Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
To kundelek, ale może będzie smaczny.
Ten kundelek strasznie plenny jest, ma największe owoce spośród moich 11 dyń, więc mam nadzieje że będą smaczne
W tym roku znowu walczę z mączniakiem prawdziwym. Tym razem kupiłam Siarkol, bo inne preparaty w poprzednich latach praktycznie nie działały. Stosował ktoś z was ten środek?
W tym roku znowu walczę z mączniakiem prawdziwym. Tym razem kupiłam Siarkol, bo inne preparaty w poprzednich latach praktycznie nie działały. Stosował ktoś z was ten środek?
Pozdrawiam,
Ania
Ania
Hej, cóż to za koleżka i kiedy będzie dojrzały? Wyrósł z nasion znalezionych na kompostowniku i nikt nie wie, co to za odmiana.
Pozdrawiam, Gosia:)
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jutro pierwsze kontrolowane zapylenie Junony (zabezpieczyłam sobie panienkę i dwóch panów z tego samego pędu), z niecierpliwością czekam na Dumplingi i Piżmowe...chociaż te ciężej będzie upilnować i zapylić ręcznie, bo się poprzeplatały .
Dwie prowadzę pionowo (jedną spod czereśni aby miała więcej światła, a druga zostanie przywiązana do ściętego pnia jabłoni...w sumie sama chciała iść w górę to jej pomogę , przerzucę pęd przez rozwidlenie i wróci na ziemię ).
Dwie prowadzę pionowo (jedną spod czereśni aby miała więcej światła, a druga zostanie przywiązana do ściętego pnia jabłoni...w sumie sama chciała iść w górę to jej pomogę , przerzucę pęd przez rozwidlenie i wróci na ziemię ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Pozdrawiam, Gosia:)
Dynie łatwo sie krzyżują, więc jeśli pochodzą z owoców nie zapylonych w sposób kontrolowany, to są mieszańcami. Mogą być smaczne ale czasem są gorzkie.
- Ginka
Udało mi się zapylić dzisiaj Junonkę (pogoda sprzyjała nawet na późniejsze zapylenie, ok 20 stopni i bez słońca), dostała dwóch panów, także mam nadzieję że jej wystarczą i nie zrzuci zawiązku.
Na dzień dzisiejszy wśród Hokkaido nic się nie zmieniło (dwa zawiązki zgniły, więc nie ma nowych), Junona przoduje do tej pory mam pewne 4 owoce, Rougue ma ok 10kg, i za niedługo będę mogła ściąć pierwszą Hokkaido bo ogonek zaczyna drewnieć.
Na dzień dzisiejszy wśród Hokkaido nic się nie zmieniło (dwa zawiązki zgniły, więc nie ma nowych), Junona przoduje do tej pory mam pewne 4 owoce, Rougue ma ok 10kg, i za niedługo będę mogła ściąć pierwszą Hokkaido bo ogonek zaczyna drewnieć.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zerwałem już po jednej dyni odmian Moregold i Hokkaido. Ogonki były już zdrewniałe. Na krzaku Hokkaido jeszcze 2 takie sztuki, wszystkie nie za wielkie.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
50szt
ile to dżemu
U mnie wszystkich razem rośnie chyba 5. I jakieś małe podlotki, ale te chyba dużo nie urosną. Mam nadzieję na chociaż parę małych słoików.
Czy ktoś próbował mielić surowe dynie w maszynce elektrycznej do mielenia mięsa? ciekawe czy da radę, czy maszynki nie popsuje. Jakby to było możliwe to dżem robiło by się chyba dużo szybciej.
ile to dżemu
U mnie wszystkich razem rośnie chyba 5. I jakieś małe podlotki, ale te chyba dużo nie urosną. Mam nadzieję na chociaż parę małych słoików.
Czy ktoś próbował mielić surowe dynie w maszynce elektrycznej do mielenia mięsa? ciekawe czy da radę, czy maszynki nie popsuje. Jakby to było możliwe to dżem robiło by się chyba dużo szybciej.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak to jest z dynią, wiąże tylko po jednym owocu na krzewie, czy może wiązać więcej? U mnie każdy krzew zawiązał kilka owoców, ale po osiągnięciu wielkości piłki do tenisa ziemnego owoce zostają wyssane przez pierworodną dynię, dlatego nie będę miał nasion z kontrolowanego zapylenia W sumie dynie miały być do gara, a tutaj jedna wyrosła i ma 311 po zsumowaniu wszystkich wymiarów i chyba jeszcze będzie rosła, bo skórka z zółto-białego zmieniła się jedynie na żółtawo-pomarańczową. Niby zapyliłem jej młodszą siostrę ale obawiam się, że zostanie zrzucona
największa i najmniejsza na pierwszych zdjęciach. Pozostałe to wielkości pomiędzy.
,
,
największa i najmniejsza na pierwszych zdjęciach. Pozostałe to wielkości pomiędzy.
,
,
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak by miała wystarczająco dużo wody i pożywienia to by zawiązała więcej owoców a tak to wykarmi jedną dyńkę i dopiero jak ta dojrzeje będzie się brać za następne.
Pozdrawiam Wojtek
- Ginka
Moje wiązały pierwsze właśnie podczas suszy i upałów, teraz mam nadzieję że coś jeszcze zawiążą (nadal zero piżmowych i dumplingów...chociaż chciałabym po jednym na spróbowanie i nasiona ), zerwałam wczoraj Rougue aby krzak myślał o nowych owocach.
Co do Junony myślałam że to wielka dynia ale czytam że dorasta do 3kg...wcale nie tak dużo, zważając że moje są zawsze mniejsze niż opisach to mogę liczyć na max 1kg (chociaż tak na nie patrzę i nie widzę aby dużo rosły mimo że podlewam krzaki).
Co do Junony myślałam że to wielka dynia ale czytam że dorasta do 3kg...wcale nie tak dużo, zważając że moje są zawsze mniejsze niż opisach to mogę liczyć na max 1kg (chociaż tak na nie patrzę i nie widzę aby dużo rosły mimo że podlewam krzaki).