Pomidory w donicach cz.3
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.3
Powyskubuj te ślady Alternariozy, jeśli chcesz nadal tylko na gnojówce z pokrzywy, bo zainfekują Ci cały krzak. Albo siądzie na nich Szara Pleśń.
Pomidory nie lubią chlapania przy podlewaniu.
Pomidory nie lubią chlapania przy podlewaniu.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dostaly chyba bardzo duzo bo zuzylem juz opakowanie suchego obornika bydlecego (jak sie nie myle bylo to 2-3 kg), 1,5 litra biohumusu, troche tego nieszczesnego dolomitu i teraz wciaz podlewam gnojowka bydleca.whitedame pisze:whitedame
W tej donicy sa 2 krzaki. Zastosowalem LST, powyginalem roslinke we wszystkie mozliwe strony. Zdaje sobie sprawe, ze powinna byc jedna roslinka w tej doniczce, ale nie mialem gdzie pomiescic wszystkich sadzonek.nanaska pisze:nanaska
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozumiem, że chciałeś (aś) ??? ekologicznie. Tylko, że ekologicznie też można przekombinować.
Niedobory uzupełnia się poszczególnymi nawozami a nie dodaje się ciągle wieloskładnik ( obornik, gnojówka ), to powoduje olbrzymie zasolenie w niewielkiej donicy i pomidory mimo obfitego stołu głodują. A jak jeszcze zapomnisz podlać!
Dolomit w donicach? Jaki był cel? Mogłeś robić opryski z cytrynianu lub octanu jeśli nie chciałeś saletry wapniowej.
Teraz to właściwie trochę późno na przesadzanie ( a to wydaje się najlogiczniejsze ), pozostaje Ci fertygacja tylko czym. Na razie czystą wodą aby pacjent się odtruł a potem delikatne nawozy w niewielkich porcjach przez okres rekonwalescencji. Na wielkie plony nie masz co liczyć. Ale pozostała Ci nauczka a to też cenne.
Niedobory uzupełnia się poszczególnymi nawozami a nie dodaje się ciągle wieloskładnik ( obornik, gnojówka ), to powoduje olbrzymie zasolenie w niewielkiej donicy i pomidory mimo obfitego stołu głodują. A jak jeszcze zapomnisz podlać!
Dolomit w donicach? Jaki był cel? Mogłeś robić opryski z cytrynianu lub octanu jeśli nie chciałeś saletry wapniowej.
Teraz to właściwie trochę późno na przesadzanie ( a to wydaje się najlogiczniejsze ), pozostaje Ci fertygacja tylko czym. Na razie czystą wodą aby pacjent się odtruł a potem delikatne nawozy w niewielkich porcjach przez okres rekonwalescencji. Na wielkie plony nie masz co liczyć. Ale pozostała Ci nauczka a to też cenne.
Beata
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szczerze to ja bym kupiła większą doniczkę. Worek dobrej ziemi i przesadziła. Wielkich plonów z nich nie będzie a przy takim kombinowaniu to i smak może być nijaki.
Pozdrawiam ;)
Rastuszek, przesadź te pomidorki do większej doniczki. W małej jest im za sucho, bo masa liściowa szybko wyciąga wodę i wtedy nawozy się nie rozpuszczają i nie są dostępne dla rośliny. Z nawożeniem nie kombinuj, to co stosujesz jest najlepsze, tylko ten dolomit był niepotrzebny zupełnie. Powodzenia
Dziekuje wszystkim za wypowiedzi, wyjasnienie przyczyny problemu i pomoc. Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój Koperkowy w pojemniku
Widać na nim niedobory, ale jakoś rośnie. Późniak z gruntu spisuje się lepiej. Mały krzak, a ma już kilkanaście pomidorów.
Widać na nim niedobory, ale jakoś rośnie. Późniak z gruntu spisuje się lepiej. Mały krzak, a ma już kilkanaście pomidorów.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całka zbiór naprawdę obfity.
Docentandrzej bo Koperkowy nawet mały potrafi mocno zaowocować.
Docentandrzej bo Koperkowy nawet mały potrafi mocno zaowocować.
-
- 50p
- Od: 31 paź 2014, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawożę pomidory zgodnie z zaleceniami i koktailowe jakoś się trzymają. Ale wielkoowocowe wysiadają mi całkowicie. Liście od dołu żółkną bardzo szybko. I muszę zwiększyć dawki nawozu bo całkiem liście mi uschną. I się zastanawiam czy te dawki rzeczywiśćie są prawidłowe czy mocno zaniżone? I o ile można takie dawki wziększyć aby nie spalić pomidorów w stsosunku do dawki zalecanej?
Aria a krzaki duże?
A to moje doniczkowe Aztek, Olka Półka mi smakuje, micro Tom Red i Vilma - średnie...
A to moje doniczkowe Aztek, Olka Półka mi smakuje, micro Tom Red i Vilma - średnie...
Pozdrawiam, Werka