,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Elu, mam to samo w pisaniu przepisów.
Jednak jak Ciebie czytam to dobrze, ze na Twoich błędach się uczę, a nie na swoich niepotrzebnie.
Znaczy to, że warto trochę więcej napisać.
Przykrywkę na patelnię mam i wątróbkę smażę często. Sprawdza się przy jej smażeniu.
Pasztet zrobię w najbliższym czasie.
Dzięki.
Jednak jak Ciebie czytam to dobrze, ze na Twoich błędach się uczę, a nie na swoich niepotrzebnie.
Znaczy to, że warto trochę więcej napisać.
Przykrywkę na patelnię mam i wątróbkę smażę często. Sprawdza się przy jej smażeniu.
Pasztet zrobię w najbliższym czasie.
Dzięki.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4721
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Mogę podać przepis na pasztet wege, w którym główne skrzypce gra seler
Dziękuję za przepis
Dziękuję za przepis
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2645
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Pasztet z cukinii jest pyszny
potrzebujemy cukinii, jajka 2szt, ser żółty 30dkg, cebula 1-2 zależy od wielkości, bułka tarta - ile wejdzie, olej 1/2 szkl, sol, pieprz, gałka muszkatołowa, ja daje jeszcze ziarenka smaku, można dodać natkę z pietruszki.
Cukinię zcieramy na tarce - grube oczka - odciskamy mocno sok
ser i cebulkę zcieramy
Teraz mieszamy wszystkie pozostałe składniki , wykładamy do żaroodpornego naczynia i do piekarnika (bez przykrywki)
Piekę w 180 st. aż się na wierzchu zrobi taka rumiana skorupka.
Smakuje w kanapce z chlebem i masełkiem albo sam jak kto woli
potrzebujemy cukinii, jajka 2szt, ser żółty 30dkg, cebula 1-2 zależy od wielkości, bułka tarta - ile wejdzie, olej 1/2 szkl, sol, pieprz, gałka muszkatołowa, ja daje jeszcze ziarenka smaku, można dodać natkę z pietruszki.
Cukinię zcieramy na tarce - grube oczka - odciskamy mocno sok
ser i cebulkę zcieramy
Teraz mieszamy wszystkie pozostałe składniki , wykładamy do żaroodpornego naczynia i do piekarnika (bez przykrywki)
Piekę w 180 st. aż się na wierzchu zrobi taka rumiana skorupka.
Smakuje w kanapce z chlebem i masełkiem albo sam jak kto woli
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja tez robiłam rok temu ten pasztet cukiniowy z serem, jest super.
Ale jednak prawdziwy, drobiowy albo z dziczyzny, lubimy bardziej Część robię tak, jak na zdjęciu Warzywkowo, w słoikach, a część piekę w keksówce.
A z warzyw, mielimy wszystkie z tego rosołku, sama wolałabym taki jak Twój tylko z marchewką, ale M. zawsze marudzi, on lubi seler i pietruchę
Ostatnio z wege przepisów spróbowałam coś, co nazywa się "smalczyk z fasoli" i "lody bananowe", smalczyk wyszedł taki sobie, ale lody- doskonałe. I banalnie proste, 2 mrożone banany, trzy łyżki masła orzechowego, zmiksowane i smacznego
Ale jednak prawdziwy, drobiowy albo z dziczyzny, lubimy bardziej Część robię tak, jak na zdjęciu Warzywkowo, w słoikach, a część piekę w keksówce.
A z warzyw, mielimy wszystkie z tego rosołku, sama wolałabym taki jak Twój tylko z marchewką, ale M. zawsze marudzi, on lubi seler i pietruchę
Ostatnio z wege przepisów spróbowałam coś, co nazywa się "smalczyk z fasoli" i "lody bananowe", smalczyk wyszedł taki sobie, ale lody- doskonałe. I banalnie proste, 2 mrożone banany, trzy łyżki masła orzechowego, zmiksowane i smacznego
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Pasztet pieczony w keksówce nie bardzo nadaje się do przechowywania. Jak się go przemrozi,to robi się mało zachęcający.
A z cukinii wypróbowany mam taki:
0,5 kg pokrojonej na dużych oczkach cukinii
0,20 kg wątróbki drobiowej usmażonej i drobno pokrojonej
2 marchewki
1 pietruszka i natka
2 cebule
1,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki oleju
4 jajka
przyprawy
Wszystkie warzywa zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę zblendować, wszystko wymieszać razem, doprawić i piec w keksówce ok. godziny w 180 stopniach.
Niebo w gębie
A z cukinii wypróbowany mam taki:
0,5 kg pokrojonej na dużych oczkach cukinii
0,20 kg wątróbki drobiowej usmażonej i drobno pokrojonej
2 marchewki
1 pietruszka i natka
2 cebule
1,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki oleju
4 jajka
przyprawy
Wszystkie warzywa zetrzeć na drobnych oczkach, cebulę zblendować, wszystko wymieszać razem, doprawić i piec w keksówce ok. godziny w 180 stopniach.
