Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Verrone's Obsydian ma pazur i charakter! Nie może się nie podobać, bo jest wyjątkowa! Chyba po Honce i Windmil czas na kolejny wiatraczek ;:173
I maleństwa - rozczulające! Zwłaszcza jak takie 15cm dalie rosną w cieniu dwumetrowych innych odmian ;:224
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Miłko :wit . Robisz fenomenalne zdjęcia ;:138 . Każdej roślinie poświęcasz tyle czasu, tyle miłości i efekty przechodzą wszystko ;:333 . Masz bogatą kolekcję dalii ;:333 . Podziwiam bo to wykopywanie i przechowywanie jest problematyczne . Ja mam zaledwie kilka sztuk ;:306 . Dobrze, że na forum możemy podglądać takich miłośników jak Ty. Pozdrawiam i udanego weekendu Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko zmieniłaś styl fotografowania ;:oj
Ujęcia takie subtelne, kwiaty pączkujące, wykluwające się ... zapowiada się ciekawie tym bardziej,że mamy początek kwitnienia dalii.
Eukomis Bicolor u Ciebie ... szok i miejsce znalazłaś ? :D
Uwielbiam je i mam kilka odmian. Kwitną cudownie i .... bardzo długo. Nawet po zawiązaniu nasion pędy kwiatowe nadal ozdobne.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Hola, hola, pokazałaś jedne floksy i uważasz, że to załatwia sprawę?. Mowy nie ma, dalej proszę ;:108 .
U mnie Luis Odier też marnie kwitła i nawet nie próbowałam robić konfitury, bo nie było z czego ;:145 .
Poza tym muszę ją mocno przyciąć, bo pędy stare i nie dają rady. Część przygięłam, to wypuściły nowe i zakwitły, ale to tylko namiastka ;:174 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aniu! Nie wszystkie jeszcze kwitną a tym, co kwitną nie zrobiłam zdjęć. Masz rację! Louise Odier będziemy ciąć tak leczniczo i zapobiegawczo! Nie przyginam LO, bo rośnie w sumie obficie i nie trzeba jej zachęcać, ale ten rok to porażka! ;:223

Krysiu! Ano zmieniłam! To wszystko przez Siejgieja Karepanowa, który dał mi małą lekcję i czasami jeszcze z nim co nieco konsultuję ( i mam wieczny ochrzan). Chciałam się dawno nauczyć ciekawej fotografii łączącej piękno z możliwością ukazania cech odmiany. Jeszcze muszę się nieco nauczyć, by wypracować swoją rękę, ale ze spokojem.
Eukomisa mam od kilku lat, ale teraz chyba dobre miejsce dla niego wybrałam. Bardzo go lubię, zresztą spodobał mi się właśnie u Ciebie!

Ewelina! Bardzo się cieszę, że Ci się zdjęcia podobają! Cieszy mnie ich robienie i cieszy mnie, że nie robię ich na marne do szuflady, że mogę je Wam pokazać!
Dalie to moja pasja i miłość. Uwielbiam ich różnorodność, ich zimne płatki, ich perłowy połysk! Nie wyobrażam sobie życia bez nich! Fajnie jest, że możemy je sobie nawzajem pokazywać. Wszystkie są piękne, choć ja nie gustuję w tych wielkich okazałych talerzach.

Florku!Wiatraczków mam nieco więcej niż w zeszłym roku. Nawet wróciła do mnie Tahoma Moonshot i Honka Surprise (dzięki Małgosi Kralce), ale też kupiłyśmy w Holandii kilka. VO to jedna z nich :wink:

Soniu! Tak! To Cudo! Płatki w początkowym stadium są czarne, by potem zmienić się w bardzo ciemną wiśnię!
Profesjonalista natknął się na uparciucha, który stwierdził , że i tak będzie robił po swojemu, choć uwagi przyjął do wiadomości. Dużo by opowiadać :wink:

Kochani! Dziękuję serdecznie za odwiedziny. Weekend upłynął leniwie, bo po tygodniu deszczów byłam spragniona słońca i hamaka. Nawet trochę się poopalałam, pokrzątałam się po ogrodzie jak zwykle, ale bez wyrywania rękawów. Codziennie muszę i tak przejść przez wszystkie dalie i poobcinać przekwitłe więc pracy dość!

Na dziś:

Tahoma Moonshot i Verrone's Obsydian
Obrazek

Jeżówki
Obrazek

Tygrysówka
Obrazek

Sweetheart
Obrazek

Tsuki Yori no Shisha
Obrazek

Pomidorki Aurija, całkiem sympatyczne :wink:
Obrazek

Moja krwawnica, szarłat zaczyna dopiero kwitnąć
Obrazek

Złota Miłka
Obrazek

Classic Summertime
Obrazek

Dunaj?
Obrazek

Vigo Super
Obrazek

Karma Choc
Obrazek

Noel
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ha ha Miłka teraz nie ogród będziemy podziwiać tylko Twoje zdjęcia i profesjonalizm....piekne te fotki robisz ;:333
Wiatraczki bardzo urocze, zresztą każda dalia u Ciebie to wybranka ;:108

pozdrawiam
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

A niech to! Jakie piękne dalie, a kolory aż przyciągają do ekranu. Tygrysówce też piękny portrecik machnęłaś.
Pomidorek ;:333 śmieszny też takiego mam w tym roku - z nasionek z forum.
A jeżówki bielusieńkie mam nadzieję, że i u mnie takie się okażą (wysiałam) bo mam pecha, dostałam kiedyś nasiona pełnej, a zakwitła zwykła różowa, potem kupiłam na rynku też niby odmianę pełną, jeszcze mi paniusia pokazała na zdjęciu jaka to będzie. Zakwitła w tym roku...najzwyklejsza różowa :evil: i mam teraz w dwóch miejscach tą samą, nie powiem ładnie kwitnie ale nie tego oczekiwałam.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady Kasiu! Dziękuję! ;:196 W imieniu moich pięknych modeli z ogrodu! Jeżówek nie siałam, ale kupiłam w porywie serca w centrum ogrodniczym. Zrozumiałam, że żadne inne nie będą takie pewne i piękne! Są u mnie trzeci sezon.
Zresztą te z siewu często nie powtarzają cech rośliny matecznej, chociaż kto wie... ;:224

