Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
mmtw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 cze 2017, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka - niedroga - jaka

Post »

jan_kow pisze:(...)czy (...) wkładać starszy silnik o nieznanym zużyciu czy zakupić nowy 15HP Loncin,który jest w cenie 2400zł. i trzy lata gwarancji. Za starszy silnik o podobnej mocy i nieznanym zużyciu trzeba zapłacić ok, 1400zł.
200-500rbh dotyczy silników kosiarek za 1000-2000zł. Zapewne kosiarki za 4000-6000zł mają trochę trwalsze silniki. Traktorki powinny też być liczone na większą trwałość (choć pewnie nie te za 7000zł). Tak czy siak zastanów się w jakiej sytuacji ktoś sprzedaje silnik? Czy ktoś bierze sprawny silnik z kosiarki, wymontowuje go i sprzedaje? Po co? Ty byś tak zrobił? Gdyby używany kosztował 200-300zł to można kupić używany. Ale jak używany o niewiadomej przeszłości kosztuje 60% ceny nowego, z 3-letnią gwarancją to chyba wybór jest prosty.
B&S czy Loncin? Wziąłbym ten, którego gwarancja jest więcej warta. Niestety nie wiem, który to :/
Awatar użytkownika
jan_kow
100p
100p
Od: 19 maja 2016, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję kol. za odzew i merytoryczne uwagi.
Co do wyboru, nowy silnik czy stary to już wiem,że lepiej nowy bo jak piszecie kupując starszy silnik o nieznanej historii można nabić się w butelkę za niemałe pieniądze.
Większość jednostek napędowych sprowadzane jest z Niemiec a znając zasobność ich portfeli to oni nie pieszczą swoich traktorków.
Dzisiaj oddałem kosiarkę do trawy z napędem "Cub Cadet " do przeglądu gwarancyjnego do firmy "Polchimet" w Krośnie i rozmawiałem z mechanikami na temat porównań i wyboru pomiędzy silnikami B$S i Loncin.
Z informacji które mi udzielono to elementy w silniku B$S są wykonane z aluminium a w Loncin z części żeliwnych co przemawia za tą właśnie wersją biorąc pod uwagę dłuższą żywotność i wytrzymałość części z tego materiału.
Mam teren o różnej konfiguracji więc panowie doradzili zakup silnika z pompą oleju,ale jak patrzę na wszelkie aukcje i oferty firm to z świeczką szukać takich wersji o mocy która mnie interesuje. :idea:
miachlbyk
100p
100p
Od: 7 lis 2015, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pamiętaj że to żeliwo jest chińskie,może trochę ironizuje ale w kosiarkach z silnikami loncin koła zamachowe są żeliwne a jednak pękają,ja bym wolał nawet dołożyć parę stówek i kupić B&S,trzeba również mieć na uwadze którą wersję silnika omawiamy bo w tej chwili poruszamy się w ciemno
wabik222
50p
50p
Od: 21 maja 2013, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ponownie, nadal mam dylemat jaką kosiarkę kupić do równego trawnika 800m a przyszłości jeszcze pole z chwastami 2000 m2, szerokość robocza min 50cm. Byłem w serwisach i widziałem parę kosiarek i nie wiem już na jaką się zdecydować.Do wyboru:
-Oleo Mac Gv53 tk allroad 4- 1550zł cena bardzo atrakcyjna i jakość nie najgorsza jednak kosz na trawę nie wygląda na solidny (czy ktoś miał z nim problem)
-World GTM lub GRB z B&S 675 -1800 zł
-Weibang WB536 silnik Kohler xt775 ok 2000zł to już widać że kosiarka wygląda na bardzo solidną i jest dużo lepiej wyważona w porównaniu do poprzednich i najbardziej mi sie póki co podoba
-Weibang WB536 z silnikiem B&S 675EX z 2 stopniowym napędem(czy ten zmienny napęd to taka mocno przydatna opcja?Chodzi o to że kobieta też będzie używała kosiarki a waga 45kg to nie mało)
-czy lepiej dorzucić kasę i kupić Weibanga WB507SCV silnik loncin i wał kardana z 3 st regulacją prędkości napędu ale to już ponad 2300zł

Ale już dobijam do ceny jakiejś Alko Highline ze zmiennym napędem Vario Speed. Co według was jest najlepszym wyborem? Nadmienię że w jednym z serwisów w Lublinie od razu zaproponowali mi kosiarki Weibanga chociaż pojechałem aby obejrzeć Worlda.
poczatkujacy31
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2017, o 10:25

