Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Witam!
Wczoraj wieczorem miałam szalejącą burzę z wyładowaniami non stop! Mimo, że światło padło to w pokoju było jasno jak w dzień! Mocno podlało, ale na szczęście nie ma szkód w ogrodzie. Oprócz leżących maków i nie wiem czy ich nie wyrwę, na szczęście pełne mają się dobrze ;:333

Marysiu po tygodniowej nieobecności szybko się uporasz z chwastami. Lancon u mnie też zniknęła ale na szczęście wróciła ze zdwojoną energią. Po kwitnieniu muszę ją nawieść, żeby już nie odchodziła. Liliowce jak kupuję to staram się dobierać po urodzie :D te co dostaję okazują się różne, bo zdjęcia przekłamują.

Aguś bardzo dziękuję i odwzajemniam życzenia Obrazek

Tereniu to teraz zajmiesz się swoim ogródkiem, a kwiaty popodpieraj bo jak często pada to tak niestety jest. Ogród podlany, ale leżący ;:222 Spotkania są dopełnieniem FO, bo nam wirtualna znajomość nie wystarcza ;:162 Odbierz pw i również serdecznie pozdrawiam Obrazek

Gabi bardzo dziękuję za tyle ciepłych i miłych słów Obrazek Kosów i szpaków mam sporo ale już nie wabią partnerów, teraz panie jajeczka wysiadują, więc i śpiewu nie słychać. To samo z sikoreczkami :uszy Oprócz Maćka kota jest Monisi kotka i jest też starsza pani Lola husky, a od dzisiaj będzie chyba jeszcze jeden piesek. Lola dostaje kolegę z azylu, którego ktoś porzucił w paskudny sposób ;:124
O makach pisałam u Ciebie więc jak będziesz chętna pisz ;:168 Tak czasem bywa, że jakieś miejsce jest omijane przez deszcze, miałam tak kiedyś, że burze obchodziły naokoło a u mnie było sucho.

Oj! Aniu trudne pytania zadajesz, bo nie umiem na nie odpowiedzieć ;:185 wszystkie lilie są piękne, a kupuję według upodobania. Nawet jak dostaję to te które mnie u kogoś urzekły :D Z tego co widzę, to lilie wolą piaski bo wszystkie które dostałam właśnie w takiej glebie rozmnożyły się w nadmiarze :D

Kasiu liliowce zbieram chyba 20 lat więc kolekcja się zwiększa :lol: Maki mam od Ani tara i mimo wątpliwości Ani odmiana się potwierdziła. Wczoraj rozkwitnęły jeszcze piękne maki pełne, lawendowe ;:215
Pozdrawiam!

Lucynko czarne nazywasz buraczkowymi? te czarne dostałam nasiona na wiosnę od Ani tara i są piękne, niespotykane ;:215 Zaraz pokażę nowy ładny kolor. U mnie tez wczoraj była przerażająca burza z utrata światła, ale na szczęście trwało to pół godziny i później był spokój!
Dobrego dnia Luciu Obrazek

Martusiu w dzień były przelotne deszczyki, ale wieczorem to burza solidna! więc ogród znowu podlany. Na szczęście bez szkód, bo nawet światło przywrócili w pół godziny.
Dzięki za miłe słowa! ogród zarasta coraz bardziej, a nasiona zbiorę co do jednego ;:215 Pozdrawiam i całuję Obrazek

Małgosiu ;:167 nie przepraszaj i wyrzucaj sobie, że masz zaległościObrazek Wszyscy mamy okresy mniej lub bardziej aktywne, bo tylko wobec domowników i pracy zawodowej mamy obowiązek systematyki, a nie wobec przyjemności jaką jest FO! Jeżeli nawet podczas odpoczynku będziesz tylko zaglądać to będzie mi bardzo miło.
Miałam okazję poznać hodowców liliowców i wiem że są to ludzie mocno zakręceni! potrafią godzinami rozmawiać o nowych odmianach, o falbankach, kolorach z błyskiem w oku! To samo pewnie jest z hodowcami róż i innych kwiatów! Kaczuszki to wdzięczny widok i nieraz je podglądam zamiast plewić ;:306
Życzę Ci spokojnego wypoczynku i również ściskam i przesyłam buziaki ;:196

Zuziu u mnie jeden kupiony liliowiec nie zakwitnie, ale już go przesadziłam, bo zobaczyłam ogromną dziurę obok! Okazało się że korzenie kompletnie wysuszone, bo pewnie wisiały, ale nowe się tworzą i coś z niego będzie. U mnie codziennie nowe maki zakwitają, od wczoraj są takie pełne lawendowe jak na zdjęciach. I ja Cię serdecznie pozdrawiam Obrazek

Parę wczorajszych zdjęć

New Dawn

Obrazek

z ogromnego krzaka Queen Elisabeth odnowił się taki krzaczek!

