Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2
Ja mam wschodnią wystawę, więc bez obaw mogę postawić na parapecie. Na balkonie stoi nieco w głębi, ze względu na brak miejsca, miejsce słoneczne zajmują kaktusy i inne sukulenty. Teoretycznie mógłbym postawić na podłodze, ale dobrze rośnie w tym miejscu co teraz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witajcie .
Moje Lalki stoją na dworze pod brzozą czyli rozproszony cień .

Żeby je wystawić na słońce to chyba wszystkim potrzebne by było hartowanie bo w innym przypadku to one się u mnie przypiekają a ma też dwie takie co po tygodniowym pobycie na dworze definitywnie mi się rozchorowały i siedzą teraz w domu na rekonwalescencji .
Kasiu mój S. bentel's sensation kupiony w ubiegłym roku czyli praktycznie już rok u mnie nie drgnął nic , co prawda po kupieniu rozsadziłam go a raczej sam się rozleciał bo zmieniałam mu podłoże chciałam wytrzasnąć ten torf w którym rosną i powstały 3 sadzonki .

z racji że sama nadaje im jakiś przydomki na niego wołam szpada bo te szabelki to ma takie cieniutkie.

mam też ciut innego

ale z ziemi jak widać wylega się coś zupełnie zielonego .
Ta sadzonka co pojechała do Ciebie to jeszcze inaczej wyglądał , chyba do tej odmiany trzeba cierpliwości zresztą nie tylko do tej ....
A teraz prośba czy ktoś może mi podpowiedzieć jak się ta nazywa ?

Z potworków czyli tych większych odmian uwielbiam te łódeczki

I dojechała wymarzona Grandis z dzieciaczkami .

I nie wiem czy to jakaś choroba czy mutacja jej się włączyła .
Przez ponad rok była cała zielona a od wiosny czyli od momentu jak zaczęła rosnąć zaczęło się pokazywać coś takiego ,
najpierw to była wąziutka smuga a z czasem zrobiło się coś takiego .

Moje Lalki stoją na dworze pod brzozą czyli rozproszony cień .

Żeby je wystawić na słońce to chyba wszystkim potrzebne by było hartowanie bo w innym przypadku to one się u mnie przypiekają a ma też dwie takie co po tygodniowym pobycie na dworze definitywnie mi się rozchorowały i siedzą teraz w domu na rekonwalescencji .
Kasiu mój S. bentel's sensation kupiony w ubiegłym roku czyli praktycznie już rok u mnie nie drgnął nic , co prawda po kupieniu rozsadziłam go a raczej sam się rozleciał bo zmieniałam mu podłoże chciałam wytrzasnąć ten torf w którym rosną i powstały 3 sadzonki .

z racji że sama nadaje im jakiś przydomki na niego wołam szpada bo te szabelki to ma takie cieniutkie.

mam też ciut innego

ale z ziemi jak widać wylega się coś zupełnie zielonego .
Ta sadzonka co pojechała do Ciebie to jeszcze inaczej wyglądał , chyba do tej odmiany trzeba cierpliwości zresztą nie tylko do tej ....
A teraz prośba czy ktoś może mi podpowiedzieć jak się ta nazywa ?

Z potworków czyli tych większych odmian uwielbiam te łódeczki

I dojechała wymarzona Grandis z dzieciaczkami .

I nie wiem czy to jakaś choroba czy mutacja jej się włączyła .
Przez ponad rok była cała zielona a od wiosny czyli od momentu jak zaczęła rosnąć zaczęło się pokazywać coś takiego ,
najpierw to była wąziutka smuga a z czasem zrobiło się coś takiego .

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- norbert76
A to moje 'Bantels sensation', na dzień dzisiejszy są cztery sadzonki. Na jednej to chyba przypalenie, choć nie jestem pewien czy nie pojawiło się wcześniej przed wystawieniem na balkon. Natomiast jedna ciekawa rzecz, o czym nie wspomniałem, to różnica w liściach, starsze niskie i szersze, nowsze dłuższe i węższe. Taka ich natura?

