Pomidory pod folią cz. 4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 4
U mnie też Anna Russian a Malachitowa Szkatułka będzie znów poszukiwana, bo ostatnio mi się z nią nie udało
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Witam serdecznie, mam wrażenie że moje pomidory poszły w liście - słabo kwitną. W jaki sposób mogę zmusić je do kwitnienia? Jakiś nawóz? Fosfor odpowiada u nich za kwiaty?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
U mnie w tunelu Malachitowa Szkatułka dość słabo wypada, mało owoców zawiązała, mam dwa krzaki i to co na zdjęciu to pomidory z tych dwóch, tyle, że to jedyne z pierwszych gron, reszta jest na razie siedząca, ale może po zerwaniu największych zaczną rosnąć.
Za to w gruncie Malachitowa na 6
Anna Russian też ładnie wiąże, sporo owoców na gronie. Zadziwiająco dużo owoców na gronie mają też Opałki (w porównaniu z zeszłym rokiem, kiedy rosły w gruncie). Aussie powiązały 4-5 owoców w gronie, z czego rosną 2-3, reszta siedzi.
Na razie nie jestem zadowolona z Amish Paste, krzaki prawie do sufitu, a ledwo trzy grona po kilka owoców.
Za to w gruncie Malachitowa na 6
Anna Russian też ładnie wiąże, sporo owoców na gronie. Zadziwiająco dużo owoców na gronie mają też Opałki (w porównaniu z zeszłym rokiem, kiedy rosły w gruncie). Aussie powiązały 4-5 owoców w gronie, z czego rosną 2-3, reszta siedzi.
Na razie nie jestem zadowolona z Amish Paste, krzaki prawie do sufitu, a ledwo trzy grona po kilka owoców.
Iza
Ten sezon w porównaniu z poprzednim wypada mocno kiepsko.
Zdjęcie z dziś, pomidory sadzone 5 kwietnia.
Niestety nie potrafię czarować i są jakie są...ale dobrze, że w ogóle są
Dla porównania zdjęcia z ubiegłego roku robione 30 czerwca (pomidory sadzone 10 kwietnia)
Hm...mam nadzieję, ze te z II rzutu sadzone 1 maja będą lepsze.
Póki co na samym oborniku jeszcze potrzebują czasu...a ulepszone to na bazarku mogę kupić.
Zdjęcie z dziś, pomidory sadzone 5 kwietnia.
Niestety nie potrafię czarować i są jakie są...ale dobrze, że w ogóle są
Dla porównania zdjęcia z ubiegłego roku robione 30 czerwca (pomidory sadzone 10 kwietnia)
Hm...mam nadzieję, ze te z II rzutu sadzone 1 maja będą lepsze.
Póki co na samym oborniku jeszcze potrzebują czasu...a ulepszone to na bazarku mogę kupić.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ela,
piękne są, a sezon sezonowi nierówny i porównując w ten sposób trochę się można sfrustrować.
W tym roku start był okropny, ale za to teraz wszystko nadrabia, bo po 8 maja właściwie przyszło lato i cały czas się utrzymuje. W zeszłym roku tak dobrze nie było.
W zeszłym sezonie pierwszego pomidora (z gruntu, bo tunelu nie miałam) zjadłam pod koniec lipca, w tym roku miesiąc wcześniej. Tak że ja nie mam na co narzekać Co prawda na kolejne przyjdzie jeszcze poczekać, ale teraz to i tak już z górki
piękne są, a sezon sezonowi nierówny i porównując w ten sposób trochę się można sfrustrować.
W tym roku start był okropny, ale za to teraz wszystko nadrabia, bo po 8 maja właściwie przyszło lato i cały czas się utrzymuje. W zeszłym roku tak dobrze nie było.
W zeszłym sezonie pierwszego pomidora (z gruntu, bo tunelu nie miałam) zjadłam pod koniec lipca, w tym roku miesiąc wcześniej. Tak że ja nie mam na co narzekać Co prawda na kolejne przyjdzie jeszcze poczekać, ale teraz to i tak już z górki
Iza
Ela, tegoroczne sadzone 5 kwietnia? Ogrzewałaś tunel?
Tak, dogrzewam co roku termowentylatorem. Jednak w tym sezonie niewiele to pomogło, ziemia byla bardzo zimna. Pomidory dojrzewają o tym samym czasie, a nawet chyba wczesniej, ale kondycja roślin jak widać dużo słabsza. Obecnie na kanapki dla rodziny juz wystarczy, wczoraj zerwałam kilka owoców, czerwieni się już codziennie i nie trzeba kupować.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu ogromna różnica
Ale najważniejsze, że nie pędziłaś ich nawozami jak niektórzy
Moje wielkoowocowe jeszcze zielone, na razie zajadam się koktajlowymi
Ale najważniejsze, że nie pędziłaś ich nawozami jak niektórzy
Moje wielkoowocowe jeszcze zielone, na razie zajadam się koktajlowymi
Zaraz zaczną Seba, lada moment.
Myślę, ze to nie tylko wina pogody, ale i zmęczenie ziemi. Potrzebny płodozmian lub przywracanie ziemi odpowiedniej flory bakteryjnej.
O dziwo tam, gdzie w ubiegłym roku rosła papryka, pomidory są dorodne, wysokie, krępe i mają wielkie grona.
Czy to nie dziwne?
Myślę, ze to nie tylko wina pogody, ale i zmęczenie ziemi. Potrzebny płodozmian lub przywracanie ziemi odpowiedniej flory bakteryjnej.
O dziwo tam, gdzie w ubiegłym roku rosła papryka, pomidory są dorodne, wysokie, krępe i mają wielkie grona.
Czy to nie dziwne?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A moje jeszcze wszystkie zieloniutkie Ale start był okropny, jak napisała Ela. No, szału nie ma, podfoliowego też Noce zimne praktycznie wszystkie, ciężki sezon
Pozdrawiam Eugenia
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Irenko co to za pomidorek taki piękny różowiutki?
Pozdrawiam Magda
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
To Pervaya Lubov, mogę dodać, że także bardzo smaczna malinóweczka, a może człowiek tak stęskniony swojego, że każdy by smakował.
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena