Szparagi-uprawa,problemy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2017, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szparagi
Dzień dobry,
poszukuję smacznego sposobu na szparagi w jakiej formie polecacie Państwo to wartościowe warzywo. Dziś znalazłam taki oto przepis może ktoś z forumowiczów próbował i podpowie czy coś ewentualnie zmienić? link na bloga usuwam/adm.
Pozdrawiam,
Janina
poszukuję smacznego sposobu na szparagi w jakiej formie polecacie Państwo to wartościowe warzywo. Dziś znalazłam taki oto przepis może ktoś z forumowiczów próbował i podpowie czy coś ewentualnie zmienić? link na bloga usuwam/adm.
Pozdrawiam,
Janina
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, ostatnio na ogrodzie znalazłem coś takiego:

Czy to jest przerośnięty szparag jadalny czy jakiś ozdobny?

Czy to jest przerośnięty szparag jadalny czy jakiś ozdobny?

Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Jest to szparag jadalny, łatwo się wysiewa, więc często można znaleźć w ogrodzie jego siewki.
Pozdrawiam, Zosia
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
To taki sam co sprzedają w sklepach?
https://urodaizdrowie.pl/wp-content/upl ... paragi.jpg
czyli taki?
https://urodaizdrowie.pl/wp-content/upl ... paragi.jpg
czyli taki?

Badanie gleby 2019:
Jest to ten sam co w sklepie, tyle że w sklepie sprzedają młodziutkie pędy. Twój jest już wyrośnięty, ale na wiosnę można ścinać wyrastające 20 - 30 cm pędy, są pyszne
.

Pozdrawiam, Zosia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Szparagi zbiera się mniej więcej do końca czerwca a potem trzeba im pozwolić rosnąc i wtedy mamy takie "choineczki" .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2017, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich .Jestem nowym użytkownikiem na tym forum .Od pewnego czasu interesuje mnie uprawa szparagi chciałem zapytac jak wygląda cały proces sadzenia ,zbiorów ,a przede wszystkim od czego zacząć uprawe.Z góry dziękuje za odpowiedz 

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja miałem szparagi,nawet 3 rzędy ok.15m ,ale były już stare (nie wiem ile dokładnie-były już na działce
) może z 20-25 lat,z tego co się dowiedziałem.I z roku na rok plony były mniejsze,szparagi robiły się cienkie,miały pełno "nitek" i były gorzkie
były i wyginęły...teraz na kopcach mam inne rośliny
Teraz tak myślę,że mógłbym posadzić trochę szparagów...niezły pomysł
Uwielbiam zbierać (i jeść
) szparagi,po prostu uwielbiam
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Duende
- 100p
- Od: 29 sty 2018, o 14:20
- Kontakt:
Mam grządkę szparagów, które sadziłam z karp kupionych przez olx. Bardzo fajna sprawa, tylko w moich warunkach muszę dość obficie i regularnie podlewać, by nie były łykowate i gorzkie. Taki klimat
W każdym razie warto 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Za mną też chodzą szparagi, bo kiedyś mieliśmy trzy rządki pp 15m i fajnye było jeździć i je zbierać, a później do obiadu zajadać ale plon nie był jakiś super. Pytanie czy czasem ich czas po prostu się nie kończył.
Jakbym wiedział, że z np kopca 10m można zebrać fajną ilość, to bym się poważnie zastanowił nad ich powrotem.
Jakbym wiedział, że z np kopca 10m można zebrać fajną ilość, to bym się poważnie zastanowił nad ich powrotem.

- Duende
- 100p
- Kontakt:
Gdy 4 lata temu pierwszy raz rozglądałam się za szparagami, doświadczony hodowca poradził mi, że aby mieć jednorazowy zbiór na obiad dla 4 osób powinno być minimum 25 karp i rzeczywiście, to jest dokładnie tyle, ile trzeba 
W pierwszym roku tylko pozwalałam im rosnąć, pieliłam, podlewałam i ściółkowałam zrębkami.Wyrosły na 1,5 metra, wydały nasiona, ale ich nie zbierałam, potraktowałam wyłącznie dekoracyjnie.

Wiosną następnego roku wycięłam suche badyle pozostałe po poprzednim sezonie i pozwoliłam sobie na dwa pierwsze zbiory. Dopiero w trzecim roku plon był wystarczający. Przed nami 4 sezon i dużo podlewania. Znajomy na działkę blisko rzeki i mówi, że tak bezobsługowych roślin nigdy nie miał, nawet nie podlewa zbyt często. U mnie tak się nie da, podlewam często bo gleba tak przepuszczalna, że podczas deszczu można podlewać.

W pierwszym roku tylko pozwalałam im rosnąć, pieliłam, podlewałam i ściółkowałam zrębkami.Wyrosły na 1,5 metra, wydały nasiona, ale ich nie zbierałam, potraktowałam wyłącznie dekoracyjnie.
Wiosną następnego roku wycięłam suche badyle pozostałe po poprzednim sezonie i pozwoliłam sobie na dwa pierwsze zbiory. Dopiero w trzecim roku plon był wystarczający. Przed nami 4 sezon i dużo podlewania. Znajomy na działkę blisko rzeki i mówi, że tak bezobsługowych roślin nigdy nie miał, nawet nie podlewa zbyt często. U mnie tak się nie da, podlewam często bo gleba tak przepuszczalna, że podczas deszczu można podlewać.
- BobejGS
- Kontakt:
Myślałem, że w drugim roku już będzie taki pełny zbiór.
A ile miejsca Tobie zajmuje te 25karp?

- Duende
- 100p
- Kontakt:
jedną podwyższoną rabatę czyli ok. 2,5 x 120 m
W pierwszym roku jak powycinasz wszystkie odrosty to roślina może nie przeżyć, więc lepiej dać jej rosnąć. Szparagi mogą rosnąć na tym samym miejscu nawet 25 lat
Nie poddawaj się, posadź, wiesz jak czas szybko leci?? 
W pierwszym roku jak powycinasz wszystkie odrosty to roślina może nie przeżyć, więc lepiej dać jej rosnąć. Szparagi mogą rosnąć na tym samym miejscu nawet 25 lat

- BobejGS
- Kontakt:
Kusi mnie kusi..
Zobaczę ile dodatkowego miejsca wydębie i zdecyduje wtedy.
To masz te szparagi w podwyższonej grzdce? Nie standardowej redlinie?

To masz te szparagi w podwyższonej grzdce? Nie standardowej redlinie?