Wszystko o pomidorach cz. 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 14

Post »

Coś mi się zdaje że winniczki trzymają się bardziej zarośniętych i skalistych miejsc, a nagie jak to już wspomniano wlezą nawet do domu (może dlatego że te nagie mają nieskończoną ilość śluzu, a winniczki są delikatniejsze i chodzą głównie po wilgotnym).

Co jak co, kupiłam wczoraj kilo granulek (nigdzie nie mogłam znaleźć, także mam zapas).

A co do pomidorów, moje koktajlówki mnie zdumiewają, wiążą owoce do samego końca pędu (nie chwaląc się pomagam im w tym za każdym razem gdy obok stoję, widać lubią dostać prztyczka w dzwonki), dodatkowo popuszczałam wczoraj sznurki bo pędy przybrały na masie i zaczynały się wżynać (na przyszły raz jeśli ta metoda prowadzenia się uda pomyślę na inny sposobie oplatania).
Niestety duże odmiany w tym roku słabo, rzadko rozmieszczone grona, niektóre po połowy w trudem pozawiązywane, wyższe niektóre całe niezapylone (ciężko będzie doczekać się nawet czterech gron na krzaku), także jeśli zbiorę w tym roku 40kg to będzie cud :roll: ;:131 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Ania15
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lip 2016, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pytanie z serii do tych bardziej doświadczonych :)

Czy to już zaraza czy może niedobory? Na liściach większości odmian zarówno w gruncie (na zdjęciu liście z pomidora Malinowy Rodeo) ale również na pomidorach pod folią liście od dołu żółkną i mają brązowe plamy. Szybciej jednak postępuje na gruntowych. Co robić?

Obrazek
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na moje oko to niedobory, zaraza objawia się brązowo-szarymi plamami bez tej szerokiej żółtej obwódki, to wygląda na niedobór magnezu.
Ania15
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio/ jokaer.

Dziękuję za odpowiedź :)

Jakie preparaty polecacie przy niedoborach magnezu? Z nawozów mam jedynie florovit do warzyw i biohumus, ale pewnie będą za słabe?
Pozdrawiam,
Ania
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Ania15 mi to wygląda na alternariozę http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=315 . Ja też mam ją na kilku krzakach. Ale w przypadku tej choroby ja osobiście nic nie robię, ponieważ na moich krzakach nie dochodzi do porażenia łodygi, owoców, a zainfekowane są zazwyczaj najstarsze liście, które roślinie nie są już potrzebne. Po ich oberwaniu choroba dalej nie postępuje.
Oczywiście nie zachęcam do takiego działania, sama zdecyduj czy pryskać czy nie.
Porównaj sobie ze zdjęciami z wątków o alternariozie. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707
Są tam też wskazówki kozuli jak walczyć z tym grzybem.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No fakt, o alternariozie mi nie zaświtało, też ją miałam w zeszłym roku, ale też nic nie robiłam oprócz obrywania porażonych liści (owoców mi nie zaatakowało).
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

Co to może być za cholera?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda na niedobór fosforu i magnezu.
dsk121
500p
500p

Post »

Siarczan magnezu mam, jak podawać i co w zamian fosforu dać?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

A może lepiej wieloskładnikowym o podwyższonym fosforze i ewentualnie plus siarczan magnezu, tylko żeby nie zalać, bo objawy nie ustąpią.
dsk121
500p
500p

Post »

Nie cytujemy postów na które odpowiadamy bezpośrednio/jokaer.

Czyli azofofoska/polifoski?
Ania15
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

docentandrzej pisze:Ania15 mi to wygląda na alternariozę http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=315 . Ja też mam ją na kilku krzakach. Ale w przypadku tej choroby ja osobiście nic nie robię, ponieważ na moich krzakach nie dochodzi do porażenia łodygi, owoców, a zainfekowane są zazwyczaj najstarsze liście, które roślinie nie są już potrzebne. Po ich oberwaniu choroba dalej nie postępuje.
Oczywiście nie zachęcam do takiego działania, sama zdecyduj czy pryskać czy nie.
Porównaj sobie ze zdjęciami z wątków o alternariozie. http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=52707
Są tam też wskazówki kozuli jak walczyć z tym grzybem.
Dzisiaj zaniosłam liścia do sklepu ogrodniczego i Pan potwierdził, że to alternarioza. Niektóre gruntowe odmiany karłowe są już całe zaatakowane, więc żeby ratować owoce kupiłam Acrobat. W tamtym roku zahamował zarazę więc mam nadzieje, że i w tym będzie skuteczny.

Dziękuję wszystkim za pomoc :)
Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

dsk121, trudno diagnozować z wycinka rośliny, gdyż ważne jest jak było przygotowana gleba, a także rodzaj, czy przypadkiem nie jest zalana, albo brak w niej powietrza, jej pH itd. Podałem tylko jak można nieco poprawić odżywienie pomidora. Polifoska zawiera różny skład nawozu, azofoska, nie wiem, ale też jest ich kilka. Te nawozy są doglebowe.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”