Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.3
Piękne Marenki szczególnie urodziwe
Co do obornika tak mówią, ale miałam to dałam. Mówią też, że tykwa jest taka delikatna, że nie lubi jak jej się grzebie w korzeniach..a moj pies złamał mi tykwę i wetknęłam jej czubek z dwoma liśćmi do ziemi w szklarni i rośnie
Na balkonie z kolei w wiaderku z pomidorem dwie tykwy mi wyszły z ziemi heh i co teraz z tymi sierotkami zrobić?
Co do obornika tak mówią, ale miałam to dałam. Mówią też, że tykwa jest taka delikatna, że nie lubi jak jej się grzebie w korzeniach..a moj pies złamał mi tykwę i wetknęłam jej czubek z dwoma liśćmi do ziemi w szklarni i rośnie
Na balkonie z kolei w wiaderku z pomidorem dwie tykwy mi wyszły z ziemi heh i co teraz z tymi sierotkami zrobić?
mustysia
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mówią, że delikatna tykwa jest, ale jak podcinam im czubki to rzucam je gdzie popadnie, i zdarza się, że się ukorzenią
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Super macie już tykwy. U mnie zakwitła pierwsza mini tykwa. Zobaczymy co z tego wyrośnie.
- patasko
BobejGS, masz na myśli ten pomarańczowy kwiat dyni?
No właśnie po kwiatku to bardziej na dynię albo cukinię wygląda.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, macie racje. To nie jest typowa tykwa ale mini dynia, która ma zasychać tak jak tykwa, więc ją tu podpiąłem. Oczywiście, jeśli czujecie, że tu nie pasuje, to wpisów dodawać tutaj z nimi nie będe.
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pierwsze zdjęcie przedstawia tykwę Extra Long Handled Dipper. Nie było kwiatka męskiego na żadnej z kilkunastu klonów więc poratowałem się pyłkiem z Giant Bushel, ciekawe jakie zmutowane wyjdą dzieci.
A tutaj widoczny kwiat żeński na tykwie Owal Bushel.
A tutaj widoczny kwiat żeński na tykwie Owal Bushel.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
BobejGS - śmiało dodawaj ;). Tak tylko myśleliśmy, że nie wiesz co to jest. Już różne rzeczy potrafili ludziom wciskać jako tykwę.
- BobejGS
- Kontakt:
Ok.
Ja dostałem dwie porcje nasion opisanych Mini gourds. Jedna miała nasionka jak dynia ozdobna, a druga jakies niepodobne do niczego.
Zrobił mi się z tego mix.
Z tego mixu wysadziłem rząd pod płotem, a 5sadzonek nadprogramowych wsadziłem we wiadra. Niesprzyjająca aura, czyli zimne noce, pokazały że lepiej rosną ,,tykwy" we wiadrach, które mają zawiązanych więcej owoców.
Ja dostałem dwie porcje nasion opisanych Mini gourds. Jedna miała nasionka jak dynia ozdobna, a druga jakies niepodobne do niczego.
Zrobił mi się z tego mix.
Z tego mixu wysadziłem rząd pod płotem, a 5sadzonek nadprogramowych wsadziłem we wiadra. Niesprzyjająca aura, czyli zimne noce, pokazały że lepiej rosną ,,tykwy" we wiadrach, które mają zawiązanych więcej owoców.
- patasko
BobejGS, tykwa ma wyłącznie białe kwiaty, a dynia jaka by nie była ma żółte Jak ktoś wciska dynie jako tykwy to i tak już przy liściach dobry dyniarz czy tykwiarz wie, co to jest Choćby przy dotyku, tykwa ma takie delikatne omszenie, a większość dyń szorstkie włoski.
- BobejGS
- Kontakt:
Mi nie zależało na tym by to konkretnie była tykwa ale o wielkość owoców i fakt ich zasuszania się. Mają być z tego bombki na choinke, jako coś innego niż dotychczas.
Co do tykw, to miałem tylko raz je wcześniej. Obecnie mam kilka krzaków ale nie macałem liści. Do kwiatów, to nie ma najmniejszych wątpliwości, że to nie tykwa. Może pod płotem znajdą się i rośliny z drugiej partii nasion, to zobaczę czy widać jakąś różnice. Ogólnie w sadzonkach jej nie widziałem. W weekend się im przyjrze.
Oczywiście sam nasion nie puszczę dalej jako tykwa, to rzecz oczywista.
Co do tykw, to miałem tylko raz je wcześniej. Obecnie mam kilka krzaków ale nie macałem liści. Do kwiatów, to nie ma najmniejszych wątpliwości, że to nie tykwa. Może pod płotem znajdą się i rośliny z drugiej partii nasion, to zobaczę czy widać jakąś różnice. Ogólnie w sadzonkach jej nie widziałem. W weekend się im przyjrze.
Oczywiście sam nasion nie puszczę dalej jako tykwa, to rzecz oczywista.
-
- 100p
- Od: 2 lip 2014, o 10:53
Ja mialam takie w zeszlym roku, malutkie dynie byly dwukolorowe. Wyschly i zdrewnialy jak tykwy.