Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Ewelinka ja też ostatnio się obijam na działce, normalnie albo leje albo upał, i chora na dodatek tydzień leżałam, nawet do kompa mi się siadać nie chciało dopiero nadrabiam :D róże boskie :heja moje biedne kartonowe dopiero kwitnąć zaczynają :tan
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łączę się w przeziębieniu, ja co prawda antybiotyku nie biorę, ale katar w ten upał mnie wykańczaObrazek Świetnie wygląda ta ścieżka z pergolą, jakby nie miała końca... Róże i powojniki dają czadu ;:215
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewelino..ależ się zagęściło a przede wszystkim zakolorowiło u ciebie, ogród nie do poznania. Pięknie. ;:138 Róże cudne, chyba jednak zdecyduję się świadomie na nie zachorować. ;:306 . Życzę ;:3
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, ale mi się podoba zestawienie róży Bonica i powojnika Inspiration Zion ;:226 Piękne, tez sobie chyba taki zestaw ułożę u siebie. Dzięki za inspirację ;:196

Kwiaty Comtesse de Bouchard z czasem robią się takie jasniejsze? Pytam, bo Twoje mają taki ładny kolorek, a moje takie intensywnie różowe :D

A powiedz mi, bo ja z powojnikami nie mam dużego doświadzenia. Jak je sadzić na rabatach, aby nie zadusiły innych roślin wokół? Czy trzeba wybrać jakiegoś niższego powojnika, czy może posadzić dalej? Bo u Ciebie na zdjęciach to tak ładnie wygląda, a jak ja postawiłam w cieniu (do przeczekania i posadzenia później) Etoile Violette, to pookręcał się wokół wszystkich innych roślin, drzewek owocowych (które trzymam tam do późniejszego posadzenia), że aż nie mogłam uwierzyć, że to takie silne pnącze i trochę mi zajęło wyplątanie tego wszystkiego. A po sukcesie z Comtesse, chciałabym miec więcej powojników ;:173
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie w pierwszy dzień lata :wit .

Mamy już lato :shock: . Czas biegnie bardzo szybko i zanim się obejrzymy będzie kolejna zima ;:306 . No dobra, może nie będę wybiegała myślami tak daleko ;:131 . Wczoraj miałam mega upalny dzień i w zasadzie obijałam się przez większą część dnia. Poza praniem nie robiłam kompletnie nic . Krzątałam się tak bez żadnego pomysłu :roll: . Wieczorkiem podlałam trochę roślin i zrobiłam kilka fotek. W nocy obudził mnie okropny grzmot . W oddali niebo błyszczało się i ewidentnie zbierało się na burzę. Całe szczęście burza przeszła bokiem a u nas jedynie trochę popadało. W ogródku kolejne róże pokazują kwiaty ;:138 . Zakochuję się w kolejnych i kolejnych ;:138 . Różyczka zdaje się jest nieuleczalną chorobą ;:306 . Już planuję kolejne zakupy :lol: .

Garden of Roses .

Obrazek

Stefa jest obłędna, kocham ją ;:167 .

Obrazek

Pierwszy floksik .

Obrazek

Claire Marshall ma cudny kwiat.

Obrazek

Pierwszy kwiat Giardyny . Już widzę, że będzie piękna. Na razie zdominowana przez sąsiada ale mam nadzieje, że urośnie i będzie małą pnącą.

Obrazek

Baronesse.

Obrazek

Eden Rose ;:167 .

Obrazek

Obrazek

Kasiu witaj :wit . Dziękuję za pochwałę dueciku .

Lawenda szykuje się na pokaz.

Obrazek

Lenko zawsze coś :roll: . u mnie to samo, albo upał, albo dzieci chore a teraz ja na antybiotyku. No nic, pozostaje mi to przeczekać. Róże coraz lepiej, pokazują się kolejne i jestem zakochana po uczy w każdej :heja . Twoje na pewno też uraczą Cię cudnym kwiatem .

Obrazek

Małgosiu-clem byłam pewna, że po fali chorób początkiem roku będzie już spokój. Jak widać nic bardziej mylnego ;:306 . No nic, trzeba to przeczekać. Masz racje, róże i powojniki spisują się jak trzeba. Zdrówka życzę ;:196 .

