Podobno ogórek z pomidorem to złe sąsiedztwo, ale jak jeszcze o tym nie wiedziałam to często miałam je obok siebie i nie widziałam negatywnego wpływu. Mam dobrą ziemie, to może dlatego, a przy złej może się okazać, że jednak się nie lubią wzajemniebietka1964 pisze:Mogę posadzić pomidora obok ogórka -do gruntu?Mam działkę rekreacyjną i mało miejsca a i podłoże to sam piach.
Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 6 cz.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to chyba na próbę kupię w tym roku jeden krzak.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Pierwszy zaczął dojrzewanie Dasher f1 , drugi Dolly f1 .
Mam kilka odmian pomidorków koktajlowych , nad którymi zastanawiam
się czy nie uprawiać ich z czubów ukorzenionych . A wszystko
przez to wysokie pierwsze grono . Rosną silnie a o kwitnieniu ani myślą .
Mam kilka odmian pomidorków koktajlowych , nad którymi zastanawiam
się czy nie uprawiać ich z czubów ukorzenionych . A wszystko
przez to wysokie pierwsze grono . Rosną silnie a o kwitnieniu ani myślą .
Co się stało z moim krzaczkiem pomidorów koktajlowych
Witajcie,
jestem nowicjuszką w temacie ogrodniczym.
W tym roku posadziłam w skrzynkach kilka różnych krzepaczków pomodorków koktajlowych. Nawoziłam regularnie zgodnie z instrukcją nawozem Substral do pomidorów, czasem na zmianę z Astvitem.
Rosły obie na balkonie fajnie, ale zauważyłam, że 1 krzaczek ma górne młode listki i już nawet kwiatki jasno żółte, które zwieszają się i opadają. Na starszych liściach te przebarwienia zaczynają się od nerwu głównego i przesuwają się ku zewnętrznym krawędziom. Staram się usuwać niższe podobnie,wyglądające liście, ale szkoda mi górnych całych pączków kwiatowych.
Co to może być i jak mogę je ratować? To jakiś szkodnik, czy niedobór jakiegoś pierwiastka?
Bardzo proszę o pomoc, bo chodziłam wokół nich, dbałam , doglądałam, a tu klapa
Pozdrawiam serdecznie
Dołączam fotkę.
W tym roku posadziłam w skrzynkach kilka różnych krzepaczków pomodorków koktajlowych. Nawoziłam regularnie zgodnie z instrukcją nawozem Substral do pomidorów, czasem na zmianę z Astvitem.
Rosły obie na balkonie fajnie, ale zauważyłam, że 1 krzaczek ma górne młode listki i już nawet kwiatki jasno żółte, które zwieszają się i opadają. Na starszych liściach te przebarwienia zaczynają się od nerwu głównego i przesuwają się ku zewnętrznym krawędziom. Staram się usuwać niższe podobnie,wyglądające liście, ale szkoda mi górnych całych pączków kwiatowych.
Co to może być i jak mogę je ratować? To jakiś szkodnik, czy niedobór jakiegoś pierwiastka?
Pozdrawiam serdecznie
Dołączam fotkę.
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Moje pomidorki koktajlowe w gruncie wyglądają tak co im brakuje ja podlewam tylko gnojówką z pokrzywy
wyglądają tak
Maskotka
czyżby Bałoto
Maskotka
Księżycowa roskosz
czy to może być Czarna Zebra jeszcze mam inne ale nie mam na razie owocu tylko kwiaty czy coś im brakuje
wyglądają tak
Maskotka
czyżby Bałoto
Maskotka
Księżycowa roskosz
czy to może być Czarna Zebra jeszcze mam inne ale nie mam na razie owocu tylko kwiaty czy coś im brakuje
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
pestka
Na takiej diecie pomimo że należę do ludzi wytrzymałych sam bym wyciągnął kopyta.Są po prostu zagłodzone.Pomidor potrzebuje do prawidłowego wzrostu i rozwoju wielu pierwiastków.
Megagron po początkowych kłopotach z wiązaniem jest o niebo lepszy i na brak owoców nie będę narzekał.Pomimo wcześniejszego postanowienia - pęd główny dwa grona i cztery wilki po jednym a następnie ogłowić puściłem ich na żywioł.póki co dają radę.Przy okazji sprawdzę ich możliwości.
Na takiej diecie pomimo że należę do ludzi wytrzymałych sam bym wyciągnął kopyta.Są po prostu zagłodzone.Pomidor potrzebuje do prawidłowego wzrostu i rozwoju wielu pierwiastków.
Megagron po początkowych kłopotach z wiązaniem jest o niebo lepszy i na brak owoców nie będę narzekał.Pomimo wcześniejszego postanowienia - pęd główny dwa grona i cztery wilki po jednym a następnie ogłowić puściłem ich na żywioł.póki co dają radę.Przy okazji sprawdzę ich możliwości.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Mój megagron dopiero zaczyna wiązać owoce... buuu. Może powodem jest ułamanie przez gradobicie pierwszego grona. Może z niego bym już coś zobaczyła chociaż żółtego...
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Co się stało z moim krzaczkiem pomidorów koktajlowych
Agik1 pisze:Witajcie,
Pozdrawiam serdecznie
Dołączam fotkę.
Jak dla są to niedobory jakichś makro i mikroelementów.
Opadanie kwiatów to może być brak potasu z kolei.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Po przestudiowaniu licznych fotek wydawało mi się, że to niedobór żelaza, ale ja się zupełnie na tym nie znam.
Podpowiedzcie proszę co mam dalej z nimi robić. W kolejnych dniach te liście i szczyty pędów żółkną, robią się wiotkie i lekko zwieszone. Mam 4 balkonowe skrzynki pomidorków, ale tylko w jednej są takie objawy i to tylko na jednym krzaczku. Wszystkie traktowałam tak samo. Nic nie opryskiwałam, a może powinnam?
Po przestudiowaniu licznych fotek wydawało mi się, że to niedobór żelaza, ale ja się zupełnie na tym nie znam.
Podpowiedzcie proszę co mam dalej z nimi robić. W kolejnych dniach te liście i szczyty pędów żółkną, robią się wiotkie i lekko zwieszone. Mam 4 balkonowe skrzynki pomidorków, ale tylko w jednej są takie objawy i to tylko na jednym krzaczku. Wszystkie traktowałam tak samo. Nic nie opryskiwałam, a może powinnam?
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Agik1
Zobacz tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3098611
I odpowiedź Ani kozuli forumowiczowi ToRo na następnej stronie.
Zobacz tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p3098611
I odpowiedź Ani kozuli forumowiczowi ToRo na następnej stronie.