od Harknessa urosły mi tylko 10 ? 15 cm. Jedna ma kolorowego pączka. Hihihi lepiej się śmiać z tego? :;230 Wielkokwiatowe obraziły się na moje warunki pogodowe.
Jak do tego dodam pomyłki w odmianach z nasadzeń jesiennych, to okazuje się, że nie bardzo mam co pokazywać.
Dobrze, że mam róże Guillota i Austina, te jakoś się pozbierały po zimnym i mroźnym kwietniu i maju.
Jakoś to przeżyję, ale już zaczęłam wyciągać wnioski co dalej i jakie odmiany sadzić.

Teresko jak przeczytałam, że masz 300 krzaczków, to się za głowę złapałam. Taka ilość, to ogrom pracy. Podziwiam ciebie.
Versigny bardzo długo utrzymuje kwiaty i generuje nowe pąki. ;:108
Euwige w tym roku ma dużo większe kwiaty niż w pierwszym sezonie. Ładnie buduje obszerny krzak. Jestem z niej zadowolona. :heja

Ewa odległości sadząc róże staram się dostosować do odmian. Miejsce w którym je sadzę też ma znaczenie.
Akurat to miejsce do którego się odnosisz jest przeznaczone tylko na trzy krzaczki, stąd odległości zostawiłam duże. ;:108
Jeżeli chodzi o korę, to w tym miejscu wysypałam tylko 5 worków bardzo drobnej kory po 50l.
Ewciu jeżeli chodzi o Batshebę, to jak do tej pory widziałam ją tylko u Austina i tam została kupiona. Mam ją od wiosny, ładnie przyrasta i waśnie otwiera swój pierwszy kwiatuszek. Podoba mi się, więcej o niej dopiero na jesieni.
Załączam link http://www.davidaustinroses.co.uk/bathsheba

Dorotko masz oko hihihi :;230 to nowa rabatka ale przyrzekłam sobie, że tam róż nie nakiciam hihihi? :;230
Posadziłam tylko 2 Sweet Blondie http://rosaplant.pl/pl/roze-martina-vis ... wepat.html
i Chewfawnfree http://rosaplant.pl/pl/roze-warnera/759 ... nfree.html
Do tego powojniki i małe tuje Danica. Dołem rozściełają się dwie odmiany jałowca płożącego i to na tyle jeżeli chodzi o nasadzenia. ;:170
Moja Carolyn Knight ma już drugi roczek. Ładnie się zachowuje, a myślę, że po trzech latach będzie jeszcze piękniejsza.
Co do ostróżek, po wczorajszej burzy trochę kwiecia mi się przerzedziło hihihi? będę rozsadzać.
Zrobiłam ogromy bukiet ze ściętych kwiatów, ślicznie wygląda. ;:170

Ania cześć, ale długo ciebie nie było. Wracaj i koniecznie pokazuj co zdziałałaś w ogrodzie. ;:65 ;:65
Moje róże przymarzły tej wiosny dwa razy, odrastają z różnych poziomów. Na pewno nie są w stanie zaprezentować się tak jak powinny. Nie dostają żadnego nawozu, bo skutek mógłby być taki, że na jesieni zaczną generować nowe pędy, a to nie jest dobre dla nich.
Pytasz o ?Fall in love again?, ma piękne bardzo trwałe kwiaty i ten kolor. Rośnie nisko, małym zwartym krzaczkiem. Musisz profilaktycznie zadbać o jej zdrowie, bo może podłapać czarną plamistość. ;:168

Bożenko dziękuję za miłe słowa. Mam kolejny trudy sezon różany, nie bardzo mam co pokazywać. Postaram się nie przegapiać każdej okazji. Zapraszam serdecznie. :D

Marto zaraz wstawię zdjęcia które cykałam w przerwie pomiędzy pierwszym deszczem, a burzą która już nadciągała.
Podpory są już posadowione i widać je przy różach, które jak na złość dopiero rosną. ;:108
Róże dostają dolistnie 4 razy Biosept i jeżeli bym coś zauważyła, to ewentualnie oprysk chemią. Natomiast powojniki niczym nie pryskam.
Wybieram odmiany bylinowe i włoskie i miejsce gdzie kupuję. Sprawdza się, też miałam takie, co padały.

Tak kwitły mi róże tuż przed burzą. Po burzy jeszcze zdjęć nie robiłam, bo najpierw muszę zrobić porządek na rabatach.
Wyjątek zrobiłam dla Batsheby. ;:167
Wcześniejsze zdjęcia wstawię później.
Obrazek

Our last summer
Obrazek

Carolyn Knight
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Monique Bouygues
Obrazek

Obrazek

Crown Princess Margareta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chippendale
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bathseba wczoraj i dziś po kolejnej burzy, ostatnie zdjęcie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatostany ostróżek musiałam po burzy ściąć .
Obrazek
;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”