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Norbert u mnie jak widać te starsze są długie i cienkie
a jakie wylegną się te młodsze to jeszcze muszę poczekać ...
Jak długo masz swojego 'Bantels sensation ?
a jakie wylegną się te młodsze to jeszcze muszę poczekać ...
Jak długo masz swojego 'Bantels sensation ?
- norbert76
Dokładnie nie pamiętam, ale gdzieś około siedmiu lat.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
I tyle jest jej tylko czy coś poszło w Świat ?
- norbert76
W drugiej kaktusiarce mam jeszcze jedną, ale ona jak pisałem wcześniej słabiej mi rośnie - stawiam na mniejszą ilość światła (półcień).
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Norbert, czyli widać jest to odmiana bardziej do cienia , wschodni parapet, cień na balkonie , a i tak jakieś przypalenia jej się przytrafiają .
Śliczną masz roślinę ( pozotałe również) , a liście rzeczywiście rosną bardzo zróżnicowane
, te szerokie liście są śliczne
Reniu, ale masz piękne odmiany i jak dużo
Twoje S. Bantels sensation wyglądają jakby to całkiem inne odmiany były , czy ta na dolnym zdjęciu nie jest czasem ukorzeniona z liścia , jeśli jej taki zielony maluszek rośnie ?
Ta moja od ciebie to ma bardzo wąskie liście , podobnie jak te twoje na pierwszych fotkach .
Ale widzę też u ciebie ślady przypalenia , czyli nie tylko u mnie tak się robi
Moja marniała na dworze i poszła do domu . A jakie odmiany u ciebie marniały na powietrzu ? też takie z jaśniejszych ?
Śliczną masz roślinę ( pozotałe również) , a liście rzeczywiście rosną bardzo zróżnicowane

Reniu, ale masz piękne odmiany i jak dużo

Twoje S. Bantels sensation wyglądają jakby to całkiem inne odmiany były , czy ta na dolnym zdjęciu nie jest czasem ukorzeniona z liścia , jeśli jej taki zielony maluszek rośnie ?
Ta moja od ciebie to ma bardzo wąskie liście , podobnie jak te twoje na pierwszych fotkach .
Ale widzę też u ciebie ślady przypalenia , czyli nie tylko u mnie tak się robi

Moja marniała na dworze i poszła do domu . A jakie odmiany u ciebie marniały na powietrzu ? też takie z jaśniejszych ?
Kasiu u mnie te co mają coś jaśniejszego na liściach widzę
że słonko im nie służy z jednej zostało ciut więcej niż nic z drugiej coś około połowy
teraz stoją w domu i się modle aby jakoś żyły .
Tego cudaka trzymam na północnym balkonie już miesiąc i nic mu nie jest wiec powietrze mu nie szkodzi
ale nawet pod brzozę go nie wyniosę .

że słonko im nie służy z jednej zostało ciut więcej niż nic z drugiej coś około połowy
teraz stoją w domu i się modle aby jakoś żyły .
Tego cudaka trzymam na północnym balkonie już miesiąc i nic mu nie jest wiec powietrze mu nie szkodzi
ale nawet pod brzozę go nie wyniosę .

Dojechało moje wielgachne chciejstwo .
Przyjaciółka mi mówi że na słowo sanseviery dostaje małpiego rozumu
wiecie nie myli się

Kto zgadnie co to ?
Przyjaciółka mi mówi że na słowo sanseviery dostaje małpiego rozumu
wiecie nie myli się

Kto zgadnie co to ?
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Reniu, nowość przepiękna i cudak z poprzedniego postu cudowny
Czyli jednak na te jasne , z "białym " trzeba uważać i traktować inaczej , trzymam kciuki żeby twoje rośliny odżyły .
Moja S. Bantels s. w domu zaczęła wreszcie rosnąć

Czyli jednak na te jasne , z "białym " trzeba uważać i traktować inaczej , trzymam kciuki żeby twoje rośliny odżyły .
Moja S. Bantels s. w domu zaczęła wreszcie rosnąć

