Pomidory pod folią cz. 4
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 4
Witku po tych wszystkich plagach i zawirowaniach zostało tylko niemiłe wspomnienie.Widok twoich pomidorów powala Obłędne pomidorki Niech zdrowo rosną,owocują jeszcze lepiej i wrzucaj częściej takie widoki.
Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda
Miał być Sacred Path co wyrosło nie wiem , dwa krzaki i na dwóch różne pomidory .
Jako zielsko można wychwalać , krzaki zdrowe ,silne/krępe i to tyle bo wiązanie to po 2 pomidorki w każdym gronie . Jeszcze żeby były duże ale one troszkę większe od piłeczki pingpongowej .
To pierwszy zjedzony pomidorek
Nawet jak na takiego wymoczka to smak miodzio w porównaniu do kupnych . Skórka gruba , mięsisty , kwaskowaty .
Ciekawa jestem czy jeszcze ktoś wysiewał tę odmianę i co się wykluło
Jako zielsko można wychwalać , krzaki zdrowe ,silne/krępe i to tyle bo wiązanie to po 2 pomidorki w każdym gronie . Jeszcze żeby były duże ale one troszkę większe od piłeczki pingpongowej .
To pierwszy zjedzony pomidorek
Nawet jak na takiego wymoczka to smak miodzio w porównaniu do kupnych . Skórka gruba , mięsisty , kwaskowaty .
Ciekawa jestem czy jeszcze ktoś wysiewał tę odmianę i co się wykluło
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Staśmiony, urośnie z niego dziwoląg. Niektórzy je obrywają, inni nie. Ja zazwyczaj usuwam, podobno takie są bardziej narażone na choroby. Jak chcesz, to zostaw i sama zobaczysz, co z niego urośnie.
Iza
To jest kwiat staśmiony, zalecaja jego usunięcie bo opóźnia inne pomidory no i wyrośnie cały pokręcony, ale co kto lubi.
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
To może zostawię, bo to kwiat na czarnym olbrzymie jest reszta owoców jest ok
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Super pomidory ... co to za odmiana?
Asia
Asia
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Widzisz, to jeszcze zależy od odmiany.
Generalnie im więcej pomidorów w gronie tym one są relatywnie mniejsze przy odmianach wielkoowocowych.
Przy odmianach o mniejszych owocach czy koktajlówkach to już jest inaczej.
A to na zdjęciu to?
Generalnie im więcej pomidorów w gronie tym one są relatywnie mniejsze przy odmianach wielkoowocowych.
Przy odmianach o mniejszych owocach czy koktajlówkach to już jest inaczej.
A to na zdjęciu to?
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Pani od której brałam krzaki powiedziała że to "zorza"
-
Olaferka, 'Zorza' to była kiedyś popularna odmiana działkowa, średnio owocowa.
I u niej to bym trochę przerzedził kwiaty/zawiązki bo tak jak u Ciebie, to grona są mocno rozbudowane.
Jak masz kilka takich krzaków i chcesz się z tym zmierzyć, to spróbuj na jednym z nich zredukować do max 5 owoców w gronie
i od razu będziesz miała porównanie co i jak.
Teraz pojawiła się jeszcze "Zorza Toruńska" od Legutki i tego pomidora jeszcze nie siałem,
więc nie wiem czy to jest to samo co kiedyś i jak rośnie.
Musiała byś dopytać panią od krzaków coś więcej na ten temat, bo może ten nowy ma takie rozbudowane grona?
Ale pomidorki masz tfu, tfu ... bardzo ładne, zbieraj nasiona
I u niej to bym trochę przerzedził kwiaty/zawiązki bo tak jak u Ciebie, to grona są mocno rozbudowane.
Jak masz kilka takich krzaków i chcesz się z tym zmierzyć, to spróbuj na jednym z nich zredukować do max 5 owoców w gronie
i od razu będziesz miała porównanie co i jak.
Teraz pojawiła się jeszcze "Zorza Toruńska" od Legutki i tego pomidora jeszcze nie siałem,
więc nie wiem czy to jest to samo co kiedyś i jak rośnie.
Musiała byś dopytać panią od krzaków coś więcej na ten temat, bo może ten nowy ma takie rozbudowane grona?
Ale pomidorki masz tfu, tfu ... bardzo ładne, zbieraj nasiona
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
jerry
Myślę że to ta stara zorza bo Pani to taka starsza kobieta co sama dla siebie tylko ma pomidorki:)tej odmiany mam 10 krzaków i zrobię tak jak mówisz. Zredukuje ilość kwiatków. Dziękuję
Myślę że to ta stara zorza bo Pani to taka starsza kobieta co sama dla siebie tylko ma pomidorki:)tej odmiany mam 10 krzaków i zrobię tak jak mówisz. Zredukuje ilość kwiatków. Dziękuję
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja redukuję grona tylko w przypadku pomidorów wielkoowocowych, takich jak na zdjęciu w ogóle nie ruszam, rosną jak chcą.
W zeszłym roku miałam kilkanaście zawiązanych owoców na pierwszym gronie u pomidora o dużych owocach i skutek był taki, że w kolejnych gronach były 2-3 pomidory. Na koniec sezonu i tak wszystkie urosły,ale te siedzące z pierwszego grona nie zdążyły dojrzeć. Redukując masz mniej więcej wyrównany plon z każdego grona i podobną wielkość pomidorów.
Najlepiej jak masz kilka krzaczków, zrób eksperyment, jeden zredukuj a drugi nie, będziesz miała porównanie.
W zeszłym roku miałam kilkanaście zawiązanych owoców na pierwszym gronie u pomidora o dużych owocach i skutek był taki, że w kolejnych gronach były 2-3 pomidory. Na koniec sezonu i tak wszystkie urosły,ale te siedzące z pierwszego grona nie zdążyły dojrzeć. Redukując masz mniej więcej wyrównany plon z każdego grona i podobną wielkość pomidorów.
Najlepiej jak masz kilka krzaczków, zrób eksperyment, jeden zredukuj a drugi nie, będziesz miała porównanie.
Iza
-
Olaferka, ta stara odmiana Zorzy miała liście ziemniaczane (czyli by się zgadzało) i rosła tak do 150-170 cm
Owoce powinna mieć koloru malinowego, z tego co pamiętam trochę mi pękały i miękły, więc przestałem ją uprawiać.
Jeszcze, toć niemal to samo o tym eksperymencie z regulacją napisałem dwa posty wcześniej ...
Owoce powinna mieć koloru malinowego, z tego co pamiętam trochę mi pękały i miękły, więc przestałem ją uprawiać.
Jeszcze, toć niemal to samo o tym eksperymencie z regulacją napisałem dwa posty wcześniej ...
Pozdrawiam
Jerry
Jerry