Moja działka 7
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja działka 7
Lidziu co do liliowca to nic na siłę ... może lepiej dać mu podrosnąć Moje teraz już kończą kwitnienie bo to pierwszaki, to jeszcze nie duże, a do tego ta susza... wszystko przyspiesza, u mnie wiesiołek ju przekwitł, a twój taki wielki, czy tylko tak go obfociłas A Daszeńka pewnie przyszła się pochwalić jaka ona zdolna i że warto ją dokarmić
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu - delosperma czyli ślimaki wpisały sobie opuncje do menu, ciekawe czy do cylindrycznej też się dobiorą.
Daszeńka tym razem nie złapała myszy tylko ryjówkę, ale skąd miała wiedzieć, że one są pod ochroną. W końcu i tak jej nie zjadła tylko zaniosła na wycieraczkę pod altaną. Była to prawdopodobnie ryjówka malutka, najmniejszy ssak żyjący w Polsce. Śliczne i pożyteczne, bo owadożerne, zwierzątko.
Małgosiu - clem3 przez te okropne upały niestety wszystkie kwiaty skróciły czas kwitnienia.
Ślimaki w tym roku są wyjątkowo żarłoczne i zasmakowały już nawet w opuncjach.
Daszeńka tym razem nie popisała się i złapała ryjówkę, która jest pod ochroną.
Do powstania mojego floksowego raju, w dużej mierze, przyczyniłaś się i Ty.
Mam rozpoznane następne dwie odmiany floksów wiechowatych. Pierwszego, 'Lasse' rozpoznała Marysia - mar33, która mi go podarowała. A drugiego 'Starfire', kupionego na targu, ja sama.
'Lasse'
'Starfire'
Ewuniu - ewarost to nie jest młody liliowiec, ładnie przyrasta i był już kilkakrotnie dzielony. Rośnie jednak w takim zagęszczeniu z innymi, że muszę sprawdzić w jakim jest stanie.
Moje wiesiołki dwuletnie są wyższe ode mnie i pąków mają jeszcze całkiem sporo.
Prezenty od Daszeńki znajduję bardzo często rano na wycieraczce pod altaną, ale są to najczęściej myszy, które łapie w ruinach za płotem.
A teraz coś na ząb:
pigwowiec pośredni
jabłoń późna nn
aronia czarna
Daszeńka tym razem nie złapała myszy tylko ryjówkę, ale skąd miała wiedzieć, że one są pod ochroną. W końcu i tak jej nie zjadła tylko zaniosła na wycieraczkę pod altaną. Była to prawdopodobnie ryjówka malutka, najmniejszy ssak żyjący w Polsce. Śliczne i pożyteczne, bo owadożerne, zwierzątko.
Małgosiu - clem3 przez te okropne upały niestety wszystkie kwiaty skróciły czas kwitnienia.
Ślimaki w tym roku są wyjątkowo żarłoczne i zasmakowały już nawet w opuncjach.
Daszeńka tym razem nie popisała się i złapała ryjówkę, która jest pod ochroną.
Do powstania mojego floksowego raju, w dużej mierze, przyczyniłaś się i Ty.
Mam rozpoznane następne dwie odmiany floksów wiechowatych. Pierwszego, 'Lasse' rozpoznała Marysia - mar33, która mi go podarowała. A drugiego 'Starfire', kupionego na targu, ja sama.
'Lasse'
'Starfire'
Ewuniu - ewarost to nie jest młody liliowiec, ładnie przyrasta i był już kilkakrotnie dzielony. Rośnie jednak w takim zagęszczeniu z innymi, że muszę sprawdzić w jakim jest stanie.
Moje wiesiołki dwuletnie są wyższe ode mnie i pąków mają jeszcze całkiem sporo.
Prezenty od Daszeńki znajduję bardzo często rano na wycieraczce pod altaną, ale są to najczęściej myszy, które łapie w ruinach za płotem.
A teraz coś na ząb:
pigwowiec pośredni
jabłoń późna nn
aronia czarna
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 gru 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Lidko skończyłam spacer po Twojej działce i jestem oszołomiona ilością kwitnącej roślinności -kwiatów, krzewów, drzew i jeszcze w każdym gatunku tyle odmian np. Irysów, Lili ,Liliowców....itd..A wiele roślinek po raz pierwszy ujrzałam
Bardzo bogato i pięknie u Ciebie
pozdrawiam Bożena
Bardzo bogato i pięknie u Ciebie
pozdrawiam Bożena
Z tymi ślimakami w tym roku już wytrzymać nie można.U mnie ponadgryzały pomidory i to te największe. Tak się wkurzyłam,że nawet
winniczek poszedł pod but.Nakopałam dziś swoich ziemniaków,zebrałam ogórki ,pomidorki i wyszedł obiad palce lizać. Jednak swoje
warzywka to swoje ,a nie jakieś chemiczne.Kurczę u Ciebie już taki duży pigwowiec? co z nich robisz?