Kasiu ja nie mam wiedzy teoretycznej uczę się na własnych błędach ,
być może jak roślina jest dorosła i nie ruszana w donicy to i może siedzieć na dworze
ale ja swoje nowości pobytem na dworze zaprawiłam .
Po przyniesieniu do domu zrobiło im się lepiej .
Widzę że te zielone odmiany nie reagują tak źle na słońce bo one stoją na dworze i nic złego się im nie dziej
a przynajmniej 3 razy dziennie je odwiedzam
Taką małą sadzonkę dostałam w gratisie, niestety był bez metki ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda,
z czasem może się dowiem co to jest .

---12 sie 2017, o 09:12---
U mnie pada, więc można tylko przyglądać się doniczkowym:

być może jak roślina jest dorosła i nie ruszana w donicy to i może siedzieć na dworze
ale ja swoje nowości pobytem na dworze zaprawiłam .
Po przyniesieniu do domu zrobiło im się lepiej .
Widzę że te zielone odmiany nie reagują tak źle na słońce bo one stoją na dworze i nic złego się im nie dziej
a przynajmniej 3 razy dziennie je odwiedzam
Taką małą sadzonkę dostałam w gratisie, niestety był bez metki ale darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda,
z czasem może się dowiem co to jest .

---12 sie 2017, o 09:12---
U mnie pada, więc można tylko przyglądać się doniczkowym:

Pudełeczko po jogurcie zaczęło zmieniać kształt
wiec, doczekałam się odrosta.

Zastanawia mnie jedno niektóre sansevierie mam 2 lata i o odrostach mogę pomarzyć ..
A tego kupiłam w maju i już się mnoży .
Zmoderowano, jesteśmy forum ogrodniczym, proszę więc nie używać w przypadku odrostów czy sadzonek określeń: "maluchy", "dzieciaczki", itp neologizmów/mod.
wiec, doczekałam się odrosta.

Zastanawia mnie jedno niektóre sansevierie mam 2 lata i o odrostach mogę pomarzyć ..
A tego kupiłam w maju i już się mnoży .
Zmoderowano, jesteśmy forum ogrodniczym, proszę więc nie używać w przypadku odrostów czy sadzonek określeń: "maluchy", "dzieciaczki", itp neologizmów/mod.
Renato co to za sansevieria z szóstką na liściu? (moje pierwsze skojarzenie z arbuzem) ;-)
Co do ostatniego zdjęcia - co z tym odrostem zrobisz? Już odcinasz czy pozwolisz mu jeszcze podrosnąć?
Zrobiłam ostatnio zdjęcie zbiorcze moich sansevierii:
(ta największa - przyznam się że nie wiem, co to za odmiana, Bentel sensation wypuszcza nowy odrost, Metallica - martwią mnie jej 'oklapłe' liście, jednak nic innego złego się z nią nie dzieje, Cylindrica boncel wypuściła 3 nowe odrosty
). Wszystkie rosną w pomieszczeniach.

Co do ostatniego zdjęcia - co z tym odrostem zrobisz? Już odcinasz czy pozwolisz mu jeszcze podrosnąć?
Zrobiłam ostatnio zdjęcie zbiorcze moich sansevierii:
(ta największa - przyznam się że nie wiem, co to za odmiana, Bentel sensation wypuszcza nowy odrost, Metallica - martwią mnie jej 'oklapłe' liście, jednak nic innego złego się z nią nie dzieje, Cylindrica boncel wypuściła 3 nowe odrosty

Pozdrawiam, Luiza 

Luiza 6 kupiona pod nazwą Sansevieria masoniana yellow variegated.
Co do odrostu to przesadziłam do większej doniczki i czekamy ....
Widzę że u Ciebie całkiem niezłe objawy chorobowe mam na myśli kolekcjonowanie tych sansewierii.
Co do odrostu to przesadziłam do większej doniczki i czekamy ....
Widzę że u Ciebie całkiem niezłe objawy chorobowe mam na myśli kolekcjonowanie tych sansewierii.