Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Kochani mam pytanie, czy papryczki które są jeszcze zielone i niedojrzałe nie są jeszcze pikantne? Kiedy pojawia się "pikantność"? czy już powinny mieć ostry smak?
Milena
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Często jak jest malutka papryczka to jest jeszcze słodka ale nie ma reguły. Jak już duża wyrośnięta i nie zmieniła koloru na docelowy to zazwyczaj jest już pikantna ale wszystko zależy od odmiany.
W ubiegłym roku miałem habanero yellow które było w połowie słodkie, co dziwne były dojrzałe.
W ubiegłym roku miałem habanero yellow które było w połowie słodkie, co dziwne były dojrzałe.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Wczoraj nie wytrzymałam i spróbowałam swojej Chyba Jalapeno (dosyć duża ale jeszcze zielona) i była słodka, miała cieniutką skórkę i dużo miąższu. Mam nadzieję, że ostrość przyjdzie wraz z kolorem
Milena
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brak molibdenu: liście jasnozielono/cytrynowe, żółto/pomarańczowe. Plamy na całym liściu, z wyjątkiem żył. Od spodu liścia lepka wydzielina.
Mam nadzieję, ze dobrze przetłumaczyłam.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Owoce zebrane z 4 krzaczków Black Hungarian, sadzonki z własnych nasion zebranych z jednej rośliny (nasiona kupione w pom...wej dol..inie). Leżą na dużym talerzu obiadowym:
Takie kwiatki wyszły, zastanawiam się, z czym skrzyżowała się ta duża, bo jest wyjątkowo dorodna, o grubej ściance i dużo ostrzejsza niż oryginalne Black Hungariany, a przy tym ma najwięcej owoców. Czy krzyżówka musiała nastąpić u mnie w zeszłym roku czy może jeszcze we wcześniejszych pokoleniach? Bo nie miałam ostrej papryki takiej wielkości, która rosłaby obok
Ten najmniejszy kundelek może być dzieckiem Red Chili Large i Black Hungarian, jeśli tak to dość nieudanym.
Takie kwiatki wyszły, zastanawiam się, z czym skrzyżowała się ta duża, bo jest wyjątkowo dorodna, o grubej ściance i dużo ostrzejsza niż oryginalne Black Hungariany, a przy tym ma najwięcej owoców. Czy krzyżówka musiała nastąpić u mnie w zeszłym roku czy może jeszcze we wcześniejszych pokoleniach? Bo nie miałam ostrej papryki takiej wielkości, która rosłaby obok
Ten najmniejszy kundelek może być dzieckiem Red Chili Large i Black Hungarian, jeśli tak to dość nieudanym.
Iza
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
O , u mnie w innej doniczce ma małą czarną plamkę i już myślałam że, go coś zaatakowało Teraz to dopiero będę je doglądać
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Niektóre papryki mają taki ciemny rumieniec, taka ich uroda
Iza
Ok, dziękuję.
Już się przestraszyłem że za dużo/za mało wody dostają :p
Już się przestraszyłem że za dużo/za mało wody dostają :p