Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Z młodych cukiń robię sałatkę "ogórkową", czyli cukinia sól cukier, ocet, cebula, koperek i olej. Osobiście dla mnie delikatniejsza w smaku.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić ten fenomen, że z sześciu cukiń Soraya wysianych z nasion pobranych z jednego owocu (o zielonej skórce) pięć jest zielonych jak mamusia, a jedna rodzi owoce ze skórką o pięknym intensywnym żółtym kolorze?
- borowa
- 200p
- Od: 3 lis 2015, o 14:22
Ale za to jaka plenna ta żółta cukinia! więcej cukinii niż liści. Mogę podpytać czym nawozisz?
Pozdrawiam!
Jagoda
Jagoda
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jagoda...chyba modlitwami , klęska urodzaju aż zęby same zaczynają zgrzytać z zazdrości (żarcik ), ja tam nie widzę nic dziwnego, może ta żółta jest po tatusiu (ja miałam białą w torebce z tapirami...także nigdy nie wiadomo czy to sypane było z tej samej odmiany, czy kilka odmian było sypane osobno i jedna się zapodziała w nie tej partii ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Akurat na cukinie nie dmucham i nie chucham Ze dwa razy podlałem roztworem uniwersalnego florovitu. Faktycznie ta żółta szaleje, ale zielone też ładnie owocują
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ogromny. Ja szykałem tej pszczoły, a to ten przecinek w środku.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja też mam Tapiry w tym roku, nie wiedziałam, że to takie ogromne krzaczyska
Na zdjęciu właśnie pierwsze zerwane kilka dni temu w towarzystwie Sorai.
Na zdjęciu właśnie pierwsze zerwane kilka dni temu w towarzystwie Sorai.
Iza
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Moje Ateny mają mnóstwo zawiązków, ale jeszcze się kwiaty nie rozwinęły. Kilka działek dalej są ule, to z pszczołami nie powinno być problemu.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje krzaczki zaczynają ruszać z kopyta po podlewaniu minimum raz dziennie (niestety jeden krzaczek chyba odpadnie przez kochane ślimaki, czekam czekam ale wzrostu ze środka nie widzę więc chyba stożek odgryzły , poczekam jeszcze ze 2 dni i jak nic się nie pojawi to wstawię tam nadprogramową roślinkę), no i straszą gradem i burzami także jakby co to wiaderka w pogotowiu .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
A tu moja kwiatowa-karbowana
Rośnie to jak głupie, kwiatów faktycznie ma sporo, ale owoce, które miały niby być nieduże, rosną jeszcze szybciej niż u okrągłej. W zasadzie nie da się zebrać minicukini z kwiatem, bo owoc od razu się robi spory. Ale nie narzekam bo smaczna jest. Na surowo ma bardziej wyrazisty, cukiniowy smak niż pozostałe odmiany. No i ładna jest, szczególnie pokrojoną w plasterki.
Rośnie to jak głupie, kwiatów faktycznie ma sporo, ale owoce, które miały niby być nieduże, rosną jeszcze szybciej niż u okrągłej. W zasadzie nie da się zebrać minicukini z kwiatem, bo owoc od razu się robi spory. Ale nie narzekam bo smaczna jest. Na surowo ma bardziej wyrazisty, cukiniowy smak niż pozostałe odmiany. No i ładna jest, szczególnie pokrojoną w plasterki.
Iza
U mnie na kwiatach widać małe żółte robaczki (żuczki)? Takie, co to zawsze do żółtego lgną. Nie widzę żeby cokolwiek uszkadzały. Mogą zrobić jakąś szkodę? Jeśli tak to czym je wypędzić?