Post »

Czy może ktoś z forumowiczów zatwierdzić bądź odrzucić mój wybór?:-)
firma: HUSAR
silnik: BRIGGS&STRATTON 675 SERIES exi
moc: 6KM
szerokość koszenia: 53 cm
napęd na tylne koła: tak
cena: 1400 zł na alledrogo
Przeznaczenie: trawnik o powierzchni do 5 arów, dosyć nierówny (w tym przydrożny rów), z możliwością trafienia na kamyk.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam Husara z 2011 z tym samym silnikiem i raczej nie polecam tej firmy. Jeśli chodzi o silnik to jest to bardzo dobry wybór, ale reszta to już chińska jakość.
wabik222
50p
50p

Post »

A możecie mi powiedzieć co to za producent tej kosiarki GRIZZLY Kosiarka spalinowa z napędem
GRK BRM56-161BSA Quattro? To też jakiś chinol?
wabik222
50p
50p

Post »

A co powiecie na kosiarkę active model jakiś serii 4000 z silnikiem b&s serii 575 4.5 km szerokosc koszenia 48cm,widziałem ją dziś w serwisie za 1620zł i jest bardzo lekka 27 kg (wygodne manewrowanie). Czy ten silnik nie będzie za słaby do tej kosiarki? Teraz moja elektryczna 38cm 1.6KW czasem zwalnia przy gęstej trawie i nie napełnia wtedy kosza dobrze bo sie zapycha.Nie mogę jej znaleźć nigdzie w necie.
wabik222
50p
50p

Post »

Wczoraj byłem jeszcze w kolejnym serwisie i bardzo mi się spodobały kosiarki Stiga seria Twin Clip. Wyglądają bardzo solidnie i sposób wyjmowania kosza jest genialny. Zastanawiam się teraz na 3 modelami kosiarek:
-stiga Twin Clip 50 s 2199zł
-Weibang WB536SKL -1950zł
-Grizly brm 560 Quattro 2000zł
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35

Post »

wabik222 Active z tego co wiem to dobre kosiarki tyko ten silnik raczej bym go nie brał. B&S mówią,że od serii dopiero 600 jest dobry.
wabik222
50p
50p

Post »

Tak wiem Active kosiarki są bardzo dobre ale właśnie mnie martwił ten silnik a ceny z wyższym silnikiem to juz od 2500zł i dlatego kupiłem dziś tego Weibanga WB536SKL z silnikiem Kohlera 775xt. Jak ją wypróbuje to dam znać
sobiepanmirek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2017, o 18:35

Post »

Daj znać jak ten Kohler też o niego pytałem tu- lecz nikt nic.
wabik222
50p
50p

Post »

Nigdy nie miałem do czynienia z kosiarką spalinową. Do tej pory tylko elektryczne. Po pierwszym koszeniu Weibangiem mogę powiedzieć ze kosiarka nie jest w ogóle głośniejsza od elektrycznej. Silnik odpala od pierwszego razu i to wcale nie trzeba mocno ciągnąć. Ma bardzo łatwy rozruch-żona bez problemu odpala. Kosz nabija bardzo dobrze ale to może być też zasługą ze trawnik był koszony 3 dni temu. Sprawdzę jak będzie większa trawa czy też tak dobrze zbiera. Wadą kosza w porównaniu do mojej starej elektrycznej kosiarki która miała kosz plastikowo-płócienny jest mycie ponieważ ciężej się go myje. Domyślam się że wina leży po naszytej dodatkowo osłonie z materiału bez dziurek na tylnej części kosza co powoduje że trawa ciężko spływa pod ciśnieniem wody. Trochę mnie denerwuje że w jednym miejscu przy osłonie kosza malutka część trawy wpada i osadza się na górnej części korpusu. Nie jest tego dużo bo ok garść(może za dużo wymagam ale tak jak wspomniałem jest to moja pierwsza spalinówka). Co do ciężaru kosiarki 47kg to według mnie nie jest wyczuwalny. Co do mocy silnika 2.8KW przy 2800 obr/min (a nie jak podają na stronach 3,5KW) nie widzę różnicy miedzy napędem włączonym a wyłączonym . Widać jednak że kosiarka jest solidnie zrobiona. Więcej będę mógł powiedzieć jak więcej pokoszę.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”