Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
Po prawej widzę uschniętą wiśnię
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
To miejsce, w którym posadziłem derenia w okresie jesień-zima-wiosna jest dość mokre. Sadząc wiosną derenie w tym miejscu, na głębokości ok. 40-50 cm woda lekko wybijała. pH gleby w miejscu, w którym rosną derenie to średnio pH 6, ale można przyjąć pomiędzy 5, a 6. W górnej części ogrodu mam pomiędzy 6,5, a 7, czyli na pograniczu.newrom pisze:Nawożenie dolistne bo jeśli będą głodne to mogą się słabo ukorzeniać, skorupki jajka kiedyś zaczną działać. Ale podlanie wodą z wapnem ma na celu szybką zmianę pH w sporej objętości. Wody tyle żeby nawodnić nią całą bryłę. Tylko jeśli sadziłeś z doniczki to jednak myślę że Pelikano ma rację - raczej mają zalane korzenie. Sprawdziłeś czy nie jest tam za mokro ?
Zamiast wykopywać można też wykopać rów dookoła obecnej dziury i zrobić w nim drenaż (piasek, żwir, ziemia w proporcjach 1:1:1) i tam nasypałbym wapna magnezowego od serca, wtedy już bez podlewania.
Można jeszcze interwencyjnie robić zamgławianie jeśli masz dostępną wodę i rozpylacz. Zmniejszy to parowanie z rośliny, a i przez liście coś tam pobiorą. Tylko przy podmokłym terenie musi to być mgiełka żeby nie zalać jeszcze bardziej.
dago skąd taki wysoki poziom wód gruntowych? masz tam jakąś warstwę nieprzepuszczalną?
mieszkam na spadku terenu, za działką mam kawałek podmokłych nieużytków, a kilometr dalej rzekę.pelikano11 pisze:dago skąd taki wysoki poziom wód gruntowych? masz tam jakąś warstwę nieprzepuszczalną?
Powinieneś je stamtąd wyprowadzić, jeśli to możliwe sadź wyżej, Bolestraszycki jest w stanie agonalnym
No właśnie wyżej nie mam na niego miejsca. Ale fakt faktem, jesienią jak kupiłem, wsadziłem tymczasowo wyżej i ładnie wystartował. Potem przesadziłem i chyba dlatego taki mam zonk...? Obok rosną świdośliwy, które zdaje się też lubią wapienne podłoże i kwaśne gleby i nic im nie jest.pelikano11 pisze:Powinieneś je stamtąd wyprowadzić, jeśli to możliwe sadź wyżej, Bolestraszycki jest w stanie agonalnym
Czy jest szansa, że coś się poprawi/uratuje po przesadzeniu wyżej?
p.s. spryskałem dziś liście roztworem azotanu wapnia...
Świdośliwy lubią takie wilgotne miejsca. Przynajmniej Bolestraszyckiego przesadź
No pomyślę jutro nad tym... Jednak trzeba by wygospodarować jakieś 3x3 na te drzewko...pelikano11 pisze:Świdośliwy lubią takie wilgotne miejsca. Przynajmniej Bolestraszyckiego przesadź
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też ją widziałem. Tak wygląda moja piękna wisienka po wiosennych przymrozkach i ataku brunatnej. Na razie nie usuwam bo jeszcze żyje i czekam, na nowe przyrosty, żeby wiedzieć co wyciąć.Marconi_exe pisze:Po prawej widzę uschniętą wiśnię
dago zamiast dereni posadź tam czarną porzeczkę . Ona uwielbia takie podmokłe , kwaskowate gleby. Nalewka z czarnej jest równie dobra jak dereniówka . Może nawet lepsza, ale to rzecz gustu.
Wygląda na antraknozę.
Usuń porażone liście i spal, bo zakażą łodygi, co może skutkować obumieraniem pędów. Unikaj podlewania po liściach, wiosną unikaj podlewania w ogóle, chyba że jest długotrwała susza. Jesienią usuwaj opadłe liście i pal, bo zimuje w nich grzyb.
Wysoka wilgotność sprzyja zakażeniom.
Usuń porażone liście i spal, bo zakażą łodygi, co może skutkować obumieraniem pędów. Unikaj podlewania po liściach, wiosną unikaj podlewania w ogóle, chyba że jest długotrwała susza. Jesienią usuwaj opadłe liście i pal, bo zimuje w nich grzyb.
Wysoka wilgotność sprzyja zakażeniom.
A mi to nie wygląda na antraknozę
Na zdjęciu antraknoza z mączniakiem prawdziwym, na drugim mączniak prawdziwy - mączysty nalot jest pod spodem liścia
https://kentuckypestnews.wordpress.com/ ... attention/
Jakieś zaburzenia, trudno powiedzieć, wpływ pogody może..a z ciekawości jakie tam jest pH? fakt, dereń lubi rosnąć na rędzinie, ale czy ciągłe podsypywanie wapna ma mu służyć?
Na zdjęciu antraknoza z mączniakiem prawdziwym, na drugim mączniak prawdziwy - mączysty nalot jest pod spodem liścia
https://kentuckypestnews.wordpress.com/ ... attention/
Jakieś zaburzenia, trudno powiedzieć, wpływ pogody może..a z ciekawości jakie tam jest pH? fakt, dereń lubi rosnąć na rędzinie, ale czy ciągłe podsypywanie wapna ma mu służyć?