Obrazek

niektóre lilie jeszcze w pąkach

Obrazek

Remy Martin
Obrazek

róże z patyczków!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

u sąsiada!
Obrazek

po latach nareszcie kwitnie juka.
Obrazek

Robi się dziwnie ciemno, chyba będzie dzień deszczowy :shock: Wszystkim odwiedzającym spokojnego dnia!
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu też wreszcie zakwitnie u mnie juka myślę ze lubi dużo słońca i mało konkurencji od innych roślinek :) po przesadzeniu 2 lata temu dopiero teraz ma pąki.
Z liliami masz rację lubią piach .a u mnie dostatek tego dobra , chyba zacznę traktować jak chwasty bo w tej chwili mam łany tych najzwyklejszych.Maki masz cudne też mam z nasionek od Lucynki, ale chyba nie bardzo o nie zadbałam bo tylko niektóre kwiaty ładne.
Już wcale nie widać w ogrodzie braku gospodyni , zielska nie ma , róże cudne wszystko kwitnie i jest cudnie kolorowo ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Piękne róże.
Lilia z tyloma pąkami zapowiada się ciekawie. ;:108 ;:108
Ten nachyłek Zagreb bardzo lubię,Duży się rozrasta i długo kwitnie.
Ty też masz bardzo piękne, ciekawe maki!
Ten ciemny taki czarnawy wygląda cudnie ;:215
Moja juka, też dopiero teraz szykuje się z kwitnieniem. :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu u nas też wczoraj wieczorkiem szalały burze, takich wyładowań dawno nie widziałam. Pięknie to wyglądało, ale bardzo niebezpiecznie, bałam się, że prąd nam wyłączą, na szczęście nie odcięli nas od elektryki. Mój pies przechodził gehennę, tak bardzo boi się burzy.
Co jeden mak to piękniejszy, zbieraj nasionka.
Jabłka ma sąsiad dorodne, jak dojrzeją trzeba iść wieczorkiem na grandę ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Niektóre ptaki przystępują do drugiego lęgu - wczoraj słyszałam gruchotanie gołębia i widziałam uganianie się mazurków za samiczką. Śliczne róże, ciekawy kolor pysznogłówki i niezwykłe maki :)
ps. szkoda mi pieska Doroty, przydałoby mu się na czas burzy towarzystwo mojego psa, który jak był młodszy to oszczekiwał pioruny, a teraz w czasie burzy chodzi sobie i sprawdza co słychać w ogrodzie, tylko deszczu nie lubi :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . U nas w nocy było to samo :shock: , mówię oczywiście o tej burzy. Waliło ciągle i jasno było jak w dzień :shock: . Dobrze, że szkód nie narobiło a pojedyncze kwiaty jakoś przebolejemy . Porcyjka zdjęć bardzo ładna ;:215 . Świetne ujęcia, portrety a w dodatku moc koloru i różnorodności ;:180 . Pozdrawiam i spokojnego popołudnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu różyczki z patyczków piękne ;:333 ... mnie się nie udało z różami ;:222
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Kolejne piękne maki! ;:oj
To fajnie, że z zebranych przez Anię nasion powtórzyły u Ciebie cechy, przynajmniej co do tego ciemnego koloru.

Miałam tego typu maczki w mieszance maków polnych 'Shirley', czasem się jakiś jeszcze pojawia.
https://images82.fotosik.pl/684/56c090bc3c8bce99.jpg

Czytałam o Twojej kapryśnej lilii Lankon. Czy masz ją posadzoną w donicy? Bo u siebie mam podobny przypadek z żółta lilią trąbkową, ale to z powodu mrówek. ;:164 Te lilie mam właśnie w donicy, w zeszłym roku pięknie urosły i zakwitły, a w tym sezonie mrówki zagnieździły się w donicach i cześć lilii w ogóle nie zakwitnie, są małe, słabe, podsychają.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu czy teraz można spróbować przyciąć pęcherznice i wsadzić patyczki do ziemi?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ojtam, ojtam,Marysiu! ;:7 Jak go zwał, tak go zwał, a ja i tak widzę buraczkowe nie czarne maki. :roll:
Moje wszystkie maczki stoją na baczność, bo nauczona ubiegłorocznym doświadczeniem zadbałam o ich bezpieczeństwo. ;:333
Twoje różyczki wyglądają, jakby pod parasolami siedziały. ;:108 Piękne i zdrowe. ;:63
Moje pospuszczały główki i już się nie pozbierają. ;:185 Może nowe kwiatki unikną takich ulewnych deszczy... ;:218
Przed zachodem słońce pokazało mi swoje piękne oblicze, oby to była zapowiedź ładnego jutra. ;:303
Spokojnego wieczoru i nocy Ci życzę, ;:196 a na jutro pięknego ;:3 na bezchmurnym niebie.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam! cały dzień polewało i dopiero wieczorem przestało, ale mokro w ogrodzie bardzo Obrazek Zabrałam tylko trochę bobu i dzień spędziłam w domu. Przed naszą posesją robią chodnik....jestem wzruszona Obrazek

