Datura - szkodniki
Re: Datura - szkodniki
Pomocy!!! Moje datury są jak sito. Z dnia na dzień więcej dziur. Żadnych liszek, gąsienniec, przędziorków, mączlików nie widać. Poluję na nie w dzień i wieczorem również, a dziur przybywa. Pryskałam już Mospilanem, BI 58, Kohinorem i Polysectem. Co to za czort na nie wlazł? Nadmienię, że oglądam liście naprawdę 10 razy dziennie i pryskam też ziemię w doniczkach i nic nie pomaga.
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ula, a datura nie dostała czasem gradem? U mnie posiekało hibiskusy i liście wyglądają podobnie.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może nocą coś Tobie je zjada? Może jakieś ślimaki?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Myślisz ? Możliwe, bo one stoją przy iglakach, a tam ślimaków sporo jest . Dzięki za pomysł , posypię czymś i zdam relację czy pomogło.
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Na mojej młodej brugmansji były już ciągu ostatnich trzech tygodni przędziorki, mączliki i mszyce.
Po oprysku preparatem ORTUS 05 SC zwalczającym przędziorki na razie przędziorków i mszyc nie ma, ale mączliki i tak codziennie przylatują.
Po oprysku preparatem ORTUS 05 SC zwalczającym przędziorki na razie przędziorków i mszyc nie ma, ale mączliki i tak codziennie przylatują.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Ziemia posypana kulkami na ślimaki, a w młodych liściach dalej przybywa dziur. Ślimaków nie znalazłam wieczorem, za to po nocy nowe dziury, a w dzień również nic nie widać. Może to skorki wyłażą z ziemi? Jaki preparat jest do ich likwidacji przeznaczony?
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to może coś desperacko z grubej rury?
Kohinor- pokrop, podlej- będzie bronił rośliny do końca sezonu. Przed wszystkim oprócz przędziorków.
Kohinor- pokrop, podlej- będzie bronił rośliny do końca sezonu. Przed wszystkim oprócz przędziorków.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Black Rose
Wygląda coraz gorzej, na dodatek młode liście zaczęły się podwijać. Nie podoba mi się to, zupełnie, jakby oprysk w ogóle nie działał, albo preparat był nietrafiony.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Kohinor też stosowałam, nie pomaga.maryann pisze:A to może coś desperacko z grubej rury?
Black Rose
A ta to nie ma przypadkiem za ciemno?
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek
- maryann
Black rose- tam widzę wyraźnie niedobory pierwiastków, chorobę fizjologiczną. Nie ma za zimno, ciasno w donicy, mokro, nie przenawożone?
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Black Rose
Stoi na słonecznym balkonie (południowy zachód), temperatura raczej dopisuje. Przesadzałam niedawno, zasilam azofoską od ok. miesiąca. Nie wiem, gdzie popełniam błąd, robale rozmaite atakują ją cały czas. Zbieram szkodniki z liści i stosuję opryski.
Martwi mnie stan mojej rośliny.
---7 lip 2017, o 14:31---
Maryann
Po czym to poznać i jakie to niedobory, czego?
Cytat usunięty - nie cytujemy bezpośrednio poprzedzających postów oraz korzystamy z funkcji edytuj/mod.
Martwi mnie stan mojej rośliny.
---7 lip 2017, o 14:31---
Maryann
Po czym to poznać i jakie to niedobory, czego?
Cytat usunięty - nie cytujemy bezpośrednio poprzedzających postów oraz korzystamy z funkcji edytuj/mod.
- maryann
Wygląd gorszy między nerwami, przyżółknięte krawędzie szczególnie młodych liści. To raczej kierunek poszukiwań niż porada, nie mam patentu na daturę.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Black Rose
A możesz pokazać w jakiej jest doniczce? Zmień tę azofoskę może?
Ja zasilam florovitem i rosahumusem. Tym pierwszym przy każdym podlewaniu. Drugim raz na tydzień lub dwa. Datury to bardzo żarłoczne rosliny. Kupiłam wiosną 15-centymetrowe sadzonki. Obie rosną dosłownie w oczach, tyle że coś je zżera, ale mimo to mają ją pąki i się mocno rozkrzewiły. Minęło kilka dni i już wyglądają inaczej.
Na przędziora polecam Vertimec co 4 -7 dni kilka razy.
Brązowienie liści na brzegach to często efekt przenawożenia, choć u datur to mało prawdopodobne, to jeśli mają małe doniczki, to azofoska może powodować zasolenie i nagle wsypana w większej ilości może jednak szkodzić korzeniom. To silny nawóz.
Ja tu jednak nie widzę zbyt dużego problemu z nawożeniem. Jest jakby za bardzo wybujała i nie rozkrzewiona. Hmmm. Jeszcze mnie ta doniczka interesuje i co stosujesz na przędziorka? Na liściach są rzeczywiście ślady żerowania jakiegoś paskudztwa.
A możesz pokazać w jakiej jest doniczce? Zmień tę azofoskę może?
Ja zasilam florovitem i rosahumusem. Tym pierwszym przy każdym podlewaniu. Drugim raz na tydzień lub dwa. Datury to bardzo żarłoczne rosliny. Kupiłam wiosną 15-centymetrowe sadzonki. Obie rosną dosłownie w oczach, tyle że coś je zżera, ale mimo to mają ją pąki i się mocno rozkrzewiły. Minęło kilka dni i już wyglądają inaczej.
Na przędziora polecam Vertimec co 4 -7 dni kilka razy.
Brązowienie liści na brzegach to często efekt przenawożenia, choć u datur to mało prawdopodobne, to jeśli mają małe doniczki, to azofoska może powodować zasolenie i nagle wsypana w większej ilości może jednak szkodzić korzeniom. To silny nawóz.
Ja tu jednak nie widzę zbyt dużego problemu z nawożeniem. Jest jakby za bardzo wybujała i nie rozkrzewiona. Hmmm. Jeszcze mnie ta doniczka interesuje i co stosujesz na przędziorka? Na liściach są rzeczywiście ślady żerowania jakiegoś paskudztwa.
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek