Galeria Tofika :)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj podczas podlewania zaczęłam się zastanawiać nad moim dziwolągiem z bliźniaczymi keikami.
Szczerze są to moje pierwsze i nie wiem jak od podstaw się rozwija. Ale według mojego toku myślenia - listki,listki i listki, kiedy będzie na tyle duża i odpowiednia wielkość korzeni odcinamy i do nowego podłoża. I pewnie też musi trochę upłynąć do pierwszej łodygi kwiatowej. Dobrze myślę ???
A tu zobaczcie co jeden z keiki wyprawia
Na moje oko przecież to pączek między malutkimi listkami
Szczerze są to moje pierwsze i nie wiem jak od podstaw się rozwija. Ale według mojego toku myślenia - listki,listki i listki, kiedy będzie na tyle duża i odpowiednia wielkość korzeni odcinamy i do nowego podłoża. I pewnie też musi trochę upłynąć do pierwszej łodygi kwiatowej. Dobrze myślę ???
A tu zobaczcie co jeden z keiki wyprawia
Na moje oko przecież to pączek między malutkimi listkami
- Mamba
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wygląda, że keiki zakwitnie Gratuluję, będzie ciekawie wyglądało jak się całkiem pąk rozwinie. Jak już młoda roślinka podrośnie tzn wypuści kilka listków i korzonków, które będą miały po kilka centymetrów, odcinamy ją z kawalkiem pędu i tak wsadzamy do podłoża. Czasem proces ten może trwać nawet kilka m-cy. Podłoże dla młodego storczyka powinno być troszkę drobniejsze niż np. extra z Orchidsklepiku. Z kwitnieneim różnie btywa, jak sama widzisz liście jeszcze dobrze nie urosły a ono zabiera się do kwiatów Ja "dorobiłam" się dotychczas 12 keiki z czego pierwsze zakwitło jak u Ciebie, drugie wypuściło pęd będąc na matce, trzecie po ok. 2 miesiącach od rozłączenia z matką zaczęło wypuszczać pęd, a kolejne też zakwitło jak Twoje. Chyba nie ma reguły z oczekiwaniem na kwitnienie, one potrafią nas bardzo zaskoczyć
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Ale superancko to wygląda maleńkie listeczki a w środku pączuszek miłą niespodziankę Ci zrobi na Święta jak zakwitnie
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Piekne te nowe nabytki i widze jakis kielik sie szykuje.. .
A to z okazji zblizających sie świąt : Kartka Świąteczna
A to z okazji zblizających sie świąt : Kartka Świąteczna
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||