Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pospolite ale przeurocze kaktusy - PiotrAPD
Basiu zgodzę się z Tobą w 100%
Cactus habitat witam w moim wątku Kwiat ma bardzo ładny dlatego będzie pokazany w zbliżeniu
Jacku cały czas coś tam kwitnie i jeszcze trochę ciekawych niepokazywanych gatunków przed nami
Dzisiaj tak wyszło, że kwiaty będą pokazywane w barwach od żółtych przez pomarańczowe do czerwonego
Na początek żółte mammillarki Najpierw młodsza M. baumii a później starsza i kolejny kwiat na M. longimamma
Mammillaria baumii 1
Mammillaria baumii 2
Mammillaria longimamma
Teraz piękne, duże i bardzo pachnące kwiaty. Najpierw rozwiną się jeden a po jakimś czasie kolejny. Na szczęście udało mi się złapać razem rozwinięte
Parodia tabularis (Syn. Notocactus tabularis)
Teraz kolejna tegoroczna hybryda W ubiegłym roku zastanawiałem się czy to na pewno jest "Sharon's Delight" czy może jednak "Lincoln gem" Jak już zobaczyłem pąki to bardzo czekałem na kwiaty aby rozwiać moje wątpliwości.
Pierwsze kwiaty podobnie jak w ubiegłym roku. Płatki środkowe poskręcane ale jeden z kwiatów ma listki proste i to dało mi promyk nadziei bo takie powinny być Swoją drogą to ciekawe,że na jednym kaktusie pojawiły się różnie wyglądające kwiaty
Echinopsis chamaelobivia hybr. "Sharon's Delight"
Kolejne kwiaty już rozwiały moją wątpliwość
Następny rzut kwiatów całkowicie potwierdza, że etykieta jest poprawna
Przejdzmy teraz do kolejnego kaktusa. Najpierw pojawił się jeden kwiat a trochę później dojrzały kolejne pąki
Parodia microsperma.
Parodia microsperma.
Parodia microsperma.
I ostatni kaktus. Tu musiałby pomóc specjalista z określeniem co to za gatunek. Tak więc Tomku jak byś czasem zajrzał do mnie to proszę o pomoc. Dodam, że ta lobivia produkuje odrosty
Echinopsis sp. (Syn. Lobivia sp.)
I trochę lepszy widok na samego kaktusa.
Cactus habitat witam w moim wątku Kwiat ma bardzo ładny dlatego będzie pokazany w zbliżeniu
Jacku cały czas coś tam kwitnie i jeszcze trochę ciekawych niepokazywanych gatunków przed nami
Dzisiaj tak wyszło, że kwiaty będą pokazywane w barwach od żółtych przez pomarańczowe do czerwonego
Na początek żółte mammillarki Najpierw młodsza M. baumii a później starsza i kolejny kwiat na M. longimamma
Mammillaria baumii 1
Mammillaria baumii 2
Mammillaria longimamma
Teraz piękne, duże i bardzo pachnące kwiaty. Najpierw rozwiną się jeden a po jakimś czasie kolejny. Na szczęście udało mi się złapać razem rozwinięte
Teraz kolejna tegoroczna hybryda W ubiegłym roku zastanawiałem się czy to na pewno jest "Sharon's Delight" czy może jednak "Lincoln gem" Jak już zobaczyłem pąki to bardzo czekałem na kwiaty aby rozwiać moje wątpliwości.
Pierwsze kwiaty podobnie jak w ubiegłym roku. Płatki środkowe poskręcane ale jeden z kwiatów ma listki proste i to dało mi promyk nadziei bo takie powinny być Swoją drogą to ciekawe,że na jednym kaktusie pojawiły się różnie wyglądające kwiaty
Kolejne kwiaty już rozwiały moją wątpliwość
Następny rzut kwiatów całkowicie potwierdza, że etykieta jest poprawna
Przejdzmy teraz do kolejnego kaktusa. Najpierw pojawił się jeden kwiat a trochę później dojrzały kolejne pąki
Parodia microsperma.
