Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
Wzeszło mi kilkanaście groszków, z czego część jest objedzona, więc nie będę miała czego mrozić. Jednak smak świeżych ziarenek wynagradza mi te niepowodzenia.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zbiory na bieżąco, jemy prosto z krzaka. Ale groszku nie było dużo, a chętnych do jedzenia trochę Zaraz się skończy i na jego miejsce wejdzie kapusta pekińska i może kilka fenkułów.
Iza
A u mnie większość już zebrana i groszek wycięty. Zostały jeszcze niedobitki pnących. Zbiór całkiem udany, chociaż pewnie byłby lepszy gdyby nie susza i upały. Objedliśmy się do znudzenia i chwilowo zupy kremy czy risotto z groszkiem nie brzmi zachęcająco... Ale jakby co to dobre kilka kg groszku czeka w zamrażarce.
Zauważyłam, że w tym wcześniejszym groszku robaczków wcale nie było, a w tych teraz zbieranych niedobitkach bywają. Więc warto wysiewać groszek jak najwcześniej się da.
W przyszłym roku chyba będę wysiewać groszek partiami, co tydzień. Teraz miałam wysiany w dwóch rzutach, różne odmiany a i tak w pewnym momencie jedyne co robiłam to zbierałam i luskalam groszek. Za dużo na raz tego było.
Zauważyłam, że w tym wcześniejszym groszku robaczków wcale nie było, a w tych teraz zbieranych niedobitkach bywają. Więc warto wysiewać groszek jak najwcześniej się da.
W przyszłym roku chyba będę wysiewać groszek partiami, co tydzień. Teraz miałam wysiany w dwóch rzutach, różne odmiany a i tak w pewnym momencie jedyne co robiłam to zbierałam i luskalam groszek. Za dużo na raz tego było.
Iza
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
I u mnie też sezon groszku powoli ma się ku końcowi, niestety z wysadzonych 3,5 paczki nasion nie udało się niczego zamrozić całą rozsadę wraz z rodzinką zjedliśmy prosto z krzaka ;)
W ubiegłym roku było groszku za mało, w tym w sam raz może w przyszłym roku starczy też na mrożonki ;)
W ubiegłym roku było groszku za mało, w tym w sam raz może w przyszłym roku starczy też na mrożonki ;)
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Kochani, głupie pytanie nowicjuszki posadziłam groszek cukrowy w starej beczce, niestety w tym roku zbierać go będę w jaju bo kot zjadł mi piękne sadzonki i musiałam posadzić je w maju
podpowiedzcie mi, skąd będę wiedzieć kiedy groszek jest gotowy do zerwania i zajadania? mam go tak mało, że szkoda mi marnować i za wcześnie zrywać, dlatego postanowiłam zapytać
podpowiedzcie mi, skąd będę wiedzieć kiedy groszek jest gotowy do zerwania i zajadania? mam go tak mało, że szkoda mi marnować i za wcześnie zrywać, dlatego postanowiłam zapytać
Milena
Nie ma jakiejś uniwersalnej metody rozpoznania... Wszystko zależy od odmiany. Musisz zerwać strąk i sprawdzić. Jeśli w tej donicy to wszystko co masz... To niestety nie pojesz groszku.
Iza
-
- 200p
Niestety muszę podziękować mojemu kotu, któremu posmakowały sadzonki... W takim razie będę obserwować strąki, może chociaż kilka sztuk uda się spróbować
Milena
U mnie pełnia zbiorów
Cud Kalvedonu i Telefon
Zamrożony , masa strąków jeszcze na krzakach , nadal rośnie i nadal kwitnie i nadal zdrowiutki.
Na zdjęciu strona północna , z południowej bogatszy
To na dole tyci tyci to pozostałość po fasoli której miałam nie siać bo jeszcze pełno w zamrażarce ale się skusiłam bardzo wcześnie posiałam naście metrów , rosła jak na drożdżach i 3 czerwca przyszedł mróz i zdziesiątkował to i owo ,fasola dostała najbardziej .
To co widać to odrosty z łodyg . .
Cud Kalvedonu i Telefon
Zamrożony , masa strąków jeszcze na krzakach , nadal rośnie i nadal kwitnie i nadal zdrowiutki.
Na zdjęciu strona północna , z południowej bogatszy
To na dole tyci tyci to pozostałość po fasoli której miałam nie siać bo jeszcze pełno w zamrażarce ale się skusiłam bardzo wcześnie posiałam naście metrów , rosła jak na drożdżach i 3 czerwca przyszedł mróz i zdziesiątkował to i owo ,fasola dostała najbardziej .
To co widać to odrosty z łodyg . .
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
zaklinaczka Uniwersalna metoda poznawania, czy groszek jest dobry jest taka, że niezależnie od odmiany strąki są zielone i pękate oraz jędrne. Jak zaczynają się robić żółtawe lub podsuszone to do bezpośredniego spożycia groszek przejrzał, można go zostawić na nasiona. Jak strączki są zielone i jędrne ale płaskie, groszek jest niedojrzały.
Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jak groszek jest pękaty to dobry do zupy, jak nie jest do końca wyrośnięty to jest bardzo smaczny na surowo
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 200p
Świetnie, to duża podpowiedź! Wymacam dzisiaj strąki i zobaczymy
Milena