Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
No dobrze, nalotu pleśniowego nie widzę, Ale na tych liściach, które jeszcze są zielone widzę jakieś szare kropki, jakby osad z wody. Pryskałaś czymś? Podlewasz je lejąc po liściach? Bo te liście wyglądają jak spalone. Same łodygi są chyba zielone, a tylko liście schną i to od brzegów. Może przypadkiem krzew oberwał od jakiegoś oprysku robionego w pobliżu?
Mógł dostać jedynie od deszczu lub zraszacza
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli zraszacz obejmuje go w czasie silnego nasłonecznienia to możesz mieć odpowiedź. Rośliny nie lubią wilgoci na liściach kiedy świeci na nie słońce. Nawet po letniej burzy, kiedy nagle zaczyna świeci słońce, mogą się zdarzyć oparzenia na wszystkich zmoczonych liściach.
Taka moja teoria na temat tego co u Ciebie widzę, ale może ktoś bardziej doświadczony coś Ci podpowie więcej
Taka moja teoria na temat tego co u Ciebie widzę, ale może ktoś bardziej doświadczony coś Ci podpowie więcej

Zerknij tu Twój problem tu opisany na str.14 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=182
Czyli to ta fytofyroza cze werticilioza bo mi na to drugie wyglada
Jaka dawka topsinu do oprysku??
Podstawowe pytanie to czy mogę go wykopać i przesadzić w inne miejsce bo muszę to zrobić, czekać do jesieni czy teraz?
Jaka dawka topsinu do oprysku??
Podstawowe pytanie to czy mogę go wykopać i przesadzić w inne miejsce bo muszę to zrobić, czekać do jesieni czy teraz?
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dsk121 - lepiej poczekać do jesieni, ale jeśli musisz to odczekaj po tych upalach. Niech zrobi się chłodniej i najlepiej żeby było mokro.
Ja bym przeczekała ten okres upałów i przesadzała, pod koniec sierpnia.Podczas zabiegu obsyp bryłę korzeniową węglem drzewnym, no i znajdź bardziej zdrenowane i suche miejsce, domieszaj piasku do podłoża jak zlewne i posadź najlepiej na większej przestrzeni, nie w otoczeniu innych wyrośniętych krzewów.Podlej dobrze w trakcie przesadzania, a potem oszczędnie.
Pryskac go teraz czyms lub pozniej przy przesadzaniu?
Choroba atakuje korzeń więc pryskanie nie ma sensu.Te pędy na których liście teraz więdną najprawdopodobniej wiosną nie puszczą liści, albo tylko w dolnej części i resztę i tak trzeba przyciąć.Czasem te pędy mają liście, ale ich wzrost jest wyraźnie słabszy.Krzew jednak puszcza nowe przyrosty i tak na wilgotnych, nie odpowiednich dla niego glebach może wegetować.U mnie tak jest od 20 lat, najstarszy krzew praktycznie odrasta teraz od podstaw, stare gałęzie w miarę upływu lat powoli zamierały.Po ścięciu gałęzie w środku miały ciemny pierścień, zaczopowane przez grzyb wiązki przewodzące.
O dziwo jednak te odrosty od korzenia (ok.1,5m) na razie nie zamierają, rośnie toto jak chwast.
O dziwo jednak te odrosty od korzenia (ok.1,5m) na razie nie zamierają, rośnie toto jak chwast.
Jak będę go przesadzal we wrzesniu to moze wtedy korzenie opryskac?
Podpowie ktoś?
Jeżeli nie musisz go stamtąd ruszać to nie radzę.Starsze perukowce źle reagują na ten zabieg, zaczyna się ich powolne obumieranie po zabiegu.Jeżeli jednak przesadzisz, to wiosną mocniej go przytnij po przesadzeniu.
Mój pierwszy perukowiec pochodził z przeprowadzki, dostałam od taty w postaci samej karpy z kikutami po obciętych gałęziach i zaczął bez problemu rosnąć. Miał chyba z 5/6 lat i było to wiosną, kiedy tato postanowił go wykarczować, bo mu się nie spodobał.
Ja przesadzałam do teściów kilkakrotnie małe 30/40 cm i się nie przyjmowały, ale wykopałam je ze skalniaka i nie dało się dobrze wykopać, no i teściowie słabo, albo wcale nie podlewali.
Mój pierwszy perukowiec pochodził z przeprowadzki, dostałam od taty w postaci samej karpy z kikutami po obciętych gałęziach i zaczął bez problemu rosnąć. Miał chyba z 5/6 lat i było to wiosną, kiedy tato postanowił go wykarczować, bo mu się nie spodobał.
Ja przesadzałam do teściów kilkakrotnie małe 30/40 cm i się nie przyjmowały, ale wykopałam je ze skalniaka i nie dało się dobrze wykopać, no i teściowie słabo, albo wcale nie podlewali.
Głęboko i szeroko ma korzenie?