Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
Re: Klonik pokojowy - uprawa, pielęgnacja
Nie znam się na chorobach klonikowych więc nie pomogę jak się coś dzieje stosuję drastyczną metodę, ogałacając klonika z wszystkich liści , pozostawiam tylko wierzchołki . To mój sposób , niekoniecznie polecany
Moje na szczęście mają się dobrze , jedyne co im doskwiera to okresowy brak wody , podlewam kiedy podlewam pomidory bo stoją pod folią . Od wiosny mocno wieje , gałązki miały połamane , liście podziurawione więc wstawiłam do foliaka i to im chyba służy bo kwitną masą kwiatów .
Biały ma wielkie kwiaty w dodatku na jednej gałązce naście pąków
Moje na szczęście mają się dobrze , jedyne co im doskwiera to okresowy brak wody , podlewam kiedy podlewam pomidory bo stoją pod folią . Od wiosny mocno wieje , gałązki miały połamane , liście podziurawione więc wstawiłam do foliaka i to im chyba służy bo kwitną masą kwiatów .
Biały ma wielkie kwiaty w dodatku na jednej gałązce naście pąków
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak to są jaja mączlika. Ciężko z nimi walczyć bo szybko się mnożą.
Osobiście miałam je raz bardzo dawno temu - kupiłam muchozol wypsikałam pomieszczenie, uważając żeby nie psikać po roślinach. Wytępiłam je skutecznie więc polecam
Jedyny minus - musi to być pomieszczenie zamknięte oczywiście bez ludzi i zwierząt.
Te drobne nakłucia na liściu mi wyglądają na przędziorka one uwielbiają kloniki.
Paulina dziękuję Ci za odpowiedź. Nie mogę się pozbyć tego mączlika :/ Codziennie sprawdzam każdy liść czy są się nowe jajka, jeśli tak, to je usuwam, ale potem znowu się pojawiają albo jaja, albo pojedyncze mączliki. Już mnie to załamuje, bo to taka syzyfowa praca. No pięknie, jeszcze i przędziorek.... Nie dość że od kilku tygodni bez skutku walczę też z ziemiórką
Monika
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Na przędziorki tylko chemia, a nie przecieranie liści. Kup Envidor albo Vertimec.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Paulinaaa
- 1000p
Monika nie załamuj się, dasz radę już nie jeden się z nimi uporał
Możesz sobie kupić żółte lepy na ziemiórki fajnie działa bo kolor je przyciąga, a one się przyklejają
Przy okazji i mączliki się złapią
Możesz też kupić od razu jakąś chemię i zrobić oprysk ale o to już musisz pytać w sklepie bo nigdy nie kupowałam preparatów na mączliki
Możesz sobie kupić żółte lepy na ziemiórki fajnie działa bo kolor je przyciąga, a one się przyklejają
Przy okazji i mączliki się złapią
Możesz też kupić od razu jakąś chemię i zrobić oprysk ale o to już musisz pytać w sklepie bo nigdy nie kupowałam preparatów na mączliki
A my ,kwitniemy w najlepsze
Biały u mnie niski, nie rośnie w górę, on tak ma? Inne bez problemu rosną wzwyż i wszerz.
Trochę uporządkowałam, poobrywałam żółte i pokiereszowane przez wiatr liście , przekwitłe kwiaty , teraz wygląda lepiej .
Nadal obsypany pąkami o dziwo, bo podlewam tylko wodą ani kropli nawozu. Białego też nie zasilam, a chyba będę musiała po tak obfitych kwitnieniach, bo mi jeszcze padnie.
Biały u mnie niski, nie rośnie w górę, on tak ma? Inne bez problemu rosną wzwyż i wszerz.
Trochę uporządkowałam, poobrywałam żółte i pokiereszowane przez wiatr liście , przekwitłe kwiaty , teraz wygląda lepiej .
Nadal obsypany pąkami o dziwo, bo podlewam tylko wodą ani kropli nawozu. Białego też nie zasilam, a chyba będę musiała po tak obfitych kwitnieniach, bo mi jeszcze padnie.
Norbert liście przecierałam, by pozbyć się jaj mączlika- niestety bezskutecznie, bo wciąż są nowe Możesz polecić coś skutecznego na tego gada? W ogrodniczym facet mówił, żebym robiła opryski z Substrala, który mi został po próbie walki z ziemiórką. Nie pomógł ani na jedno, ani na drugie. Ziemiórka już po 2 dniach sobie fruwała w najlepsze, a o mączliku nawet nie wspomnę
Paulina dziękuję za pocieszenie. Kurcze, już tyle czasu z nimi walczę, a one uporczywie wracają Już mi brakuje cierpliwości, tylko żałuję, że pozarażały mi hibki, które dotychczas były bezproblemowe
Jak długo utrzymuje się kwiat na kloniku? U mnie jest to zaledwie kilka dni i zastanawiam się czy to normalne, czy jest to wina szkodników
Paulina dziękuję za pocieszenie. Kurcze, już tyle czasu z nimi walczę, a one uporczywie wracają Już mi brakuje cierpliwości, tylko żałuję, że pozarażały mi hibki, które dotychczas były bezproblemowe
Jak długo utrzymuje się kwiat na kloniku? U mnie jest to zaledwie kilka dni i zastanawiam się czy to normalne, czy jest to wina szkodników
Monika
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Mączlika nigdy na szczęście nie miałem, ale poczytaj ten wątek:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... C4%85czlik
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... C4%85czlik
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Andziax007
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ponawiam pytanie o to, jak długo utrzymują się kwiaty na waszych klonikach. U mnie cytrynowy jest czwarty dzień i ma się dobrze, a u drugiego po 2-3 dniach zaczynają więdnąć i odpadają
Monika
- Paulinaaa
- 1000p
Nie ma sztywnego czasu w jakim kwiaty się utrzymują.
Ma na to wpływ wiele czynników, np. odmiana, stanowisko, wilgotność powietrza, temperatura ...
Obecnie w swojej kolekcji nie mam już kloników ale u mnie też tak średnio koło 3 dni to się kwiaty utrzymywały
Ma na to wpływ wiele czynników, np. odmiana, stanowisko, wilgotność powietrza, temperatura ...
Obecnie w swojej kolekcji nie mam już kloników ale u mnie też tak średnio koło 3 dni to się kwiaty utrzymywały
Szkoda, myślałam że kwitną chociaż tydzień, albo jeszcze dłużej (najlepsze są moje storczyki, które kwitną miesiącami i kwiaty im nie opadają ) Ale przynajmniej ciągle rozwijają się nowe pączki, więc cały czas można cieszyć oko
Monika