Funkie a kamienie wokół
Funkie a kamienie wokół
pozdrawiam, WW
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: funkie a kamienie wokół
0,5m od funkii w każdą stronę.
Tzn. mówimy o otoczakach 20 cm czy frakcji rzędu 30-60 mm, tu chyba sobie funkia poradzi?
pozdrawiam, WW
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Ja bym nie ryzykował i zastosował max 20mm jak masz je obsypywać. Młode liście mogę się łamać na wiosnę przy większej frakcji. Większe kamienie tak jak pisałem minimum 50cm na boki.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Funkie a kamienie wokół
A koniecznie muszą być te kamienie przy hostach ...ja bym zastosowała korę o wiele ładniej by to wyglądało , a przy okazji podłoże nie przesycha a hosty lubią lekko kwaśną ziemię . A jak już koniecznie jakieś kamienie muszą być to kilka dużych i nie przy samych roślinach .
evastyl pisze:A koniecznie muszą być te kamienie przy hostach ...ja bym zastosowała korę o wiele ładniej by to wyglądało , a przy okazji podłoże nie przesycha a hosty lubią lekko kwaśną ziemię . A jak już koniecznie jakieś kamienie muszą być to kilka dużych i nie przy samych roślinach .
Tak to w tej chwili wygląda - duże masywne z dala, jeśli większe, to z pewnym "prześwitem"

pozdrawiam, WW
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Wawo, jak sobie radzą hosty w otoczeniu kamieni? Masz jakieś zdjęcia? Podziel się, proszę, swoim doświadczeniem.
- kasia100780
- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
hosty wśród kamieni, albo kamienie (nawet głazy) wśród host.
Duże kamienie rozdzielają różne poziomy nasadzeń.
Duże kamienie rozdzielają różne poziomy nasadzeń.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- jarha
Super to wygląda. Jest jednak różnica między Twoją Andrzeju kompozycją a rabatą, zasypaną całkowicie drobnymi kamieniami.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Oczywiście, że jest to inaczej, ale jest to kwestia innego spojrzenie na końcowy efekt.
Kamyczki w przypadku mojej kompozycji byłyby i tak niewidoczne, dlatego podłoże zasypałem korą.
Dodatkowo, w/g mnie aby zastosować drobne kamyczki, należałoby wcześniej na podłożu ułożyć geowłókninę, aby kamyczki nie wchodziły w podłoże i z nim się nie mieszały.
na przykład kompozycja "wawo" jest po prostu inaczej wymyślona i inna estetyka wykonania przyświecała tej kompozycji.
W ogrodzie stosuję tak wysypane drobne, bądź grubsze kamyki, ale dla krzewów (ogród w "stylu japońskim"), czy też dla rojników - to jest rzecz gustu, co się komu podoba i jaki chce uzyskać efekt wizualny. Ogrody muszą być różne i nawet powieszałbym odróżniające się od innych, "INDYWIDUALNE".
Kamyczki w przypadku mojej kompozycji byłyby i tak niewidoczne, dlatego podłoże zasypałem korą.
Dodatkowo, w/g mnie aby zastosować drobne kamyczki, należałoby wcześniej na podłożu ułożyć geowłókninę, aby kamyczki nie wchodziły w podłoże i z nim się nie mieszały.
na przykład kompozycja "wawo" jest po prostu inaczej wymyślona i inna estetyka wykonania przyświecała tej kompozycji.
W ogrodzie stosuję tak wysypane drobne, bądź grubsze kamyki, ale dla krzewów (ogród w "stylu japońskim"), czy też dla rojników - to jest rzecz gustu, co się komu podoba i jaki chce uzyskać efekt wizualny. Ogrody muszą być różne i nawet powieszałbym odróżniające się od innych, "INDYWIDUALNE".

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- jarha
Absolutnie nie chciałam oceniać wyglądu rabaty wawo raczej zastanawiałam się czy hosty mają szansę na przeżycie w tak bliskim towarzystwie kamieni. A Twój ogród Andrzeju jest CUDOWNY.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Jasne.
Ja również porównałem swoją kompozycję z właśnie tą, bo była w tym wątku, jest inna niż moja i ciekawa - zestawienie z jasnym tłem.
Jeśli chodzi o drobne kamienie to dla host nie ma żadnego problemu i kłącza dadzą radę, choć w pobliżu kępy w/g mnie lepiej, aby ich nie było. Doświadczenie wawo będzie bezcenne ...... i liczę na taki opis tej kompozycji po jakimś czasie. Rozwieje to wątpliwości wielu osób, które chciałyby wykonać podobną kompozycję.
Ja również porównałem swoją kompozycję z właśnie tą, bo była w tym wątku, jest inna niż moja i ciekawa - zestawienie z jasnym tłem.

Jeśli chodzi o drobne kamienie to dla host nie ma żadnego problemu i kłącza dadzą radę, choć w pobliżu kępy w/g mnie lepiej, aby ich nie było. Doświadczenie wawo będzie bezcenne ...... i liczę na taki opis tej kompozycji po jakimś czasie. Rozwieje to wątpliwości wielu osób, które chciałyby wykonać podobną kompozycję.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,