Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Dzisiaj w tunelu foliowym zauważyłem zmiany na liściach niektórych pomidorów. Kilka dni temu robiłem oprysk chelatem żelaza ze względu na zbyt wysokie pH ziemi i nie pobieranie tego składnika z ziemi. Okazało się, że przedobrzyłem i stężenie było nieco za duże niż zalecane. Proszę o pomoc czy to zwykłe niedobory, skutki po oprysku czy może jakieś choroby atakują
Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Radek2705 nawet jeśli je odratujesz to wielkiej pociechy pewnie z nich nie będzie. Są w fatalnym stanie. Kup coś na ZZ . Może być Mildex, Infinito, Ridomil , Acrobat. Ziemia jest gliniasta, zbita i mokra i od tego powinieneś zacząć.Weź widły amerykany i powbijaj gęsto w ziemię w pewnej odległości od krzaków, żeby ją trochę napowietrzyć i rozluźnić. Jak najszybciej zrób analizę metodą ogrodniczą (uniwersalną). Jak będzie wiadomo jakie ew.braki uzupełnić, to może jeszcze w tym sezonie doczekasz się jakichś konkretnych plonów.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
8 lipca wykonałem oprysk pomidorów w tunelu preparatem Signum 33 WG z uwagi na plamy na liściach (podejrzenie zarazy ziemniaczanej). Dziś zerwałem ponad 30 liści z takimi plamami. Co proponujecie? Dziś zrobię oprysk REVUS 250 SC.
Poprzednio dawałem zdjęcia http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=812
Obok tunelu gdzie rosną pomidory po drugiej stronie alejki - ok. 10 m. rosną ziemniaki zaatakowane przez ZZ i to dość mocno.
Poprzednio dawałem zdjęcia http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=812
Obok tunelu gdzie rosną pomidory po drugiej stronie alejki - ok. 10 m. rosną ziemniaki zaatakowane przez ZZ i to dość mocno.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
To jest zaraza jeżeli te plamy się kruszą na liściach i popsikałeś to powinno być wszystko w porządku, patrz czy nie występują nowe ogniska choroby.Ziemniaki i pomidory w bliskim sąsiedztwie i takim mokrym lecie to gwarantowana ZZ po drugie widzę ze masz tunel nie można go zamykać.Musi być otwarty na przestrzał tylko w czasie burzy można przymknąć bo wilgotne liście w tym czasie to prośba o ZZErazm pisze:8 lipca wykonałem oprysk pomidorów w tunelu preparatem Signum 33 WG z uwagi na plamy na liściach (podejrzenie zarazy ziemniaczanej). Dziś zerwałem ponad 30 liści z takimi plamami. Co proponujecie? Dziś zrobię oprysk REVUS 250 SC.
-
Nie przesadzasz? Nie stosuj oprysków jeden po drugim bo możesz sobie narobić większego kłopotu niż te 30 liści na cały tunel. Signum jest b. dobrym środkiem systemicznym i zabezpiecza rośliny co najmniej na 7-10 dni. Nadgorliwość gorsza od...Sam sobie wybierz od czego .Erazm pisze:8 lipca wykonałem oprysk pomidorów w tunelu preparatem Signum 33 WG z uwagi na plamy na liściach (podejrzenie zarazy ziemniaczanej). Dziś zerwałem ponad 30 liści z takimi plamami. Co proponujecie? Dziś zrobię oprysk REVUS 250 SC.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
W odległości około 10 m od tunelu po drugiej stronie alejki sąsiad ma ziemniaki. Są one zaatakowane przez ZZ - część liści i pędów jest już sucha. Ma wykonać oprysk przeciw ZZ gdy przestanie padać. Czy mam dopuścić do tego by padły mi pomidory. Musiałem zaryzykować. Od 8 lipca po oprysku preparatem Signum 33 WG do wczoraj zerwałem w tunelu ponad 60 zainfekowanych liści - codziennie coraz więcej. Dziś rano już nie znalazłem nowych zainfekowanych liści.
