Ogórki w tunelach,szklarniowe - problemy,choroby
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki w tunelach - kilka pytań; choroby
Może jest niedobór potasu, ale bardziej mi się jeszcze kojarzy, że także występuje brak pobierania wapnia, dlaczego tak jest, to zależy jak była przygotowana ziemia.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
ekopom
Ziemia wymieszana z obornikiem bydlęcym. Pod krzak na samym początku podsypane kurzakiem i nic poza tym.
Mam saletrę wapniową czy podsypać. ?
Ziemia wymieszana z obornikiem bydlęcym. Pod krzak na samym początku podsypane kurzakiem i nic poza tym.
Mam saletrę wapniową czy podsypać. ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Możesz dać saletrę wapniową 30g na 1m2, ale wtedy potas w postaci siarczanu potasu 25 g na 1 m2. Też możesz wybrać drugą opcję, posypać kredą nawozową 100 g na 1m2 i zasilić saletrą potasową około 35 g na 1m2.Po tygodniu powtórzyć nawożenie nawozem wieloskładnikowym, nie za dużo, bo jest obornik.
pozdrawiam Ludwik
ekopom
Dziękuję Ci bardzo za pomoc!
Mam pytanie jeszcze odnośnie tego wieloskładnikowego nawozu. Czy może być to substral?
A mam pokrzywówkę czy może być czy nie bardzo?
Dziękuję Ci bardzo za pomoc!
Mam pytanie jeszcze odnośnie tego wieloskładnikowego nawozu. Czy może być to substral?
A mam pokrzywówkę czy może być czy nie bardzo?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Substral, to nawóz nieekonomicznie cenowo, używałem go kiedyś w uprawie chryzantem. Pokrzywa, to taki soczek dla dziecka, raczej rośliny się nie najedzą, pozostaje: mila jara, efekt, krystalon, trzeba szukać nawozu w proporcjach w granicach (12-12-36+ mg,mikro). Jesteś w tej dobrej sytuacji, że był dawany obornik i w razie kryzysu, zawsze roślina ma dobre naturalne jedzonko i tylko trochę uzupełnić mineralnie niedobory, gdy intensywniej zaczną plonować.
pozdrawiam Ludwik
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Może być z jakiejś przyczyny niedobór żelaza, ale też jakiś szkodnik podgryza liście, a to może spowodować infekcję wirusów'
pozdrawiam Ludwik
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a propos infekcji. Zerwałam dziś dwa liście z białym nalotem. Mączniak? Zrobiłam wieczorem oprysk Amistarem. Czy coś jeszcze mogę zrobić czy jak nalot wyjdzie to krzaka wyrwać? :-\
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Czy prowadząc ogórek szklarniowy na 1 pęd, należy usuwać wszystkie pędy boczne z kącików, nie pozostawiając nic, czy może jest konieczne pozostawienie 1,2 liści do wykarmienia ogórka
Od samego dołu usunąć trochę partii liści, podobnie jak w przypadku pomidorów do liścia pod pierwsze grono, aby liście nie łapały od ziemi chorób i była lepsza cyrkulacja powietrza?
Posiadam odmianę partenokarpiczną saladin F1
Od samego dołu usunąć trochę partii liści, podobnie jak w przypadku pomidorów do liścia pod pierwsze grono, aby liście nie łapały od ziemi chorób i była lepsza cyrkulacja powietrza?
Posiadam odmianę partenokarpiczną saladin F1
Pozdrawiam Janek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Najbardziej są zaatakowane przez szarą pleśń, Amistar byłby najlepszy, bo chroni też przed innymi chorobami.
pozdrawiam Ludwik