Kawon ( arbuz ) - część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 8

Post »

Metoda z chrupaniem. Ściskasz arbuza rękami jeśli chrupnie to jest dojrzały, jeśli nie to jeszcze musisz poczekać.
sky_1989
200p
200p
Od: 20 mar 2017, o 17:37

Post »

Danivil ściskanie raczej nie wystarczy.Ja się spieram dwoma rękami i ile mam siły z impentem naciskam;) Ja bym jeszcze dodała, że około 40 dni od zapylenia:)
Dzisiaj pod nóż poszedł Congo:) ważył 7,8 kg. Słodki mniej soczysty bardziej mięsisty:) Na zdjęciu obok arbuza leży duża łyżka do zupy:)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie pamiętam kto mówił, ale pukanie w arbuza, jak głucho to nie jest jeszcze dojrzały, ale czy to prawda, nie wiem
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Przy głuchym bardziej można się spodziewać arbuza niedojrzałego, przy dźwięcznym ale ciężkim/pełnym (tak jakby pukać w beczkę/butlę w wodą) można się spodziewać dojrzałego i soczystego, chociaż nawet przy głuchym ale tępym pukaniu arbuz może być dojrzały ale złej jakości...takie często zdarzają się na początku sezonu w sklepach (czyli który był zebrany zbyt wcześnie z krzaka i dojrzewał w transporcie, czyli mało słodki, z niesmacznym miąższem), w sumie można wymieniać rodzaje dźwięków ale jedynie próby pozwalają nauczyć się jaki odgłos jest pożądany ;:333 (niestety ja muszę posiłkować się marketowymi także mam możliwość wyćwiczenia ucha :lol: , jak mi jakiś w miarę podchodzi, to daję do rozkrojenia i sprawdzam co wybrałam, taki swoisty trening który czasem popłaca soczystym i pachnącym na pół sklepu arbuzem :;230 ;:224 ).

Do tego naciskanie, jeśli chrupnie można brać w ciemno (ale chrupią tylko i wyłącznie idealnie dojrzałe z cieńszą skórką, te z grubszą nie wydadzą żadnego dźwięku choćby i się połamać palce uciskając owoc :lol: ), jeśli chociaż leciutko skórka się ugina to trzeba ominąć owoc z daleka, bo w środku jest nijaki, taki jakby ugotowany.

Miejsce gdzie skórka stykała się z glebą najlepiej żeby była żółta, wtedy arbuz jest słodszy i ma cieńszą skórkę, no i najlepiej aby arbuz miał ogonek bo widać czy jest zielony czy zdrewniały...a jak nie ma ogonka to miejsce gdzie się znajdował powinno być naturalnie zagojone (ma wyglądać tak jakby owoc sam odpadł z pędu).

To takie moje rady przy szukaniu dobrych okazów w sklepach, co nie znaczy że nie należy ich pomijać w swoich uprawach :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
sky_1989
200p
200p

Post »

Ja moge napisać co na pewno się nie sprawdza : świński ogonek i żółta plama;)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy się sprawdza czy nie na pewno ma związek z odmianami, masz na myśli arbuzy swoje uprawowe czy sklepowe?
Trzeba zawsze mieć na uwadze, że sklepowe często są hybrydami dlatego nawet patrząc na objawy dojrzałości trafią się "buble", także kupno w sklepie to zawsze poszukiwanie dobrej partii, ale wiadome jest że im więcej pozytywnych oznak w jednym owocu tym większe prawdopodobieństwo znalezienia idealnego arbuza, jeśli się patrzy tylko na plamę albo tylko na ogonek można się zawieść ;:131 .
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zawsze pukam i ściskam. W połączeniu z liczeniem dni od zauważenia że zawiązek owocu zaczął rosnąc, czyli został właściwie zapylony i roślina go nie odrzuci, jeszcze nigdy nie zerwałem niedojrzałego, kilka razy natomiast trzymałem za długo i arbuz był już taki mączysty, mniej chrupki i mniej soczysty. Wolę zerwać kilka dni za wcześnie niż kilka za późno. Wczesne odmiany można zrywać już w około 35 dniu od zapylenia, późniejsze 40-45 dni.

Dzisiaj przyszedł do mnie Polyversum i od razu zastosowałem na ostatnich tunelowych arbuzach i melonach co mi zostały (podlewanie i oprysk). Nie liczę, że zaatakowane rośliny się podniosą, ale może te, które jeszcze się opierają Fuzariozie dociągną do dojrzałości owoców.

Arbuzy na sąsiedniej działce, dosłownie kilka metrów dalej rosną i są w doskonalej kondycji, ciągle zawiązują nowe owoce. Przyznam się, że traktowałem je od początku po macoszemu - nie podlewałem tak często, nie nawoziłem, nie pryskałem... i co?...i proszę - mają się świetnie. A te dmuchane i chuchane już od tygodnia leżą na stosie i czekają na spalenie.
sky_1989
200p
200p

Post »

Pierwszy melon gruntowy zerwany Seledyn F1 z ciemnozielonej skórki zmienił na żółtą i pachnie obłędnie ;:oj :tan
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Więc jutro idę sprawdzać i macać arbuzy ;:224
Tak wygląda moje poletko i kilka owoców

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sky_1989
200p
200p

Post »

Ginka miałam na myśli moje domowe arbuzy:) I bardziej w drugą stronę, a mianowicie arbuz , który nie miał plamy i ogonek miał całkowicie żywy i zielony był w pełni dojrzały:)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A leżał na ziemi czy podkładce że brakło mu plamki? :D
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sky_1989 pisze:Pierwszy melon gruntowy zerwany Seledyn F1 z ciemnozielonej skórki zmienił na żółtą i pachnie obłędnie ;:oj :tan

Dzisiaj tez zerwałem dwa seledyny - były żółciutkie i pachnące. Jutro prosto z lodówki powędrują na niedzielny stół po obiedzie :)
Już nie mogę się doczekać bo jestem melonożercą :)
sky_1989
200p
200p

Post »

Ginka leżał na włókninie a plamkę miał bardziej białą niż żółta ;)

-- 23 lip 2017, o 10:17 --

Idę dzisiaj po Holodocka:D
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje sugar baby chyba stanęło w miejscu :( (jest nie większe niż dwie pięści), NN nabierają masy ale czy też nie staną na tym samym etapie :? (może to wina malutkich krzaków bo nie mają nawet metra długości i więcej nie dadzą rady wykarmić :( ).
Aginka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2015, o 18:46

Post »

Obrazek

Po urlopie zastałam coś takiego ? ;:145 co to ?
Moje poletko wszystkie "plagi egipskie" dopadły ... chyba mam dość wszelakich upraw .... ;:222
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”