Zieloni przyjaciele Kati
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie Aguś jest tak jak mówisz. Lepiej mniej im dawać pić niż za dużo. Ważne żeby nie przesadzić z przesuszeniem podłoża na pieprz. Najlepiej minimalna stała wilgotność.
U mnie mają stałą wilgotność ale chyba ta wilgotność jest za mokra
U mnie mają stałą wilgotność ale chyba ta wilgotność jest za mokra
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Dziewczyny nie ma się co wstydzić tylko pokazujcie swoje rośliny coś zaradzimy, możecie wszystkie opisać stanowiska w jakich rosną Wasze cissusy i jak z podlewaniem oraz kiedy były przesadzane i wkleić zdjęcia w tym temacie, będę wieczorkiem na forum to poprzyglądam się co im dolega, swoją drogą można nawet bardzo stare i łyse cissusy zagęścić i odmłodzić bez szkody dla rośliny i bez wyrzucania ich i nie mówię tutaj o ukorzenieniu szczepek ale o odpowiednim cięciu w celu zagęszczenia i uzyskania ulistnionej odpowiedniej ilości młodych gałęzi które zakryją te łyse pędy. Z kwiatami można zrobić cuda uwierzcie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 gru 2008, o 20:19
- anoli
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kiedyś też tak straciłam cissusa, bo jak mu listki schły, to wydawało mi się, że podlać trzeba i się utopił niestety. Teraz podlewam dziada bardzo mało, stoi na wschodnim oknie, pnie się po drabinie, bo lubi się czepiać. Spryskiwany dwa-trzy razy w miesiącu, mało podlewany i rośnie. Czasem kilka suchych listków wywalę, ale młodych ma dużo.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- kati-1976
W związku z tym, że nie tylko ja mam problemy z cissusem, przełamałam się i zdecydowałam pokazać Wam mojego nieszczęśnika
Cissus dwa miesiące temu
Teraz
ROBI WRAŻENIE, PRAWDA???
Cissus dwa miesiące temu
Teraz
ROBI WRAŻENIE, PRAWDA???
- kati-1976
A teraz kolejni mieszkańcy moich doniczek.
Zyworódka od Uzumaki, prosto ze Stanów
Paczuszka przyszła wraz z kartką z pięknymi życzeniami Bożonarodzeniowymi.
Zyworódka od Uzumaki, prosto ze Stanów
Paczuszka przyszła wraz z kartką z pięknymi życzeniami Bożonarodzeniowymi.
- aconitum
- Od: 30 lip 2008, o 13:02
kati-1976 pisze:W związku z tym, że nie tylko ja mam problemy z cissusem, przełamałam się i zdecydowałam pokazać Wam mojego nieszczęśnika
nie przejmuj się
obetnij co się da - zrób szczepki - czyli od razu do ziemi
z jednej długiej gałązki będzie multum! na szczepce ze trzy liście wystarczą.
i się zagęści !
patrz mój cissus
a zdechł strasznie... i z jednej gałązki mam busz!
i to w paru domach już, bo rozdawany był
Anka
kati-1976 potnij tak jak zaznaczyłem na zdjęciu każdy fragment z oczkiem lub listkami do wody do ukorzenienia a to co zostało w doniczce jeśli nie był przesadzany daj mu świeżą ziemię (jeśli bryła korzeniowa nie jest przerośnięta tą samą doniczkę) codziennie zraszanie w podstawek stale mokry keramzyt i dobrze by było opuścić kwietnik niżej(nawet różnica 20-30 cm już dużo robi dla roślin) bo jak wiadomo im wyżej w domu tym cieplej i bardziej suche powietrze a tego cissusy nie lubią. Umiarkowane podlewanie by nie udusić systemu korzeniowego i do każdego podlewania dawaj biohumus (2 nakrętki na litr wody) a po przesadzeniu (nim w podstawek dasz keramzyt) daj ok 100 ml. czystego biohumusu w podstawek niech sobie go ziemia wpije. Odbije i ładnie Ci się porozkrzewia. Młode sadzonki jak Ci się ukorzeniom możesz sobie dosadzić do tej doniczki w celu dodatkowego zagęszczenia.(pod warunkiem że roślina będzie niżej)