Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

To jeszcze jedno pytanie - słyszałam też o zaprawianiu do słoików fasolki szparagowej zalanej zwykłą wodą z kranu. Zrobiłam 1 słoik. Na razie nie mam zdania, ale zobaczymy. Przeszkadza mi w fasolce w słoiku smak kwasku, dlatego kombinuję.
Roma
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1678
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dla mnie najlepsza jest w przecierze pomidorowym. Można też zrobić kiszoną.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
grafi26
200p
200p
Posty: 390
Od: 25 mar 2016, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jadłam kiszoną fasolkę- smakuje jak ogórki. Jak ktoś lubi kiszonki to jak najbardziej polecam.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Poszukaj mojego postu na temat konserwowania fasolki. Na 99% podałem przepis. Bez kwasku z sama solą.
Mam, znalazłem . http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p5628895
Okazało się, że jednak odrobina kwasku jest. Całkiem o nim zapomniałem bo 1 g w 3 litrach konserwy jest całkowicie niewyczuwalny.Poza tym jest i cukier i on to maskuje.
roma333
100p
100p
Posty: 149
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dzięki Kalo, znalazłam go parę dni temu i pierwszy raz zrobiłam wg Twego przepisu. Oczywiście jeszcze nie próbowałam. Teraz z każdym znajomym gadam jaki mam urodzaj fasolki i podrzucają mi takie rewelacje, których w necie nawet nie widzę. Dlatego pytam. Robię więc tak jak proponujesz jeszcze parę słoiczków pokrojonych, które zużyje do gulaszów z warzywami czy warzyw na patelni.
Roma
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

U nas taka fasolka rządzi w zimie jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie z przysmażoną bułeczką . Identycznie można zrobić kalafior. Nadaje się też jako dodatek do zup jarzynowych albo powiązana w pęczki plastrami boczku i zapieczona w piekarniku. Opcji jest b. wiele.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Witam, poszukuję przepisu na paprykę w zalewie, ale nie z octem. W zaszłym roku robiłam, ale nie zapisałam. Papryka była w kawałkach, nie pieczona i zalana olejem z przyprawami. Można ją było użyć na kanapkę, na zupę, jako dodatek do potraw. Zrobiłam 4 słoiki na próbę i teraz żałuję, że przepis mi uciekł. ;:223
Beata
Awatar użytkownika
borowiec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 4
Od: 1 lis 2012, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dostaliśmy wczoraj 10 kg aronii. Chciałabym zrobić z niej sok (jestem laikiem w sprawach aroniowych).
Czy można to zrobić w sokowniku? Czy to są może za twarde owoce na sokownik? (tak stwierdziła koleżanka z pracy ...)
Proszę o pilną podpowiedź! ;:303 ;:167
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

:wit Sok z aronii żeby nie był cierpki to trzeba owoce przemrozić.Śmiało można robić w sokowniku.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
borowiec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 4
Od: 1 lis 2012, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziękuję!!!! ;:304
grafi26
200p
200p
Posty: 390
Od: 25 mar 2016, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wg mnie to przemrożona i nie przemrożona jest dobra na sok. Ta cierpkość mi nie przeszkadza. Soki robę w sokowniku.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Żeby mrożenie aronii coś dało to powinno sie odbywać w taki sposób jak to dzieje się w naturze. Owoce powinny być zamrożone do temp. kilku stopni poniżej zera następnie pozostawione przez kilkanaście godzin temp. pokojowej . Po tym czasie powtórka albo i dwie. Podczas mrożenia ulegają uszkodzeniu ściany komórkowe i zostają uwolnione enzymy, które w normalnej temperaturze rozkładają garbniki odpowiedzialne za goryczkę. Utrupienie owoców w temp. -20 st i natychmiastowe gotowanie nic w nich nie zmienia.
Awatar użytkownika
rosa13
100p
100p
Posty: 196
Od: 17 lip 2015, o 11:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

W ubiegłym roku robiłam domowy keczup/sos i chociaż w smaku wyszedł rewelacyjny to miał jedną wadę. Po otworzeniu wytrzymywał w lodówce góra 5-6 dni. Keczup miał w składzie pomidory, cebulę, paprykę słodką i ostrą, jabłka, czosnek, cukier, sól i mnóstwo przypraw. Nie pasteryzowałam go, po włożeniu do słoików siedział w kocyku do wystygnięcia. Czy to może być przyczyną i czy pasteryzacja może to zmienić? A może tak już z nim jest jak np. z przecierem pomidorowym, który długo nie postoi po otworzeniu? Może ktoś ma podobne doświadczenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”