Krysiu! Dziękuję! Mam nadzieję, że nie przesadzę z tym profesjonalizmem... ;:306 Że będzie widać, co to za roślina na zdjęciu! Dalie w tym roku piękne, codziennie rozkwita nowa! Nawet nie odhaczam, co zakwitło, co nie na spisie. W tym roku jakos się tym nie przejmuję. Grunt że jest cudownie! :tan

Codziennie ścinam przekwitnięte dalie i coś tam obcinam i podwiązuję, choć teraz tak naprawdę jest czas korzystania z naszych wiosennych trudów. Bardziej miły mi hamak niż sekator ;:306 I dobrze, bo upały przyszły i bez sensu jest robić cokolwiek!

Na dziś:

Obrazek

Obrazek
nn
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek

Sisa?
Obrazek

Dazzling Magic
Obrazek

Snowflake
Obrazek

Pink Surprise
Obrazek

Lake Carey
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dalie cudne, zdjęcia również ;:63 . Jak je oglądam, to chciałabym mieć więcej, bo i w wazonie długo się trzymają, ale jak pomyślę, ile z nimi pracy, to odpuszczam ;:224 . Te co mam, muszą wystarczyć ;:108 .
Jak sama napisałaś, możemy oglądać je wzajemnie na zdjęciach. Poza tym, nie da się mieć wszystkiego ;:185 . Moje dalie dopiero się zbierają do kwitnienia - nie pamiętam, kiedy wsadzałam :oops: .
Teraz ogród chyba jest najbardziej kolorowy, bo kwitną floksy, liliowce, lilie i teraz zaczynają dalie. Każdy kwiat to inny kolor. Jak dla mnie bomba :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Dalie piękne, ale pomidory - mistrzostwo! Co za kształt :twisted:
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Twoje zdjęia Miłka to mogę oglądać zawsze. :D
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Miłko dalie piękne jak zwykle,co raz bardziej podobają mi się te wiatraczkowe. Pozdrawiam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko nauka nie poszła w las co widać na załączonych zdjęciach.
Już polubiłam Siejgieja Karepanowa - artysta, chętny do dzielenia się swym doświadczeniem i ... Rosjanin z fantazją. Teraz w ogrodzie modelek do fotografowania nie brakuje więc korzystaj .
Dalie od Ciebie powoli rozkwitają , nowe odmiany w sezonie dodają adrenaliny i budzą wielką ciekawość.
Aha ... czyli eukomis przeze mnie :D niech będzie .... Próby uprawy w gruncie raczej nie powiodły sie bo kwiaty były mizerne, jak poszły do doniczek (wąskich z odpowiednią pojemnością) pokazały na co je stać.Doniczki w większości mam zadołowane czasami tylko do połowy np między kępami host.
Wiatraczki są takie subtelne i delikatne, a pomidorek Aurija bardzo wymowny :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Nie wiem, czy on taki chętny, ale ja pytam, a kto pyta, nie błądzi! :uszy A fantazję ma! Na fb pokazuje cudowne zdjęcia. Ale nie mam konta, tylko syn czasami mi udostępni.
Dalie cudownie kwitną. Trochę opóźnione w tym roku, pewnie za mało słońca i gorąca. Dzis po burzy czeka mnie stawianie do pionu i palikowanie, niestety! ;:223
Eukomis chyba lubi żyzną ziemię, bo na tym stanowisku ma się dobrze. Jestem ciekawa jak przyrosną cebule te, które nie zakwitły... ;:224

Kasiu! Podzielam Twą opinię! ;:196

Gosia! ;:333

Black Rose! Czekam aż urosną i sczerwienieją! ;:306 ;:306 ;:306

Aniu! I kilka sztuk cieszy oko! nie trzeba mieć 100! :D Ja już też nie pamiętam kiedy wsadziłam, to nieistotne! Trzeba się cieszyć, że rosną i będą kwitnąć! ;:215 Ja też uwielbiam taki kolorowy ogród! Wtedy jest ogrodem! Kiedy fruwają motyle i pszczoły, pachnie floksami! to takie energetyzujące!

Dziś w nocy nad Poznaniem przeszła straszna burza. Normalnie to ja się nie boję, ale był taki wiatr, ze z przerażenia schowałam się na dole w środku domu, żeby tego nie widzieć i nie słyszeć. Syn wracał o 23 z autobusu i przyszedł cały ociekający i mówił, że fruwają w powietrzu oderwane gałęzie i ptaki spadają z drzew. No i dostał trochę gradem po głowie.
Dziś czeka mnie sprzątanie i szacowanie strat. Będę musiała też popalikowac te najwyższe dalie ;:223 Życzcie mi powodzenia! nie cierpię palików! :evil:

Na dziś:

Tak ogólnie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Esther
Obrazek

Barbara
Obrazek

Brandon James
Obrazek

B-Man
Obrazek

Moje pstrokate nasturcje
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Noel i Snowflake - wielkie nieobecne u mnie więc podziwiam je u Ciebie ;:333 A do mnie - liczę - prędzej czy później wrócą, bo lubię wracać do dalii, które już raz miałem ;:108
Zakupy holenderskie bardzo udane no i możemy podziwiać wiele nowości, których nie ma wśród odmian krążących między nami ;:162
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”