Storczyki na poddaszu
- lexie30
- 100p
- Od: 1 lut 2015, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki na poddaszu
Zachwycam się katlejką nie mam takiego w swoich zbiorach i zapragnęłam całym sercem
A na tego białego i żółtego nie mogę się napatrzeć
A na tego białego i żółtego nie mogę się napatrzeć
- Asia7084
- 200p
- Od: 16 lut 2015, o 10:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przepiękna kaskada kwiatów u Sogo Yukidiana! żółty NN jest śliczny
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monte Elegante - czekam. Na foto. Mam nadzieję jak Ty że je zobaczę- 7 pąków - super
Ledwo zdążyłam ją sfotografować. Wielka szkoda że przez większość jej kwitnienia byłam poza domem. Ale zapach który rozsiewa w sypialni to rekompensuje
Biała dama znowu będzie kwitła niedługo. Poza tym u mnie okres puszczania pędów. Niedługo będzie zagadka
Wiem że może dziwne pytanie zadam teraz.. ale jak zniechęcić phalaenopsis do kwitnienia? Mój Manhattan ciągle kwitnie. Na okrągło od 3 lat. Opitoliłam mu wszystkie pędy mając nadzieje na to że pójdzie w korzenie wreszcie. To puścił dwa kolejne pędy Trochę się już zaczynam martwić bo stan jego korzeni jest po prostu zatrważający. Nie mam go przez to jak przesadzić. Boję się że mi padnie niedługo. Wiem że mogę te pędy znowu obciąć, tyle że to nie sprawi że zacznie iść w korzenie.. chyba?
Biała dama znowu będzie kwitła niedługo. Poza tym u mnie okres puszczania pędów. Niedługo będzie zagadka
Wiem że może dziwne pytanie zadam teraz.. ale jak zniechęcić phalaenopsis do kwitnienia? Mój Manhattan ciągle kwitnie. Na okrągło od 3 lat. Opitoliłam mu wszystkie pędy mając nadzieje na to że pójdzie w korzenie wreszcie. To puścił dwa kolejne pędy Trochę się już zaczynam martwić bo stan jego korzeni jest po prostu zatrważający. Nie mam go przez to jak przesadzić. Boję się że mi padnie niedługo. Wiem że mogę te pędy znowu obciąć, tyle że to nie sprawi że zacznie iść w korzenie.. chyba?
- zabkamarta
Rozumiem że to Monte Elegante prezentujesz. Piękne ubarwienie kwiatów i jeszcze pachnie- cudo.
Odnośnie zniechęcenia Manhattana to ciężka sprawa. Może zacznij go karmić nawozem Peters Prof. Plant Starter. Ma dużo fosfor wg producenta stymuluje ukorzenianie się roślin jak i wspomaga kwitnienie. Może pomoże. Ja go stosowałam dolistnie w reanimacji storczyków. Korzenie ładne się pojawiły. Czy za jego zasługą to nie wiem...
Może zmienić podłoże, może to go zastymuluje?
Odnośnie zniechęcenia Manhattana to ciężka sprawa. Może zacznij go karmić nawozem Peters Prof. Plant Starter. Ma dużo fosfor wg producenta stymuluje ukorzenianie się roślin jak i wspomaga kwitnienie. Może pomoże. Ja go stosowałam dolistnie w reanimacji storczyków. Korzenie ładne się pojawiły. Czy za jego zasługą to nie wiem...
Może zmienić podłoże, może to go zastymuluje?
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zazwyczaj ludzie boją sie przesadzać kwitnące storczyki bo..... mogą zgubić kwiaty, ale skoro Tobie nie zależy na kwiatach to jak najbardziej możesz go przesadzić.
Sam przesadzałem kwitnącego Phalaenopsisa oraz kwitnące Dendrobium i nic się nie stało. Żaden kwiatek z rośliny nie spadł
o kwiaty się zupełnie nie boję. Chętnie za nimi zatęsknię.. Bardziej chodzi mi tu o tak jakby te 3 cykle wzrostu rośliny.. Kwiaty - Korzenie - Liście.. Mój Manhattan pomija całkowicie cykl nr 2 Zaraz po przekwitnięciu , puszcza liść, po liściu pęd a korzenie mu nie rosną wcale. Stosuję Peters Professional Grow Mix i reszta moich falków puszcza korzenie jak porąbana. Boję się że jak go przesadzę do nowego podłoża to się nie przyjmie po prostu bo nic nie będzie puszczać.. Zrobię chyba tak jak mówicie.. Trzeba go przesadzić do nowego podłoża. Mam nadzieję że dotrwa do wiosny
- zabkamarta
Musisz chyba faktycznie przesadzić. Jak w Twojej opinii kiepska przyszłość go czeka to nic nie ryzykujesz a możesz dużo zyskać. Trzymam kciuki.
Żółty phalaenopsis skromnie, ale kolor rekompensuje. Te woskowe tak lubią przedłużać pęd i kwitnąć po 2-4 kwiatki. Przynajmniej moje tak miały. Katleje
*Kasia , zabkamarta, RichardK, kasia74 - dziekuje za odwiedziny.
A teraz zapowiedziana zagadka. Co ma nakrapiane liście i będzie u mnie kwitło po raz pierwszy ? SO EXCITED !!!
i jeszcze ciekawostka odnośnie Liodoro. Po powrocie z wakacji zauważyłam coś takiego.. Początkowo byłam przekonana że to nowy pęd, ale teraz wygląda mi to na basal keiki Co jest dość dziwne bo nie przypominam sobie żeby ta roślina przechodziła jakieś stresy.. Odkąd jest u mnie to żyje sobie bardzo dobrze.. Widocznie taka jego natura.. Chętnie poznam wasze doświadczenia z tym egzemplarzem.
A teraz zapowiedziana zagadka. Co ma nakrapiane liście i będzie u mnie kwitło po raz pierwszy ? SO EXCITED !!!
i jeszcze ciekawostka odnośnie Liodoro. Po powrocie z wakacji zauważyłam coś takiego.. Początkowo byłam przekonana że to nowy pęd, ale teraz wygląda mi to na basal keiki Co jest dość dziwne bo nie przypominam sobie żeby ta roślina przechodziła jakieś stresy.. Odkąd jest u mnie to żyje sobie bardzo dobrze.. Widocznie taka jego natura.. Chętnie poznam wasze doświadczenia z tym egzemplarzem.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Olu, mój Liodoro ma to samo - będą maluszki
Czyżby PHILADELPHIA? - ma podobne liście- kiedyś taką miałam.
Czyżby PHILADELPHIA? - ma podobne liście- kiedyś taką miałam.
Pozdrawiam - Justyna