Parodia microsperma.
Parodia microsperma.
I ostatni kaktus. Tu musiałby pomóc specjalista z określeniem co to za gatunek. Tak więc Tomku jak byś czasem zajrzał do mnie to proszę o pomoc. Dodam, że ta lobivia produkuje odrosty
I trochę lepszy widok na samego kaktusa.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To raczej hybryda. Ma cechy L.hertrichiana i L.schieliana.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Nadrabiam zaległości i załapałam się na cztery Twoje pokazy na raz Kolory kwiatów Twoich roślin, to mi się będą mienić przed oczami chyba jeszcze przez następny tydzień
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- PiotrAPD
Monika miło mi, że przedstawione kaktusy się podobały
Tomku bardzo dziękuję za rozpoznanie swoim fachowym wzrokiem
Tomku bardzo dziękuję za rozpoznanie swoim fachowym wzrokiem
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No i już się zakochałam w tej parodii
A ja w złocisto - miodowej "Sharon's Delight" .
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w tym przypadku dużo zależy czy rośliny mają choć trochę słońca po południu 13-15 oraz w pełni sezonu jak jest już cały czas ciepło to lubią naprawdę dużo wodyPiotrAPD pisze:Frailie produkują nasionka ale niestety nie pokazują kwiatków.
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrze pokazuj również zbiorówki bo piękne M.baumil1 piękna Chwalę i za kwiatki i za ciernie
Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dużo, ładnie, kolorowo.
Mnóstwo pięknych kwiatów, wśród nich kilka z moich ulubieńców... Co pisać: pięknie u Ciebie i już.
Jedynie pozwolę sobie zasugerować, że parodia na zdjęciu to nie jest Parodia sanguiniflora. Tamta inaczej wygląda i ma zdecydowanie inne kwiaty.
Mnóstwo pięknych kwiatów, wśród nich kilka z moich ulubieńców... Co pisać: pięknie u Ciebie i już.
Jedynie pozwolę sobie zasugerować, że parodia na zdjęciu to nie jest Parodia sanguiniflora. Tamta inaczej wygląda i ma zdecydowanie inne kwiaty.
- PiotrAPD
Lucy ta parodia też mi się bardzo podoba ale właśnie Henryk uświadomił mnie, że to nie P. sanguiniflora
Basiu(13) to były bardzo wyczekiwane kwiaty. Po pierwsze dlatego bo ładne a po drugie byłem bardzo ciekawy jak te płatki będą się układać.
Kondrad dzięki za sugestie z wodę Słońce mam od 13:30 do 19:00. Tylko problem mam z tym latem bo jest za chłodne. Mamy połowę lipca a mi znowu zaczęły rebucje kwitnąć Mimo, że trzymam kaktusy w szklarenkach to mam problem aby porządnie je wygrzać.
Basiu(co...) Zbiorówki rzadko fotografuję bo kaktusy różnie kwitną porozrzucane po różnych szklarenkach.
Henryk dziękuję za sprostowanie. Mój błąd bo zaufałem sprzedawcy. Przeważnie przed publikacją jeszcze sprawdzam upewniając się że wszystko się zgadza. Tym razem tego nie zrobiłem. Muszę sprawdzić co to za jedna. Wszelkie typy mile widziane. Ale to nadal z kręgu microsperma?
Basiu(13) to były bardzo wyczekiwane kwiaty. Po pierwsze dlatego bo ładne a po drugie byłem bardzo ciekawy jak te płatki będą się układać.
Kondrad dzięki za sugestie z wodę Słońce mam od 13:30 do 19:00. Tylko problem mam z tym latem bo jest za chłodne. Mamy połowę lipca a mi znowu zaczęły rebucje kwitnąć Mimo, że trzymam kaktusy w szklarenkach to mam problem aby porządnie je wygrzać.
Basiu(co...) Zbiorówki rzadko fotografuję bo kaktusy różnie kwitną porozrzucane po różnych szklarenkach.
