,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
- Agnieszka1234
- 200p
- Posty: 276
- Od: 29 sty 2016, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lódzkie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Znam ten przepis - jest super
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 850
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja też je robię podobnie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Dzięki za tą podpowiedź, właśnie wsadziłam do gara kapuche poszatkowaną.
Stoi w kuchni to po 3 dniach sprawdze.
Stoi w kuchni to po 3 dniach sprawdze.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ogromnie sucha ta kapusta!
Mimo "duszenia" zaledwie parę kropli wydobyłam, dzisiaj sprawdzałam i zaledwie wilgotna w dotyku. Nie wiem czy coś z niej jadalnego będzie.
Mimo "duszenia" zaledwie parę kropli wydobyłam, dzisiaj sprawdzałam i zaledwie wilgotna w dotyku. Nie wiem czy coś z niej jadalnego będzie.
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Przepis na ogórki zapisany.
Chyba grozi mi klęska urodzaju ogórkowego- do tego rosną w większości długie i wąskie- do sałatek ok. Nasiona mam swoje pobrane z ogórków z tamtego roku. Śremskie rosły obok sałatkowych węży zastanawiam się czy się trochę nie zmutowały bo są takie właśnie pośrednie
Chyba grozi mi klęska urodzaju ogórkowego- do tego rosną w większości długie i wąskie- do sałatek ok. Nasiona mam swoje pobrane z ogórków z tamtego roku. Śremskie rosły obok sałatkowych węży zastanawiam się czy się trochę nie zmutowały bo są takie właśnie pośrednie
Pozdrawiam Gosia
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Czy ja się mogę przyłączyć ...tak tu smakowicie.
Niech no tylko ogórki urosną to zaraz zrobię próbę z tą papryką z przepisu od Lucy.
A co do kiszenia kapusty... to młodą taką na 'już' ugniatam z solą i odrobina kminku.
Nam smakuje.
Niech no tylko ogórki urosną to zaraz zrobię próbę z tą papryką z przepisu od Lucy.
A co do kiszenia kapusty... to młodą taką na 'już' ugniatam z solą i odrobina kminku.
Nam smakuje.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Tylko one mają jedną wadę - szybkie są Ja zrobiłam porcję 2,5 kilo i już połowę zjadłam.
W dodatku zrobiłam mały eksperyment z nimi, bo zawsze kroiłam nożem na grubsze plastry, a w tym roku poszatkowałam na takiej szatkownicy do surówki. Plasterki wyszły cienkie, też dobre w smaku, ale może dlatego szybciej idą...
W dodatku zrobiłam mały eksperyment z nimi, bo zawsze kroiłam nożem na grubsze plastry, a w tym roku poszatkowałam na takiej szatkownicy do surówki. Plasterki wyszły cienkie, też dobre w smaku, ale może dlatego szybciej idą...
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Lucy dzięki a czy mogę zamiast octu 10% dać jabłkowy? Czy będą równie dobre jak dam mniej %.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7899
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Nie mam pojęcia. Nie próbowałam. Może w smaku będą nie gorsze, ale nie wiem, jak wtedy z trwałością, bo się tych słoiczków nie zagotowuje.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Zrobię tak jak podałaś w przepisie bez kombinowania bo jeszcze przekombinuję
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4718
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Malinowa chmurka
Przepis zmodyfikowany przeze mnie na tyle, że trzeba upiec tylko bezę
Przepis na ciasto kruche, ja daję herbatniki .
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę - standardową. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200?C przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka
6-00 g malin - mogą być mrożone
-3 malinowe galaretki - rozpuszczamy w 6 szklankach 200ml
Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto/herbatniki, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem
-500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru - jak kto woli
Można dodać wanilii
Składniki muszą być schłodzone ! Wszystko łączymy i miksujemy .
Beza
-5 białek
-ok 250g cukru
-3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Możemy dodać migdały
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej mieszając. Pod koniec dodajemy skrobię.
Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140?C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego
Przepis zmodyfikowany przeze mnie na tyle, że trzeba upiec tylko bezę
Przepis na ciasto kruche, ja daję herbatniki .
-3 żółtka
-30 g cukru pudru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
-150 g mąki pszennej
-100 g masła
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przygotować prostokątną blachę - standardową. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy.
Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 190 - 200?C przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka
6-00 g malin - mogą być mrożone
-3 malinowe galaretki - rozpuszczamy w 6 szklankach 200ml
Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto/herbatniki, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem
-500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-250 g serka mascarpone, schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru - jak kto woli
Można dodać wanilii
Składniki muszą być schłodzone ! Wszystko łączymy i miksujemy .
Beza
-5 białek
-ok 250g cukru
-3,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Możemy dodać migdały
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier dalej mieszając. Pod koniec dodajemy skrobię.
Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140?C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Przecier pomidorowy.
2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
5 szt. suszonych śliwek
1 łyżka miodu
Pomidory myję, usuwam szypułki, wkładam do garnka i lekko zgniatam, żeby na dno garnka wyciekło trochę soku. Dodaję troszkę soli, łyżkę miodu i śliwki suszone.
Przez chwilę gotuję pomidory pod przykryciem. Od momentu zagotowania zdejmuję przykrywkę i dalej gotuję na małym ogniu, aż sok zredukuje się o połowę. Ok 1 godzinę.
Ugotowane pomidory miksuję blenderem. Trwa to chwilę. Miks przekładam na sito, a następnie przecieram. Dobrze ugotowane pomidory przecierają się z łatwością. Z dwóch kilogramów pomidorów zostaje 1 łyżka odpadów (skórki i pestki). Można użyć do przecierania maszynkę, ale mi najszybciej pomidory przeciera się przez sito. 2 kg ugotowanych pomidorów przecieram w niecałe 3 minuty.
Pasteryzuje 10 min.
Do przecieru nie dodaję żadnych przypraw ziołowych. Lubię przecier słodko-kwaśny o wyraźnym smaku pomidorów. Przecier używam tak jak wszyscy do zup, sosów, pizzy, śledzi.
2 kg pomidorów
1 łyżeczka soli
5 szt. suszonych śliwek
1 łyżka miodu
Pomidory myję, usuwam szypułki, wkładam do garnka i lekko zgniatam, żeby na dno garnka wyciekło trochę soku. Dodaję troszkę soli, łyżkę miodu i śliwki suszone.
Przez chwilę gotuję pomidory pod przykryciem. Od momentu zagotowania zdejmuję przykrywkę i dalej gotuję na małym ogniu, aż sok zredukuje się o połowę. Ok 1 godzinę.
Ugotowane pomidory miksuję blenderem. Trwa to chwilę. Miks przekładam na sito, a następnie przecieram. Dobrze ugotowane pomidory przecierają się z łatwością. Z dwóch kilogramów pomidorów zostaje 1 łyżka odpadów (skórki i pestki). Można użyć do przecierania maszynkę, ale mi najszybciej pomidory przeciera się przez sito. 2 kg ugotowanych pomidorów przecieram w niecałe 3 minuty.
Pasteryzuje 10 min.
Do przecieru nie dodaję żadnych przypraw ziołowych. Lubię przecier słodko-kwaśny o wyraźnym smaku pomidorów. Przecier używam tak jak wszyscy do zup, sosów, pizzy, śledzi.
- jeszcze
- 1000p
- Posty: 1565
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Legionowo
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja wszystkie przetwory robię na octach owocowych, w większości własnej produkcji. Nic się nie psuje i smakuje bardzo dobrze. Tylko trzeba pamiętać, że ocet jabłkowy ma ok. 6% i trzeba go dać trochę więcej niż spirytusowego.Elizabetka pisze:Lucy dzięki a czy mogę zamiast octu 10% dać jabłkowy? Czy będą równie dobre jak dam mniej %.
Iza