Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Perfectsense
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2017, o 12:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy to chore pomidory ?

Post »

Witajcie to moja pierwsza wiadomość i jednocześnie pytanie na forum.Pomidory w życiu pierwszy raz uprawiam. Brzydkiego coś się na liściach pojawia i martwi mnie to okrutnie proszę uprzejmie o pomoc zaglądałam już na zdjęcia i opisy różnych chorób ale nie potrafiłam dokładnie podpasować pod mój przypadek - dziękuję bardzo za pomoc !
Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

Nawoziłeś czymkolwiek przed posadzeniem ?
markosc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2017, o 17:37

Post »

witam
z moimi pomidorami tez coś nie tak
Jeden koktajlowy posadziłem w wiaderku do góry nogami i ma jasne plamy na liściach
W gruncie mam krakowskiego kilka krzaczków i na wszystkich dolne liście zwijają się do góry ,tak jakby schły.podlewane codziennie,chyba że pada deszcz.ok dwa tygodnie przed sadzeniem sypnąłem azofoski, po posadzeniu co dwa tygodnie podlewam gnojówką z pokrzyw 1:10
w zeszłym roku podlewałem gnojówką co tydzień i liście były b ciemne i zwijały się w dół-przesadziłem z azotem
coś się przyplątało,czy niedobór czegoś?
pozdrawiam
Obrazek

i wiszący

Obrazek
Olaferka
50p
50p
Od: 30 cze 2016, o 11:46

Post »

Witam.

Takie liście zauważyłam na jednym krzaku. Cóż to może być??
Obrazek

A przed chwilą takie coś pod jednym z tych liści ! Co to za.robaki i jaja?! Wiecie może ?
Obrazek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

kaLo pisze:Bologno wiem co to osadka liściowa i potrafię sobie wyobrazić wilki wyrastające w kątach listków bocznych, ale wstaw fotkę, bo takiego cudeńka jeszcze nie widziałem. :D . Co do pomysłów to nie mam żadnego, pewnie można zgonić na pogodę.
W dniu dzisiejszy po raz kolejny usuwałem wilki wyrastające z osadki liściowej.... ;:oj Wygląda to tak jak na fotografii, chociaż ujęcie nie do końca dobre. Pomidor to Amethyst Jewel.

Trochę pomijając sprawę dotyczącą wilków, niektóre z pomidorów zwijają dolne liście ku górze w tunelu foliowym co widać także częściowo na tym zdjęciu. Czy to wina zbyt małej ilości wody czy może odmiany nieprzystosowane do uprawy tunelowej tak mają :?: Zastosować jakieś konkretne nawożenie :?:

Obrazek
Pozdrawiam Janek
zukers
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2012, o 13:16

Pomidory żółknięją

Post »

Witam,
szukam porady coś zajmuje powoli wszystkie moje pomidory, liście żółknięją, co to może być i czym to zwalczać?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olaferka, bardziej mi się nie podoba zdjęcie drugie, może to być początek zarazy ziemniaczanej, a pierwsze także jakiś znany grzyb próbuje zaatakować, tylko wysoka temperatura zakłóca intensywniejszy jego rozwój.
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Witam.
Jakie jest zapotrzebowanie NPK pomidorów?
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Re: Pomidory żółknięją

Post »

Występuje niedobór magnezu, spowodowany zalaniem podłoża.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Dzięki bologno :wit . Wypuszczają wilki z gron to czemu nie z liści? Jak z ludźmi. Jedni maja włosy na klacie inni nie ;:306 .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

A dokładniej przez nadmiar azotu i wilgoci.
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Z początkiem sezonu faktycznie prze-azotowałem pomidory, dając zbyt duża ilość obornika bydlęcego granulowanego pod korzenie. Na początku objawiało się to nawet zanikiem wierzchołków lub ich fioletowymi przebarwieniami - widocznie skutki utrzymują się do teraz :roll:

Co do podlewania to staram się robić to umiarkowanie. Przy temperaturach rzędu 25-30 stopni Celsjusza podlewam co dwa dni w ilości 3 litry na krzak, natomiast przy temperaturach około 20 stopni lub mocno pochmurnych, podlewam co 3-4 dni w ilości 3 litry wody na krzak. Jeśli podlewam niewłaściwie to proszę o informację :wit

Wracając do wilków... Zostawiłem te dwa, aż podrosną aby zrobić zdjęciu. Były już bardzo okazałe, nawet można było dostrzec już grono kwiatowe :D Co by było jakby tak nie obrywać tych wilków i puścić tego pomidora na "żywioł" ;:306
Pozdrawiam Janek
bard4
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 wrz 2015, o 13:53

Post »

Witam!
Pierwszy rok typowo amatorskiej uprawy pomidora w moim wykonaniu i coraz więcej pytań...
Na kilku owocach odmiany Bawole Serce zauważyłem dziury ??? oraz ciemne plamy u dołu - pojęcia nie mam co to może być stąd prośba do forumowiczów o diagnozę.
Dodatkowo na krzakach Black Cherry jest kilka liści, które tak jakby zasychają na brzegach - przepraszam za niezbyt precyzyjny opis ale wszystko starałem się możliwie dokładnie oddać na załączonych zdjęciach.
Poza wymienionymi powyżej mam w szklarni jeszcze 3 inne odmiany - opisane powyżej objawy w ich przypadku nie występują.
Pozdrawiam i czekam na cenne uwagi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 21 cze 2017, o 21:27 --

Dodam jeszcze, że z zabiegów ochronnych wykonałem dwukrotnie oprysk środkiem Miedzian 50 WP w terminach: 2017-05-06 oraz 2017-06-17.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”