Henryk dziękuję za sprostowanie. Mój błąd bo zaufałem sprzedawcy. Przeważnie przed publikacją jeszcze sprawdzam upewniając się że wszystko się zgadza. Tym razem tego nie zrobiłem. Muszę sprawdzić co to za jedna. Wszelkie typy mile widziane. Ale to nadal z kręgu microsperma?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Od kilku dni nie ma już pośród nas największego w kraju specjalisty od rodzaju Parodia. Wciąż nie mogę się otrząsnąć...PiotrAPD napisał(a):
dziękuję za sprostowanie. Mój błąd bo zaufałem sprzedawcy. (...) Muszę sprawdzić co to za jedna. Wszelkie typy mile widziane. Ale to nadal z kręgu microsperma?
On by wiedział...
Ja mogę napisać, że wg. mnie jest to słaba forma Parodia herzogii ale... Ostatnio przywiozłem z Czech bardzo podobną formę Parodia microsperma, ze stanowiskiem. Jeśli masz kłopoty z identyfikacją to tak ją właśnie nazwij a na pewno błędu nie popełnisz. Gatunki z kręgu P. microsperma są do siebie nieraz bardzo podobne, ba, często praktycznie identyczne.
- PiotrAPD
Dziękuję za pomoc i przykro mi z powodu tej jakże przykrej wiadomości.
- PiotrAPD
Czas na kolejne zdjęcia
Zacznę nietypowo bo od rebucji. Pokazywana była już wcześniej ale rozszalała się z kwiatami i wygląda bardzo fotogenicznie
Przypomnę, że mimo swoich gabarytów to jest jej pierwszy sezon i wygląda na to,że jej się spodobało Nie mam pojęcia czemu wcześniej w ogóle nie chciała puszczać pąków.
Rebutia fiebrigii KK 1301 (Syn. Aylostera muscula var. nivosa KK 1301)
Teraz mammillarka którą przydałoby się już przesadzić bo młodziutkie odrosty nie mają jak pochwalić się kwiatami
Mammillaria zeilmanniana
Kolejna pospolita ale przeurocza mammillarka
Mammillaria elongata
I mammillarka z mojego wysiewu Pokazywana już wiosną. Teraz powtórzyła kwitnienie
Mammillaria bocasana ssp. eschauzieri
No i czas na gymnolki
Na początek najładniejsze moim zdaniem kwiaty tego pokazu. Myślałem, że nie uda mi się uchwycić tego pięknego połysku ale udało się
Gymnocalycium calochlorum
Gymnocalycium papschii
Gymnocalycium papschii
Gymnocalycium stuckertii GN 89-139/341 San Luis, San Luis, Argentina, 720m
Gymnocalycium baldianum 2
I jeszcze mini grupóweczka
Zacznę nietypowo bo od rebucji. Pokazywana była już wcześniej ale rozszalała się z kwiatami i wygląda bardzo fotogenicznie
Przypomnę, że mimo swoich gabarytów to jest jej pierwszy sezon i wygląda na to,że jej się spodobało Nie mam pojęcia czemu wcześniej w ogóle nie chciała puszczać pąków.
Rebutia fiebrigii KK 1301 (Syn. Aylostera muscula var. nivosa KK 1301)
Teraz mammillarka którą przydałoby się już przesadzić bo młodziutkie odrosty nie mają jak pochwalić się kwiatami
Mammillaria zeilmanniana
Kolejna pospolita ale przeurocza mammillarka
Mammillaria elongata
I mammillarka z mojego wysiewu Pokazywana już wiosną. Teraz powtórzyła kwitnienie
Mammillaria bocasana ssp. eschauzieri
No i czas na gymnolki
Na początek najładniejsze moim zdaniem kwiaty tego pokazu. Myślałem, że nie uda mi się uchwycić tego pięknego połysku ale udało się
Gymnocalycium papschii
Gymnocalycium papschii
I jeszcze mini grupóweczka