Żabiściek pływający (Hydrocharis morsus-ranae)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: żabiściek
Żabiściek lubi żyzną i nie za kwaśną wodę. Widocznie gdy ruszyły inne rośliny parametry wody się zmieniły. Pozostaje ci jeszcze pistia i hiacynty wodne.
Rzeczywiście ostatnie ulewy przelały mi bagienko do oczka i woda musiała sie zakwasić ponad miarę. Zrobiłem nadmiarowy odpływ z bagienka na zewnątrz. Może to i kolejne ulewy obniżą kwasowość w oczku. Żabiściek ładnie "zadarnia" taflę i szkoda mi go stracić. Hiacynt mam, rośnie raczej bujnie ale nie wygląda zbyt ładnie. W następnym sezonie spróbuję również pistię. Dzięki za podpowiedź
-
- 200p
- Od: 10 wrz 2015, o 22:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie żabiściek rośnie jak szalony, co chwilę muszę go usuwać, więc jest to na pewno kwestia parametrów wody. Świetnym zamiennikiem tej rośliny jest limnobium gąbczaste.
-
- 200p
Re: Żabiściek
Cieszę się, że mogłem pomóc
Do oczka jest dobra jeszcze salwinia - paproć wodna, która lubi wodę lekko kwaśną.
Do oczka jest dobra jeszcze salwinia - paproć wodna, która lubi wodę lekko kwaśną.
Czy oprócz odczynu wody, na zamieranie żabiścieku może mieć wpływ to, że jego korzenie nie mają gdzie się zakotwiczyć? Dno jest gładkie, bo z EPDM - nie ma żwiru, czegoś do czego mogłyby się zaczepić. Po prostu pływają. Dosypałem otoczaków, może to zadziała. Co sądzicie o tylko pływającym żabiścieku?
-
- 200p
Mój żabiściek w ogóle się nie zakorzenia, jest rośliną pływającą. I mimo tego rośnie ponad miarę
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
To jest gatunek rośliny pływającej, więc nie wymaga zakotwiczenia
Mam pytanie o turiony. Która część to turion? Czy ktoś może wstawić zdjęcie obrazujące jak wyglądają te uśpione pączki? Chciałabym je zebrać zanim opadną.
Mam pytanie o turiony. Która część to turion? Czy ktoś może wstawić zdjęcie obrazujące jak wyglądają te uśpione pączki? Chciałabym je zebrać zanim opadną.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- 200p
Zdjęcie nie moje, pochodzi z innego forum
http://images12.fotosik.pl/111/123cf7929205bfe4med.jpg
Ja przed nastaniem zimy przekładam żabiściek z oczka do jakiegoś wiadra i do niego opadają turiony, a resztki liści i łodygę wyrzucam, tak samo można robić z salwinią.
http://images12.fotosik.pl/111/123cf7929205bfe4med.jpg
Ja przed nastaniem zimy przekładam żabiściek z oczka do jakiegoś wiadra i do niego opadają turiony, a resztki liści i łodygę wyrzucam, tak samo można robić z salwinią.
- Narine
Maron18 wielkie dzięki Właśnie tak zamierzam zrobić. Przechowujesz je np. w słoiku, czy wrzucasz z powrotem do oczka?
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- 200p
Raczej w jakimś wiaderku, gdyby były wrzucone do oczka, to później podczas wiosennych porządków mógłbym je przypadkowo wyrzucić.
- Narine
Mam w planie wiosną wyczyścić porządnie oczko i właśnie nie chciałabym go przez przypadek wyeliminować.
A tak na marginesie - moze głupie pytanie, ale mam go dopiero pierwszy rok - karasie nie zjadają tych turionow, które opadną na dno?
A tak na marginesie - moze głupie pytanie, ale mam go dopiero pierwszy rok - karasie nie zjadają tych turionow, które opadną na dno?
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- 200p
Miałem w oczku kilka karasi i wiosną pojawił się żabiściek z turionów, więc raczej nie.