Jak założyć różankę.
Re: Jestem nowicjuszem. Chcę założyć różankę.
Na początku napiszę, że nie wiem czy to odpowiedni temat, ale nie znalazłam niczego innego,przepraszam jeśli to nie tu, chciałam się Was poradzić. Na wiosnę planuję zrobić rabatkę z dwiema , trzema różami. Na pewno będą to róże Louise Odier i Artemis i jeszcze nie wiem jaka.Chciałabym aby rabatka była prostokątna lub kwadratowa, co wyznaczałyby obwódka z bukszpanu, a za nią chciałabym posadzić lawendę a w środku jedną różę. Nie wiem jakie odległości zrobić między bukszpanem, lawendą i różą aby każda z tych roślin miała dobre warunki do rozwoju? Bardzo proszę doradźcie.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Emma 1966 bukszpany będą stanowiły świetną obwódkę dla róż Moim zdaniem odległość powinna być nie mniejsza niż 1 m. Na dodatek wkopałabym jakąś zaporę żeby odgrodzić korzenie bukszpanów. Po pierwsze żeby nie rozrastały się nadmiernie, bo mogą podusić róże, po drugie żeby nie podkradały pożywienia i wody. Dwa lata temu też zrobiłam taką obwódkę z bukszpanów i już pod koniec sezonu szybko je zabrałam w inne miejsce. Przez kilka miesięcy tak mocno przyrosły, że przestraszyłam się, że zduszą rosnące nieopodal róże. Gdy je wykopałam sama się przeraziłam jakiej wielkości miały już korzenie
Także obwódka jak najbardziej, tylko w odpowiedniej odległości i oddzielona wkopaną przegrodą.
Jeśli chodzi o lawendę, to odległości od różanych krzaków też bym pozostawiła minimum 50, 60 cm. W zależności od stanowiska i gleby, lawenda może się dość mocno rozrastać i będzie za ciasno. Róże lubią przewiewne stanowiska, wtedy lepiej rosną i są zdrowsze .
Także obwódka jak najbardziej, tylko w odpowiedniej odległości i oddzielona wkopaną przegrodą.
Jeśli chodzi o lawendę, to odległości od różanych krzaków też bym pozostawiła minimum 50, 60 cm. W zależności od stanowiska i gleby, lawenda może się dość mocno rozrastać i będzie za ciasno. Róże lubią przewiewne stanowiska, wtedy lepiej rosną i są zdrowsze .
Dziękuję serdecznie za cenne rady.Tylko teraz nie wiem, czy uda mi się to zrobić w moim małym ogródku, a tyle roślin mi się jeszcze podoba .
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Emma, jeśli będziesz trzymała bukszpany w ryzach poprzez regularne ciecie na pewno znajdziesz na nie miejsce. Osobiście uważam, że taka obwódka jest idealna
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Dziękuję wagabunga123 ,myślę właśnie o takiej ciętej , niskiej obwódce z bukszpanu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 mar 2016, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Róże przed domem
Witam serdecznie róże i różyczki.
Moja żona chce zacząć przygodę z różami dlatego proszę o pomoc i porady co do doboru odmian i gatunków.
Ogród tak jest zaplanowany jak na rysunku(sorki za pismo i rysunek )
Tak mniej więcej ma wyglądać ten teren,chodzi mi jakie rozstawy rabatowych i te w szpaler pod ścianą po dwa z każdego koloru ale nie na nóżce.To jest projekt żony a może ktoś ma pomysł inny.
Dzięki za wsparcie i ewentualne porady.Pozdrawiam
Moja żona chce zacząć przygodę z różami dlatego proszę o pomoc i porady co do doboru odmian i gatunków.
Ogród tak jest zaplanowany jak na rysunku(sorki za pismo i rysunek )
Tak mniej więcej ma wyglądać ten teren,chodzi mi jakie rozstawy rabatowych i te w szpaler pod ścianą po dwa z każdego koloru ale nie na nóżce.To jest projekt żony a może ktoś ma pomysł inny.
Dzięki za wsparcie i ewentualne porady.Pozdrawiam
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
Re: Jak założyć różankę.
Jacku, zdjęcie jest mało czytelne. Zrób wyraźniejsze albo powiększ to, bo nie bardzo można się zorientować o co chodzi.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Tak czułem,że tak będzie postaram się w wordzie może zrobić
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
Twoje zdjęcie jest nadal zbyt małe. W Fotosiku jest możliwość ustawienia wielkości zdjęcia. Spróbuj to zrobić.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
Teraz zdjęcie jest już czytelne
Jacku, jutro postaram się coś ciekawego zaproponować. Dzisiaj już późno i ciężko się myśli
Jacku, jutro postaram się coś ciekawego zaproponować. Dzisiaj już późno i ciężko się myśli
-
- 20p - Rozkręcam się...
I tak wytrzymałaś dłużej bo ja chwilę po wklejeniu poszedłem na białą salę