U mnie liliowce mają chyba szczyt kwitnienia.Gdzie nie spojrzę liliowce,aż się w głowie kręci.Nie wiedziałam,że mam tyle pełnych.
winniczek poszedł pod but.Nakopałam dziś swoich ziemniaków,zebrałam ogórki ,pomidorki i wyszedł obiad palce lizać. Jednak swoje
warzywka to swoje ,a nie jakieś chemiczne.Kurczę u Ciebie już taki duży pigwowiec? co z nich robisz?
U mnie liliowce mają chyba szczyt kwitnienia.Gdzie nie spojrzę liliowce,aż się w głowie kręci.Nie wiedziałam,że mam tyle pełnych.
- ewarost
- Kontakt:
Lidziu biedna ta ryjówka...ale cóż kotek to drapieżnik i nie wie co to gatunek chroniony Masz fajnie ze masz takie jabłka, u mnie z owoców tylko aronia i maliny, no były też truskawki, i będą mirabelki... reszta zastrajkowała... widocznie miały za zimno wiosną
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Moje koty wciąż znoszą utłamszone ryjówki.
Jest ich cała masa w okolicy.
Jednak nigdy się nie zdarzyło, aby kot zjadł ryjówkę - wygląda na to, że są niejadalne, tak jak krety.
Ty narzekasz na suszę, ja w końcu doczekałam się słonecznej i jako tako stabilnej pogody, u nas lało prawie codziennie od początku maja.
W końcu da radę zebrać siano - na szczęście poprzednie udało mi się zebrać bez deszczu, a z kolejnym koszeniem czekałam aż do teraz.
Jest ich cała masa w okolicy.
Jednak nigdy się nie zdarzyło, aby kot zjadł ryjówkę - wygląda na to, że są niejadalne, tak jak krety.
Ty narzekasz na suszę, ja w końcu doczekałam się słonecznej i jako tako stabilnej pogody, u nas lało prawie codziennie od początku maja.
W końcu da radę zebrać siano - na szczęście poprzednie udało mi się zebrać bez deszczu, a z kolejnym koszeniem czekałam aż do teraz.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Bożenko - krasna101 dziękuję, ale moja działka skromna i aż tak bogatej, rzucającej się w oczy roślinności nie mam. Natomiast każdy, kto zagląda do Twojego ogrodu wie jaka piękna i kolorowa roślinność zdobi go od wiosny, aż po pierwsze przymrozki.
Danusiu - danuta z u mnie też ślimaki nadal grasują, czy one nigdy nie przestają być głodne?
Pigwowiec rośnie na mojej działce już bardzo długo. W tym roku owoców jest niewiele, bo wiosną pączki kwiatowe zmarzły. Traktuję go jako krzew ozdobny, bo wiosną przepięknie kwitnie, a na owoce przeważnie ktoś chętny się znajdzie.
Moje liliowce już zakończyły kwitnienie. A u Ciebie szczyt... no pokazałabyś chociaż te pełne. Nie daj się prosić, rób zdjęcia i zakładaj wątek, niech nam się też w głowie zakręci.
Ewuniu - ewa-rost a ja zazdroszczę Ci mirabelek. Tych śliwek nigdzie nie można kupić, a powidła z nich są jedyne w swoim rodzaju, wprost wyśmienite.
Mam jeszcze jabłoń wczesną Close, ale jabłkami nie nacieszyłam się, bo było ich niewiele i prawie wszystkie spadły zanim dojrzały. W tym roku niewiele owoców na drzewach dojrzewa, wszystkiemu winna zimna i deszczowa wiosna.
Madziu - Madziagos u mnie nadal upał, a ziemia twarda jak beton. Wczoraj trochę pokropiło, ale nic to nie dało, trzeba podlewać.
Wnuk z rodzicami od dzisiaj jest nad morzem. Bardzo sobie chwalą pogodę, bo wreszcie mogą odpocząć od upałów. Właśnie przed chwilą odebrałam mms z cudownym zachodem słońca.
Moja działkowa kotka nawet myszy rzadko zjada, no chyba dlatego, że może liczyć na coś lepszego w misce. Upolowana zwierzyna ląduje na wycieraczce jako prezent dla mnie.
Werbena stricta
driakiew gołębia 'Vivid Violet'
driakiew kaukaska 'Alba'
dziewięćsił pospolity?
baptysja błękitna
i ogólnie.
Danusiu - danuta z u mnie też ślimaki nadal grasują, czy one nigdy nie przestają być głodne?
Pigwowiec rośnie na mojej działce już bardzo długo. W tym roku owoców jest niewiele, bo wiosną pączki kwiatowe zmarzły. Traktuję go jako krzew ozdobny, bo wiosną przepięknie kwitnie, a na owoce przeważnie ktoś chętny się znajdzie.
Moje liliowce już zakończyły kwitnienie. A u Ciebie szczyt... no pokazałabyś chociaż te pełne. Nie daj się prosić, rób zdjęcia i zakładaj wątek, niech nam się też w głowie zakręci.
Ewuniu - ewa-rost a ja zazdroszczę Ci mirabelek. Tych śliwek nigdzie nie można kupić, a powidła z nich są jedyne w swoim rodzaju, wprost wyśmienite.