Julciu mam taką rabatę i to wielką vis a vis kur której już na pewno nie oczyszczę, a kiedyś była czysta czarna gleba ;:223 Niestety wszystko się sieje z pobliskich łąk Obrazek W dodatku przesadziłam tam część floksów, zobaczę jak sobie poradzą?
Czyli wszystko powinnam mocno rozluźniać, ale z czasem jak padają intensywne deszcze ziemia się jakby zlewała, tam gdzie nawożę może jest lepiej ale za to sieją się namiętnie trawy i pokrzywki...takie malutkie ;:223
Lilia od Ciebie szaleje i ja ja bardzo lubię! Dziękuję ;:196

Aniu u mnie każda roślina znajdzie miejsce i jeżeli za bardzo się rozhula to idzie na tyły rabaty, a w najgorszym razie "w pole" Obrazek Maczki chyba jednak łączą się i powstają nowe odmiany, ale może się mylę? Lilia dzisiaj już kwitnie a mogła przeczekać ten deszcz Obrazek

Dorotko oj szalały burze, tak z pół godziny i u mnie padł prąd ale szybko się uporali :D Nasze koty uciekały pod łóżka a Maciek wszedł i nie wychodził przez kilka godzin, dopiero jak szłam spać usłyszałam cichutki miauk Obrazek
Nasiona oczywiście zbieram jak zawsze tylko muszę bacznie uważać żeby nie pomieszać Obrazek
Do niedawna jedna gałąź tej starej papierówki wisiałam nad moim ogrodem, ale sąsiad sam nie zje drugiemu nie da i pół drzewa wyciął ;:124

Olu bo podobno pies nie boi się burzy tylko nasza troskliwość zwraca jego uwagę że coś jest nie tak, tak ktoś kiedyś tłumaczył! Nasz pies kiedyś nie reagował, ale był odpust i ktoś kupił jakieś wybuszki i wtedy Lola zaczęła reagować, akurat byłam niedaleko niej. Od tego czasu zwiewa do budy, a Sylwestra spędza na ganku. W domu nie może, bo koty byłyby w niebezpieczeństwie. Coś nie widzę mazurków...może uciekły w pola, bo tam są zboża? a wróblom sąsiad wyciął krzaki i też nie przylatują na podwórko ;:oj

Ewelinko dobrze że zdjęcia sprzed ulewy, bo dzisiaj marnie to wygląda ! Te delikatne maki leżą a te grubsze zgubiły płatki, gleba wyściółkowana płatkami Obrazek Dzień spokojny ale urozmaicony obfitymi chociaż krótkotrwałymi opadami! Pozdrawiam serdecznie ;:168

Ewciu mnie też nie zawsze udaje się patyczki ukorzenić, pewnie zależy to od wielu czynników, ale nie przykładam do tego aż takiej uwagi Obrazek

Dario a ja nie jestem pewna czy te maki nie są z Twoich ubiegłorocznych nasion, bo kiedyś jak byłaś u mnie na wiosną na pewno jakieś nasiona dostałam ;:168 Dario ja mam wszystkie lilie wsadzone w czymś, są to duże donice albo wiadra podziurawione takie białe po tynkowaniu zostały!
Czasem je wykopuję, ale nie widzę mrówek... jednak kto wie :uszy

Asiu ja nie rozmnażałam pęcherznic ale dawałam Ewie patyczki z cięcia przedwiosennego i wiem że coś się jej ukorzeniło. Zawsze możesz próbować, ale w lecie to raczej z sadzonek zielnych się rozmnaża. ;:168

Lucynko ja jednak nie widzę buraka w tych pięknych ciemnych makach i może każda pozostanie przy swoim ;:215 Ja mam sporo takich wiotkich maków i te nawet podpórki patyczkowe ściągają w dół mocno namoczone, musiałabym jakieś obręcze metalowe sobie sprawić ;:oj Różyczki po deszczu wyglądają inaczej i jutro będzie wielkie cięcie ;:124 Zdjęcia są sprzed deszczu ;:219 U mnie teraz nie widać zachodu słońca, a poza tym co wychodziłam wracałam mokra więc zrezygnowałam i siedziałam do zmroku w domu Obrazek
Jutro u nas ma podobno jeszcze popadać więc zobaczymy? Pogodnego dnia i dobrej nocy ;:196

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu,
Tymi makami rozbiłaś bank!
Dawno nie widziałam czegoś tak pięknego ;:226
A jakim cudem one stoją, a nie kładą się?

Deszcz już trochę przesadza. Wczoraj musiałam siedzieć w samochodzie przed bramą, bo nie dało się przejść przez rzekę płynącą ulicą. A w końcu i tak skończyło się na brodzeniu w tej rzece, w strugach lejącego deszczu, bo chyba bym musiała w tym aucie nocować! ;:306
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ciemny pełny mak super wygląda,myślę ,że będę miała do kolekcji :uszy ,tutaj padało tylko do południa ,potem było piękne słońce, w domu padało więcej to ogród mam podlany ,ale już niedługo wracamy ,bo chyba w sobotę ,chociaż urlop mamy nadal,bo do 24 lipca,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”