Niebo w gębie
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2645
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Oj taki z wątróbką - muszę wypróbować
Do tego z mojego przepisu nie żałuję gałki muszkatołowej - ma wtedy taki pasztetowy smak
Do tego z mojego przepisu nie żałuję gałki muszkatołowej - ma wtedy taki pasztetowy smak
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2645
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ela a dlaczego ten olej taki ważny żeby był rzepakowy??
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Też mnie to ciekawi , dlaczego akurat rzepakowy olej nie inny .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Cukiniowe przepisy na pewno wykorzystam, ale u mnie wszystko w tyle z tego zimna i nie wiem kiedy ja się w końcu doczekam cukinii i kabaczka, a tak bym zjadła takie placuszki mniam mniam, jak to powiedział Piotruś z kogla mogla "pyszota"
No ale do rzeczy wstawiam obiecany prosty przepis na serniczek, lekki jak chmurka, dlatego tak też go nazwałam.
Sernik puszysta chmurka z jagodami lub malinami
Składniki:
6 jaj
1 kg sera na sernik (czyli jedno wiadro znaczy się wiaderko)
1 budyń smietankowy lub waniliowy
3/4 szklanki cukru
opakowanie biszkoptów
cukier waniliowy
szczypta soli
jagody, borówki lub maliny ja użyłam jagódek leśnych
Przygotowanie:
Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, wykładam całą blaszkę biszkoptami, i ranty blaszki też.
Masa:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym miksuję na pulchną masę, następnie dodaję ser oraz opakowanie budyniu, wszystko dokładnie miksuję kilka minut 2-4 min. W oddzielnej misce ubijam białka na sztywną masę (musi być naprawę sztywna, tak aby można było odwrócić miskę do góry nogami no i powoli łączę masę serową z białkami w trzech porcjach, mieszam delikatnie aby masa zachowała puszystość i lekkość, to najważniejsze w tym serniku, tak więc bardzo delikatnie obracając łyżką mieszam masę serową z pianą. Masę wylewam na blaszkę z biszkoptami, na wierzch posypuję owocami, ok 2 szklanek jagód lub mniej jak kto woli, piekę w temp 160 stopni na termoobiegu, ok 40 min. Sernik jest lekki, w miarę dietetyczny bo bez dodatku tłuszczu. Jagody czy maliny dają kwasowości. Idealny serniczek na lato, ja go trzymam w lodówce, smakuję jak sernikowe lody.
No ale do rzeczy wstawiam obiecany prosty przepis na serniczek, lekki jak chmurka, dlatego tak też go nazwałam.
Sernik puszysta chmurka z jagodami lub malinami
Składniki:
6 jaj
1 kg sera na sernik (czyli jedno wiadro znaczy się wiaderko)
1 budyń smietankowy lub waniliowy
3/4 szklanki cukru
opakowanie biszkoptów
cukier waniliowy
szczypta soli
jagody, borówki lub maliny ja użyłam jagódek leśnych
Przygotowanie:
Blaszkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, wykładam całą blaszkę biszkoptami, i ranty blaszki też.
Masa:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym miksuję na pulchną masę, następnie dodaję ser oraz opakowanie budyniu, wszystko dokładnie miksuję kilka minut 2-4 min. W oddzielnej misce ubijam białka na sztywną masę (musi być naprawę sztywna, tak aby można było odwrócić miskę do góry nogami no i powoli łączę masę serową z białkami w trzech porcjach, mieszam delikatnie aby masa zachowała puszystość i lekkość, to najważniejsze w tym serniku, tak więc bardzo delikatnie obracając łyżką mieszam masę serową z pianą. Masę wylewam na blaszkę z biszkoptami, na wierzch posypuję owocami, ok 2 szklanek jagód lub mniej jak kto woli, piekę w temp 160 stopni na termoobiegu, ok 40 min. Sernik jest lekki, w miarę dietetyczny bo bez dodatku tłuszczu. Jagody czy maliny dają kwasowości. Idealny serniczek na lato, ja go trzymam w lodówce, smakuję jak sernikowe lody.
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2883
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Hmmm.. akurat mam w lodówce wiadro sera i 12 jaj...
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ale pysznie wygląda i pewnie w smaku też taki jest .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ciasto z płatków owsianych to pamiętne ciacho z mojego dzieciństwa, pamiętam babcia je często piekła bo ja nie chciałam jesc owsianki, a takiej postaci pochłaniałam
Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych (jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia
opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem
Przygotowanie:
Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.
Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)
Składniki:
2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu
Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto
To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc
Polecam i smacznego !!
fotki będą zaraz
Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych (jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia
opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem
Przygotowanie:
Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.
Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)
Składniki:
2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu
Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto
To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc
Polecam i smacznego !!
fotki będą zaraz
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
A jakiej wielkości blaszka na te proporcje?