Mam jeszcze jabłoń wczesną Close, ale jabłkami nie nacieszyłam się, bo było ich niewiele i prawie wszystkie spadły zanim dojrzały. W tym roku niewiele owoców na drzewach dojrzewa, wszystkiemu winna zimna i deszczowa wiosna.
Madziu - Madziagos u mnie nadal upał, a ziemia twarda jak beton. Wczoraj trochę pokropiło, ale nic to nie dało, trzeba podlewać.
Wnuk z rodzicami od dzisiaj jest nad morzem. Bardzo sobie chwalą pogodę, bo wreszcie mogą odpocząć od upałów. Właśnie przed chwilą odebrałam mms z cudownym zachodem słońca.
Moja działkowa kotka nawet myszy rzadko zjada, no chyba dlatego, że może liczyć na coś lepszego w misce. Upolowana zwierzyna ląduje na wycieraczce jako prezent dla mnie.
Werbena stricta
driakiew gołębia 'Vivid Violet'
driakiew kaukaska 'Alba'
dziewięćsił pospolity?
baptysja błękitna
i ogólnie.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Lidziu wiesiołki i cykoria biją rekord wysokości
Musisz Daszę wysłać na szkolenie aby robiła selekcję wśród gryzoni
Mistrzowsko wykonane wszystkie zdjęcia
Musisz Daszę wysłać na szkolenie aby robiła selekcję wśród gryzoni
Mistrzowsko wykonane wszystkie zdjęcia
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
W tamtym roku z pigwowca robiłam nalewkę,a w tym mam zamiar zrobić sok do herbaty.
Zakwitły mi dwa liliowce w donicach i tak myślę,że to z moich nasion.Nagrałam też film o liliowcach,tylko szkoda,że dopiero na drugi dzień.
Nie namawiaj mnie,zresztą nawet bym nie wiedziała jak,jestem ciemna jak tabaka w rogu.
Zakwitły mi dwa liliowce w donicach i tak myślę,że to z moich nasion.Nagrałam też film o liliowcach,tylko szkoda,że dopiero na drugi dzień.
Nie namawiaj mnie,zresztą nawet bym nie wiedziała jak,jestem ciemna jak tabaka w rogu.
- ewarost
- Kontakt:
Lidziu mirabelki chyba przeszły do nas od sąsiada... jak się tu wprowadziliśmy rosły dwie w bardzo wysokiej trawie... odchwaściliśmy je i w tym roku zaowocowały... driakiew błękitną gdzieś miałam ale nie zakwitła więc jest tylko biała ... Wiesiołek jest u ciebie naprawdę ogromny
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Lidziu piękne zdjęcia ogólne widoki wspaniałe
Werbenę stricta wysiałam - ciekawe czy zdąży mi zakwitnąć ??
Jakie ciekawe ma nasienniki Baptysja błękitna
Pięknie mimo suszy - roślinki olbrzymie
Werbenę stricta wysiałam - ciekawe czy zdąży mi zakwitnąć ??
Jakie ciekawe ma nasienniki Baptysja błękitna
Pięknie mimo suszy - roślinki olbrzymie
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Bardzo pięknie ukwiecony Twój ogródek. Przykro, że musisz się męczyć z podlewaniem. Muszę chyba podesłać Ci trochę deszczu, bo u mnie prawie codziennie kapie.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Liduś, zastanawiam się, czy istnieją w przyrodzie jakieś roślinki, których u Ciebie nie można zobaczyć.
Doszłam do wniosku, że raczej nie ma takich.
Pięknie kwitnie Twój ogród nawet mimo, a może na przekór suszy.
Moja kota też przynosi nam prezenty w postaci małych gryzoni, szczęśliwie ryjówki jeszcze wśród nich nie było.
Ślicznie kwitną driakwie. Mają takie delikatne kwiatuszki, tylko - jak widać na załączonym obrazku - ślimakom zanadto smakują.
Babtysja niezwykle ciekawa roślinka. Nie znałam, ba!, nie wiedziałam nawet, że taka istnieje.
Skoro susza dotknęła Twoje roślinki, to niech im teraz woda z nieba popłynie i napoi spragnione, a Tobie da odpocząć od podlewania.
Zdrówka życzę.
Doszłam do wniosku, że raczej nie ma takich.
Pięknie kwitnie Twój ogród nawet mimo, a może na przekór suszy.
Moja kota też przynosi nam prezenty w postaci małych gryzoni, szczęśliwie ryjówki jeszcze wśród nich nie było.
Ślicznie kwitną driakwie. Mają takie delikatne kwiatuszki, tylko - jak widać na załączonym obrazku - ślimakom zanadto smakują.
Babtysja niezwykle ciekawa roślinka. Nie znałam, ba!, nie wiedziałam nawet, że taka istnieje.
Skoro susza dotknęła Twoje roślinki, to niech im teraz woda z nieba popłynie i napoi spragnione, a Tobie da odpocząć od podlewania.
Zdrówka życzę.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.