Obrazek

Zuza myślę, że to dobry pomysł. Świadome zachorowanie na różyczkę przyniesie na pewno sporo dobrego ;:108 . U mnie coraz gęściej a róże z dnia na dzień coraz piękniej. Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Dominiko Comtesse de Bouchard u mnie też jest na początku ciemniejsza a potem jaśnieje. Ja też nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z powojnikami ale na pewno ważna jest podpora. Jeśli powojnik ma podporę to nawet pośrodku rabaty nie zagłuszy innych roślin. No chyba, że to taki z tych wysokich. Moja Comtesse de Bouchard rośnie przy kolumnie i nawet kawałkiem siebie nie weszła na nic innego. Inaczej wygląda sprawa z bylinowymi. One nie czepiają się podpór więc doskonale radzą sobie jako okrywowe . Sadzę je odpowiednio daleko od innych roślin ale też nie zawsze. Jeżeli zachodzi taka potrzeba to później ewentualnie zmieniam położenie ich pędów żeby nie siedziały na jednej roślinie . Bylinowe nie oplotą roślin tak jak Etoile Violette bo tak jak wspomniałam nie czepiają się . Leżą sobie po prostu na ziemi lub innych roślinach. Inspiration Zoin jest właśnie takim powojnikiem ;:108 . Polecam Ci bylinowe bo chociaż nie rosną wysokie to są łatwe w uprawie i fajnie wyglądają w duetach. Pozostałe powojniki potrzebują podpór bo bez tego na pewno wejdą na inne rośliny . Śmiało kupuj więcej powojników bo to fajne pnącza. Owszem bywają kapryśne ale jest sporo łatwych w uprawie odmian . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Abraham Darby.

Obrazek

Mój nowy duecik. Całkiem przypadkowy bo Comtesse jest pomyłką.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, ;:196 nie wiem jak to się stało, ale umknęła mi nowa część, ale już jestem i nadrobiłam zaległości.
No i powiem Ci, że jestem zachwycona ;:167
Masz naprawdę piękny ogród, wypielęgnowany, zadbany i w ogóle.
I chyba tak jak Ty z niecierpliwością czekam na te dodatkowe ary, bo tam to już będzie się działo! ;:oj ;:oj ;:oj
Gizelka daje czadu u Ciebie, urodne jej kwiaty :)
Powiedz mi czy Lavender Ice od deszczu dostaje takich kropeczek?
Stephanie Baronin zu Guttenberg i Artemis bardzo w moim typie... ja jednak nie mogę oglądać róż, bo co jakąś ślicznotę zobaczę, to zastanawiam się gdzie bym ją mogła... ;:124
Zdrowiej i dbaj o siebie! ;:168
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu dobrze, że jesteś ;:196 . Bardzo dziękuję Ci za komplementy ;:168 . Lavender ice dostaje kropek po deszczu ;:108 . Mimo wszystko wydaje mi się, że i tak ładnie wygląda z tymi piegami . Stephanie Baronin zu Guttenberg i Artemis to również świeżynki. Jestem nimi oczarowana ;:138 . Ta pierwsza nie rośnie wielka więc śmiało znajdziesz na nią miejsce ;:108 . Ze zdrowiem już lepiej i jakby nie to, że muszę do końca wybrać antybiotyk to pewnie szalałabym w ogródku ;:306 . Cierpliwie czekam bo niedoleczona angina może odbić się w przyszłości ;:222 . Pozdrawiam :wit .

