Kawon ( arbuz ) - część 8
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Ja w tym roku też mam Sugar Baby tylko(Chociaż dwa owoce są ciemnozielone,a pozostałe są jaśniejsze) i wszystkie są wielkości grejpfruta i już nie rosną. Ostatnio jednego zważyłem to miał 1,5kg.
Seba ciężko powiedzieć też żeby mieć ten znaczek eko potrzeba trochę zachodu... w zimie w Biedronce płaciłam 6 zł za kilkogram ehh te ciążowe zachcianki
Seba czy będziesz sprzedawał nasiona z Cream of Saskatchewan i Moon and Stars? Bo jeśli tak byłbym zainteresowany
Ja też mam Sugar Baby. Są wielkości piłki. Czy rosną nie wiem
Mam pytanie, jeżeli arbuz nie jest takiego wymiaru takiego jak trzeba, mam odmianę rosario i arbuz jest wielkości piłki siatkowej No i wlasnie tu jest problem ponieważ nie zauważyłem żadnego wzrostu. Czy jest możliwe takie coś ze arbuz przestanie rosnąć przez zła pogodę, nie ma słońca i arbuz przestaje rosnąć i już nie rośnie i nie urośnie już wogole. Ktoś się S takim czymś spotkał?
Jak przestał całkowicie rosnąć na co najmniej tydzień to już wiekszy nie urośnie. Jest to albo cechą odmianowa , albo czegos mu brakło do większego wzrostu. Nie ma czegoś takiego jak odpowiednią wielkość arbuza. Jedne są większe drugie mniejsze:)
Dzisiaj zjedlismy Orangeglo 7,3kg. Jak na razie najlepszy ze wszystkich:)za rok sadze 10 krzaków tej odmiany;)
Kolejne arbuzy zamówione.Tym razem 3 odmiany Syberyjskie;)
-- 24 lip 2017, o 14:07 --
Wiciu jak dla mnie to Charleston Gray:)
-- 24 lip 2017, o 14:07 --
Wiciu jak dla mnie to Charleston Gray:)
grimol pisze:Mam pytanie, jeżeli arbuz nie jest takiego wymiaru takiego jak trzeba, mam odmianę rosario i arbuz jest wielkości piłki siatkowej No i wlasnie tu jest problem ponieważ nie zauważyłem żadnego wzrostu. Czy jest możliwe takie coś ze arbuz przestanie rosnąć przez zła pogodę, nie ma słońca i arbuz przestaje rosnąć i już nie rośnie i nie urośnie już wogole. Ktoś się S takim czymś spotkał?
Grimol jaką wagę mają Twoje arbuzy? Piszesz,że są wielkości piłki siatkowej,więc tak na moje oko powinny być OK. W moim ogródku np. dla odmiany Rosario waga 3-5 kg to norma. Zdarzają się też 2 kg i są dojrzałe i smaczne. Też tańcuję nad nimi i się waham w wychwyceniu odpowiedniego momentu na zerwanie . Ja się sugeruję suchym tzw. świńskim ogonkiem, czyli tym skręconym w spiralkę nieopodal malutkiego listku w kształcie łyżeczki. Listek i ogonek jak zrobiły się brązowe i zaschnięte, to odczekałam jeszcze kilka dni i zrywałam. W ubiegłym roku ta metoda mi się sprawdziła. Ale ub. sezon był u mnie wyjątkowo urodzajny od początku sierpnia już się zajadaliśmy arbuzami do późnej jesieni. W tym roku moje arbuzy są jeszcze bardzo malutkie. Może się doczekam owoców na przełomie sierpnia- września. Uprawiam ich czwarty rok, pod gołym niebem i dużo zależy od pogody.
Czy nasiona wraz z upływem czasu tracą zdolność kiełkowania lub są w czymś gorsze od tych młodszych nasion? Bo nie wiem czy zamawiać nasiona arbuza na przyszły rok teraz czy zrobić to po sezonie np: na wiosnę? Sky standardowo możesz podesłac linka do tych nasion syberyjskich jakby Ci się chciało
cześć, dzisiaj zerwałem swojego pierwszego w życiu arbuza, odmiana to rosalio F1, arbuz jest pyszny, ważył 2.1kg ale do końca nie był taki czerwony w środku jaki powinien być. Ogólnie mam 4 krzaki arbuza, tylko ze jeden krzak został zaatakowany przez mączniaka, na nim arbuz jeszcze rosnie, liście na krzaku więdną, obawiam się ze zaraz wszystkie krzaki mi uschną. Moglibyście mi poradzić co robić? Czy mogę je opryskać jakimiś środkiem jeśli na krzakach rosną już duże arbuzy, około 1 kg.