Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2017, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to chore pomidory ?
Witajcie to moja pierwsza wiadomość i jednocześnie pytanie na forum.Pomidory w życiu pierwszy raz uprawiam. Brzydkiego coś się na liściach pojawia i martwi mnie to okrutnie proszę uprzejmie o pomoc zaglądałam już na zdjęcia i opisy różnych chorób ale nie potrafiłam dokładnie podpasować pod mój przypadek - dziękuję bardzo za pomoc !
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Nawoziłeś czymkolwiek przed posadzeniem ?
witam
z moimi pomidorami tez coś nie tak
Jeden koktajlowy posadziłem w wiaderku do góry nogami i ma jasne plamy na liściach
W gruncie mam krakowskiego kilka krzaczków i na wszystkich dolne liście zwijają się do góry ,tak jakby schły.podlewane codziennie,chyba że pada deszcz.ok dwa tygodnie przed sadzeniem sypnąłem azofoski, po posadzeniu co dwa tygodnie podlewam gnojówką z pokrzyw 1:10
w zeszłym roku podlewałem gnojówką co tydzień i liście były b ciemne i zwijały się w dół-przesadziłem z azotem
coś się przyplątało,czy niedobór czegoś?
pozdrawiam
i wiszący
z moimi pomidorami tez coś nie tak
Jeden koktajlowy posadziłem w wiaderku do góry nogami i ma jasne plamy na liściach
W gruncie mam krakowskiego kilka krzaczków i na wszystkich dolne liście zwijają się do góry ,tak jakby schły.podlewane codziennie,chyba że pada deszcz.ok dwa tygodnie przed sadzeniem sypnąłem azofoski, po posadzeniu co dwa tygodnie podlewam gnojówką z pokrzyw 1:10
w zeszłym roku podlewałem gnojówką co tydzień i liście były b ciemne i zwijały się w dół-przesadziłem z azotem
coś się przyplątało,czy niedobór czegoś?
pozdrawiam
i wiszący
W dniu dzisiejszy po raz kolejny usuwałem wilki wyrastające z osadki liściowej.... Wygląda to tak jak na fotografii, chociaż ujęcie nie do końca dobre. Pomidor to Amethyst Jewel.kaLo pisze:Bologno wiem co to osadka liściowa i potrafię sobie wyobrazić wilki wyrastające w kątach listków bocznych, ale wstaw fotkę, bo takiego cudeńka jeszcze nie widziałem. . Co do pomysłów to nie mam żadnego, pewnie można zgonić na pogodę.
Trochę pomijając sprawę dotyczącą wilków, niektóre z pomidorów zwijają dolne liście ku górze w tunelu foliowym co widać także częściowo na tym zdjęciu. Czy to wina zbyt małej ilości wody czy może odmiany nieprzystosowane do uprawy tunelowej tak mają Zastosować jakieś konkretne nawożenie
Pozdrawiam Janek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Olaferka, bardziej mi się nie podoba zdjęcie drugie, może to być początek zarazy ziemniaczanej, a pierwsze także jakiś znany grzyb próbuje zaatakować, tylko wysoka temperatura zakłóca intensywniejszy jego rozwój.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Witam.
Jakie jest zapotrzebowanie NPK pomidorów?
Jakie jest zapotrzebowanie NPK pomidorów?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: Pomidory żółknięją
Występuje niedobór magnezu, spowodowany zalaniem podłoża.
pozdrawiam Ludwik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzięki bologno . Wypuszczają wilki z gron to czemu nie z liści? Jak z ludźmi. Jedni maja włosy na klacie inni nie .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
A dokładniej przez nadmiar azotu i wilgoci.
pozdrawiam Ludwik
Z początkiem sezonu faktycznie prze-azotowałem pomidory, dając zbyt duża ilość obornika bydlęcego granulowanego pod korzenie. Na początku objawiało się to nawet zanikiem wierzchołków lub ich fioletowymi przebarwieniami - widocznie skutki utrzymują się do teraz
Co do podlewania to staram się robić to umiarkowanie. Przy temperaturach rzędu 25-30 stopni Celsjusza podlewam co dwa dni w ilości 3 litry na krzak, natomiast przy temperaturach około 20 stopni lub mocno pochmurnych, podlewam co 3-4 dni w ilości 3 litry wody na krzak. Jeśli podlewam niewłaściwie to proszę o informację
Wracając do wilków... Zostawiłem te dwa, aż podrosną aby zrobić zdjęciu. Były już bardzo okazałe, nawet można było dostrzec już grono kwiatowe Co by było jakby tak nie obrywać tych wilków i puścić tego pomidora na "żywioł"
Co do podlewania to staram się robić to umiarkowanie. Przy temperaturach rzędu 25-30 stopni Celsjusza podlewam co dwa dni w ilości 3 litry na krzak, natomiast przy temperaturach około 20 stopni lub mocno pochmurnych, podlewam co 3-4 dni w ilości 3 litry wody na krzak. Jeśli podlewam niewłaściwie to proszę o informację
Wracając do wilków... Zostawiłem te dwa, aż podrosną aby zrobić zdjęciu. Były już bardzo okazałe, nawet można było dostrzec już grono kwiatowe Co by było jakby tak nie obrywać tych wilków i puścić tego pomidora na "żywioł"
Pozdrawiam Janek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 wrz 2015, o 13:53
Witam!
Pierwszy rok typowo amatorskiej uprawy pomidora w moim wykonaniu i coraz więcej pytań...
Na kilku owocach odmiany Bawole Serce zauważyłem dziury ??? oraz ciemne plamy u dołu - pojęcia nie mam co to może być stąd prośba do forumowiczów o diagnozę.
Dodatkowo na krzakach Black Cherry jest kilka liści, które tak jakby zasychają na brzegach - przepraszam za niezbyt precyzyjny opis ale wszystko starałem się możliwie dokładnie oddać na załączonych zdjęciach.
Poza wymienionymi powyżej mam w szklarni jeszcze 3 inne odmiany - opisane powyżej objawy w ich przypadku nie występują.
Pozdrawiam i czekam na cenne uwagi.
-- 21 cze 2017, o 21:27 --
Dodam jeszcze, że z zabiegów ochronnych wykonałem dwukrotnie oprysk środkiem Miedzian 50 WP w terminach: 2017-05-06 oraz 2017-06-17.
Pierwszy rok typowo amatorskiej uprawy pomidora w moim wykonaniu i coraz więcej pytań...
Na kilku owocach odmiany Bawole Serce zauważyłem dziury ??? oraz ciemne plamy u dołu - pojęcia nie mam co to może być stąd prośba do forumowiczów o diagnozę.
Dodatkowo na krzakach Black Cherry jest kilka liści, które tak jakby zasychają na brzegach - przepraszam za niezbyt precyzyjny opis ale wszystko starałem się możliwie dokładnie oddać na załączonych zdjęciach.
Poza wymienionymi powyżej mam w szklarni jeszcze 3 inne odmiany - opisane powyżej objawy w ich przypadku nie występują.
Pozdrawiam i czekam na cenne uwagi.
-- 21 cze 2017, o 21:27 --
Dodam jeszcze, że z zabiegów ochronnych wykonałem dwukrotnie oprysk środkiem Miedzian 50 WP w terminach: 2017-05-06 oraz 2017-06-17.