Paul Farges ;:333 .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dalej Ewelinko :wit zachwycam się twoja działka . Pięknie dobranymi roślinami. Bogactwem odmian przecydnych róż.
Baronessa zachwyca. Prawdziwa arystokratka .
Zawsze większą uwagę przyciągnie nas ta odmiana czy roślina której nie mam. Ty też Tak masz? ?
No i śliczne powojniki ;:167
Paul F. Piękny. Mam chyba taki sam. Ale mój jeszcze nie kwitnie. :)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Ewelinko fajnie że każdy ogród jest inny i można podglądać co w nim rośnie u ciebie podglądam powojniki, bo ja z nimi dopiero zaczynam ... no i te zdjęcia zakomponowanych rabat... Już wiem że muszę zaopatrzyć się w ostróżki bo one idealnie komponują się z różami ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ewelinko normalnie w twoim wątku mogłabym zamieszkać i podziwiać .Działasz i ogrom masz roślinek,przetacznik już u Ciebie kwitnie?U mnie jeszcze sporo ma do kwitnienia.Ale róże i powojniki u Ciebie to jednak mistrzostwo świata.Zdrówka życzę ;:196
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Udanie komponujesz powojniki z różami. Tworzą bardzo udane związki ;:63 Tyle jest pięknych róż i nie tylko w waszych ogrodach, że chciałoby się mieć je wszystkie. A tak się przecież nie da. Ale powojniki pomaleńku do siebie wprowadzam, może uda mi się z nimi zaprzyjaźnić.
Chorować w taki czas, to katorga. Biedna Ty ;:196 Zdrówka życzę :wit
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ewelinko jestem zachwycony Twoimi różami :D
Zamawiasz w Floribundzie, tylko tam ?
A ten powojnik.... jakiś olbrzym z niego jest ;:oj
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję ;:196 . Rzeczywiście Baronesse wygląda jak arystokratka :lol: . Chciałabym dokupić więcej bo jedna to zdecydowanie za mało . Jak na razie radzi sobie świetnie ;:333 . Rzeczywiście zwracam bardziej uwagę na coś czego nie posiadam a potem tworzy się lista chciejstw ;:306 . Paulf F. to bardzo żywotny powojnik ;:333 . Przed nim próbowałam w tym miejscu sadzić inne ale tylko on tak szybko porósł ścianę . Widzę, że wciąż chce wyżej a podpory jeszcze nie ma. Muszę w końcu zmotywować eMa ;:173 .

Comtesse de Bouchaud.

Obrazek

Ewo masz rację ;:108 . Każdy ogród jest inny i ma w sobie coś wyjątkowego ;:108 . Ostróżki i róże to bardzo udane połączenie ;:333 . Naparstnice i dzwonki to także byliny, które świetnie towarzyszą różom. Powojniki chyba mnie lubią a przynajmniej kilka z nich ;:173 .

Obrazek

Iwonko chyba przesadzasz :oops: . Dziękuję za komplementy ;:196 . Z różami w sumie dopiero zaczynam. Nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia i krzaczki mam młodziutkie ale już wiem, że ta miłość potrwa przez najbliższe lata ;:131 . Dziękuję i pozdrawiam :wit .

The Fairy, bakopa i Paul F.

Obrazek

Iwonko-Iwonka1 obłożnie chora nie jestem i w zasadzie już czuję się dobrze ale zażyłam dopiero połowę antybiotyku a chcę wziąć go do końca . Na razie z większymi pracami wstrzymuję się bo na takim słońcu to mi nawet słabo. Wieczorkami coś tam skubnę, coś przytnę i tak na razie obijam się . Mam nadzieję, że od poniedziałku będę mogła sobie użyć bo chwasty zaraz mnie przerosną ;:306 . Co do powojników i róż to zakochałam się w tych duetach u Aneczki i tak powoli tworzę swoje pary. Róż jest mnóstwo i ciężko wybrać ;:oj . Ja cieszę się, że będę miała dodatkowe ary i na pewno wcisnę jeszcze sporo krzaczków. Trzymam kciuki za Twoją przyjaźń z powojnikami ;:215 , musi się udać . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Seba dokładnie tak, róże zamawiałam we Floribundzie ale też na stronie Rozaria. Tam mają tańsze róże ale wybór bardzo marny. W każdym razie skusiłam się na kilka i na razie rosną. Muszę się przyznać, że na samym początku zamówiłam też kilka róż na allegro. Sprzedawcę poleciła mi osoba z forum . Co prawda róże NN ale dało się je rozpoznać np Leonardo da Vinci czy Louise Odier mam za 4,99 :lol: . Mam też kilka marketówek ale zakupy niestety nie trafiły w moje gusta i jesienią lecą do sąsiadki .Na pewno będę wracała do Floribundy ale nie mają wszystkiego co mnie interesuje i skorzystam z oferty Rozarium . Tam jeszcze nie zamawiałam. Co do powojnika to on z takich olbrzymów . Podają , że może dorosnąć do 7 metrów :lol: . Takiego właśnie potrzebowałam na ścianę stodoły. Polecam bo jest świetny, rośnie jak na drożdżach a wiele nie potrzebuje .

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”