Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Dzięki Lyanna, poszukam nasion, a może trafię na owoce w markecie
Może jeszcze ktoś podpowie...
Może jeszcze ktoś podpowie...
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie idealną ostrość ma Black Hungarian, ostra ale i słodycz czuć, można nawet na surowo na kanapce. W skali Scoville'a ostrość porównywalna do Bishops Crown.
Iza
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Z takich znośnych to o ile nie pomieszałam cherry bomb było smaczne ( ostra czerwona, mała, okrągła z akcji )- i do tego do nadziewania się nadawała.
Jalapeno kolorowe, cyklon, habanero big sun - ciut ostrzejsze,ale nadawały się do bieżącego użytku.
Papryfiutki też do jedzenia na bieżąco.
Jalapeno kolorowe, cyklon, habanero big sun - ciut ostrzejsze,ale nadawały się do bieżącego użytku.
Papryfiutki też do jedzenia na bieżąco.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Robię raczej na oko. Jeden podałem tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=182Bastek67 pisze:Zdradzisz swój przepis na sos?;)
A ostrzejsze przyrządzam jak w opisie na dole, w tym linku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=98717 czyli rezygnując z poszczególnych składników, dodając więcej chili wychodzi mi ostrzejszy sos. Staram się przy tym dodawać też dużo słodkiej papryki.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Znowu się wetnę w temat
Oto moje wyżej wspomniane Explosive ember. Rosnie sobie drugi roczek, w zimie siedziało w kuchni na parapecie. Teraz przesadzone zostało do 2 litrowej donicy. Wszystko super, nawet ładnie owocuje jak na moje umiejętności (mam marną rękę do kwiatków więc te kilka papryczek bardzo mnie cieszy ), jednak co zrobić żeby było bardziej gęste? nawożę nawozem do pomidorów, teraz kupiłam giobizz bio-grow. co jeszcze mogę zrobić? Może jakoś przyciąć? Proszę o poradę.
Oto moje wyżej wspomniane Explosive ember. Rosnie sobie drugi roczek, w zimie siedziało w kuchni na parapecie. Teraz przesadzone zostało do 2 litrowej donicy. Wszystko super, nawet ładnie owocuje jak na moje umiejętności (mam marną rękę do kwiatków więc te kilka papryczek bardzo mnie cieszy ), jednak co zrobić żeby było bardziej gęste? nawożę nawozem do pomidorów, teraz kupiłam giobizz bio-grow. co jeszcze mogę zrobić? Może jakoś przyciąć? Proszę o poradę.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mimo zimna, deszczów, braku słońca ciepłolube papryki całkiem nieźle sobie radzą:
Carolina Repper nie potrafi wybarwić owocow
Carolina Repper nie potrafi wybarwić owocow
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Termitka jak masz możliwość przezimowania to przytnij je na krótko po owocowaniu
Ja tak już 4 lata z Wild Tepinem robię , a też były 2 patyki na krzyż...
Biquinho yellow - już mam zachciewajkę na przyszły rok
Ja tak już 4 lata z Wild Tepinem robię , a też były 2 patyki na krzyż...
Biquinho yellow - już mam zachciewajkę na przyszły rok
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Termitka: to mój pierwszy ember ... nawet nie wiem, czy tak powinien wyglądać.
Z jednej paczuszki nasion wyhodowałam dwie rośliny i każda wygląda inaczej. Więc ... no nie wiem. Ta wygląda bardziej jak ember, ta druga tak się trochę ociera o black pearl.
Bardzo marnie rosła na początku, więc w kwietniu przycięłam czubek. Wsadzając do donicy docelowej podsypałam nawozem długodziałającym do pomidorów. I tyle.
Z jednej paczuszki nasion wyhodowałam dwie rośliny i każda wygląda inaczej. Więc ... no nie wiem. Ta wygląda bardziej jak ember, ta druga tak się trochę ociera o black pearl.
Bardzo marnie rosła na początku, więc w kwietniu przycięłam czubek. Wsadzając do donicy docelowej podsypałam nawozem długodziałającym do pomidorów. I tyle.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomidory i papryki, prośba o diagnozę i postępowanie.
babqa pisze:Mam problem z papryka, na dwoch krzaczkach owoce sa zabarwione na fioletowo czy szarawo. Jeden zawiazek owocu pokryty byl grzybem.
Papryka:
Liście papryki są zdrowe.
Proszę o używanie polskich znaków diakrytycznych/ moderator jokaer.
Odświeżam pytanie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Pierwsze zdjęcie to normalnie wyglądające owoce. Mam taką odmianę. Jedna z ozdobnych, miała być Little elf, ale ma od niego dużo większe owoce. Pewnie kupowałaś nasiona na all...Od 3 lat powtarza jednak cechy. W gruncie wyjątkowo plenna. Wstawię później zdjęcia.
Drugie zdjęcie, na owocu widać niedobór wapnia w postaci suchej zgnilizny wierzchołkowej. Dziwne, u mnie zdarza się, ale na paprykach o zdecydowanie większych owocach. Widać wapnia masz w ziemi bardzo mało, albo coś blokuje jego pobieranie. Możesz opryskiem dostarczyć paprykom wapnia, pryskając owoce i kwiaty.
Drugie zdjęcie, na owocu widać niedobór wapnia w postaci suchej zgnilizny wierzchołkowej. Dziwne, u mnie zdarza się, ale na paprykach o zdecydowanie większych owocach. Widać wapnia masz w ziemi bardzo mało, albo coś blokuje jego pobieranie. Możesz opryskiem dostarczyć paprykom wapnia, pryskając owoce i kwiaty.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani, jak to jest z tymi papryczkami.. Kupiłam pięć odmian papryk, wszystkie czerwone. Mam 29 krzaków, 27 jest zielone i nie chcą się wybarwić, a są już bardzo ostre, natomiast dwa krzaczki to odmieńce - jeden ma ciemnofioletowe a drugi żółte owoce.
Czy nastąpiła jakaś mutacja, a może sprzedający nasiona podał mi nie takie jakie zamawiałam? Pytam o te żółte i ciemnofioletowe, jeżeli chodzi o te zielone to wciąż czekam na kolor czerwony
Czy nastąpiła jakaś mutacja, a może sprzedający nasiona podał mi nie takie jakie zamawiałam? Pytam o te żółte i ciemnofioletowe, jeżeli chodzi o te zielone to wciąż czekam na kolor czerwony
Milena