Uspokoi mnie Ktoś i da diagnozę na zdjęcia, które wstawiłem na poprzedniej stronie Niestety herbatki z melisy już nie dają rady, żeby mnie uspokoić Porównywałem wczoraj z innymi zdjęciami z forum i nawet podobnie do ZZ wygląda. A może to tylko reakcja liści na niedobory, za wysokie pH i oprysk chelatem żelaza w nieco za dużym stężeniu Proszę tylko o potwierdzenie, mam w zanadrzu infinito lub amistar opti
Pozdrawiam Janek
-
Olaferka
bologno czy pojawiają się nowe plamy?kozula pisze:Oprócz niedoboru potasu najczęstszą przyczyną występowania zielonej galaretki są duże wahania temperatury między dniem a nocą . To dlatego zielona galaretka częściej się zdarza w tunelach i szklarniach , w gruncie rzadziej . Jeśli występuje w gruncie , nabardziej prawdopodobne są błędy w nawożeniu , lub jest to cecha odmianowa .
Trzeba pamiętać , że czarne odmiany przeważnie mają zieloną galaretkę i jest to normalne zjawisko .
Pozdawiam , kozula
kaLo na działce będę dopiero jutro rano, wówczas stwierdzę czy coś nowego się pojawiło. Liście ze zmianami oczywiście oberwałem i wywiozłem z ogródka. Największe zmiany, które widać na trzech pierwszych zdjęciach od góry dotyczą tylko jednego krzaka odmiany brutus. Pozostałe zmiany z dwóch ostatnich zdjęć są na kilku innych krzakach. Jeśli jutro zauważę podobne, nowe plamy zastosować oprysk
Pozdrawiam Janek
-
Na wszelki wypadek weź ze sobą jakąś ciężką artylerię. Nigdy nic nie wiadomo a w przypadku królowej to może być kwestia 2-3 dni,.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Wczoraj po obejrzeniu krzaków w foli i w gruncie zdiagnozowałam sala pleśń i brak magnezu, a na niektórych krzakach w gruncie, podejrzane plamki na liściach ,które mogły być: albo zsychającymi zaczątkami Zz (26 06,2017 robiłam oprysk infinito) albo początkiem ZZ
Zrobiłam oprysk Amistaru i siarczanu magnzeu.
I tu zrobiłam głupotę : Rozpuściłam w konewce prawidłową ilość w 10 l wody siarczanu magnezu (50 G) i dodałam Amistaru taką ilość jak na 7 l wody.
Czy ten oprysk ma jakiś sens? Na dodatek po 3 godzinach spadł niewielki deszcz....
Zrobiłam oprysk Amistaru i siarczanu magnzeu.
I tu zrobiłam głupotę : Rozpuściłam w konewce prawidłową ilość w 10 l wody siarczanu magnezu (50 G) i dodałam Amistaru taką ilość jak na 7 l wody.
Czy ten oprysk ma jakiś sens? Na dodatek po 3 godzinach spadł niewielki deszcz....
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problem z jednym krzaczkiem pod folią. Jeden z dwóch Faworytów jest wyraźnie jaśniejszy
Owoce z pierwszego grona są dość spore, ale przy szypułce nastąpiło odbarwienie, jakby zdrewniała ta część
Starsze liście (które usunęłam) miały przebarwienia
Wszystkie pomidory traktuję tak samo: w marcu ziemia została wymieszana z granulowanym obornikiem, przy wysadzaniu miały oprysk miedzianem, a ostatnio dolistnie 2 x saletrą wapniową (w tygodniowym odstępie) oraz siarczanem magnezu.
Obok rośnie drugi Faworyt, z którym wszystko jest w porządku.
Owoce z pierwszego grona są dość spore, ale przy szypułce nastąpiło odbarwienie, jakby zdrewniała ta część
Starsze liście (które usunęłam) miały przebarwienia
Wszystkie pomidory traktuję tak samo: w marcu ziemia została wymieszana z granulowanym obornikiem, przy wysadzaniu miały oprysk miedzianem, a ostatnio dolistnie 2 x saletrą wapniową (w tygodniowym odstępie) oraz siarczanem magnezu.
Obok rośnie drugi Faworyt, z którym wszystko jest w porządku.