Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
Jeśli kiedykolwiek wrócę do trytomy, to zakupię kłącze. Nie chciałoby mi się wysiewać i czekać (czasem rok) aż zakwitnie. U mnie wymarzły wszystkie.
A ja zaryzykowałam i już mi wschodzi. Czekam czwarty rok, aż zakwitnie mi magnolia to i zaczekam na trytomę .
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Kontakt:
Nina kto nie ryzykuje ten nie ma
Ja wysiewałam jako "nie doświadczona" i wyrosła ale kwitła dopiero po dwóch latach ale warto .
Mam kilka sztuk w różnych miejscach.
W tym roku przykryłam warstwą liści i wiaderkiem mam nadzieję że przeżyją , bo w tamtym roku nie okrywałam niczym i niestety kilka padło .
Ja wysiewałam jako "nie doświadczona" i wyrosła ale kwitła dopiero po dwóch latach ale warto .
Mam kilka sztuk w różnych miejscach.
W tym roku przykryłam warstwą liści i wiaderkiem mam nadzieję że przeżyją , bo w tamtym roku nie okrywałam niczym i niestety kilka padło .
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło
- Brygida608
- 50p
- Od: 9 sty 2016, o 17:19
Moje trytomy wysiałam rok temu w styczniu ( wzeszły mi 4 sztuki), do maja hodowałam je w domu na parapecie i na balkonie, potem wsadziłam do gruntu. Miały przez lato niewielki przyrost,oczywiście nie kwitły, ale liście się wzmocniły. Na zimę okryłam. I parę dni temu uchyliłam okrycie i patrzę, że moje trytomy dobrze się mają, są mocno zielone i nie straciły żadnego listka, nie dopadła ich żadna pleśń ani mróz. Jest to rzeczywiście roślina dla ludzi CIERPLIWYCH I dlatego daje tak wiele satysfakcji w uprawie. Wczoraj w Brico pokazały się kłącza trytomy. Kupię jedną paczkę- tak dla ciekawości i porównania.
Julia
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2016, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie kochani! Czy może bylibyście tak mili i poradzili kiedy będzie najlepszy okres na odkrycie trytom i przycięcie zniszczonych przez mróz liści? W sumie to raczej powrotu wielkiej zimy być już nie powinno, a może odkrycie przyśpieszyłoby wzrost nowych liści?
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
Ja swoim trytomom już pousuwałem przemarznięte liście. Ale okrycie z gałązek świerkowych jeszcze zostawię. Liście uschnięte warto usuwać wcześnie, bo mogą pleśnieć zwłaszcza pod okryciem. Ja zauważyłem, że liście najwcześniej wychodzą w kwietniu więc jest jeszcze trochę czasu.Z odkryciem nie warto jeszcze się spieszyć, mogą być duże nocne przymrozki, które by mogły uszkodzić młode pędy wychylające się z ziemi.
- Brygida608
- 50p
- Od: 9 sty 2016, o 17:19
Piekna trytoma. Moje w tym roku również zakwitły, ale ślimaki dobierają sie do ich łodyg. Jedną zmasakrowały niemiłosiernie.
Julia
Kwiaty po przekwitnięciu powinny być obcięte? A jeśli chciałabym zebrać siew- jest w takich kuleczkach?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lip 2017, o 19:10
Chcę w tym roku zebrać nasiona trytomy i w związku z tym mam pytania. Te zielone kuleczki to są właśnie te nasiona, czy też nasiona są wewnątrz tych kuleczek? Jedną przekroiłem nożem i są tam wewnątrz takie małe ziarenka - to może to są nasiona? Czy oberwać te kuleczki (nasiona?) teraz jak są zielone i wysuszyć na słońcu, czy czekać aż same "dojrzeją"?
-
- 100p
- Od: 1 cze 2010, o 12:23
W tych małych kuleczkach są małe nasionka. Warto byłoby poczekać aż łodyga zacznie zasychać żółknąć, brązowieć i wtedy ściąć łodygę, podsuszyć i wydobyć nasiona. Warto poczekać na swoje nasiona dlatego że nasiona trytomy własne lepiej kiełkują, i można otrzymać całą kempe małych trytom.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 lip 2017, o 19:10
Dzięki za wyjaśnienie.Tylko czy nie za bardzo osłabi to roślinę?