Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 cze 2017, o 09:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wierzba japońska(Salix integra)'Hakuro Nishiki' -uprawa, cięcie
Też jestem posiadaczem wierzby w doniczce na balkonie. Proszę o zdjęcie lub opis jak dużo jest tych żółtych liści. 

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Wierzba lubi mokro,dużoooo wody zwłaszcza gdy są upały,nawet dwa x dziennie.W donicy tym bardziej
U mnie w ub roku namiętnie podlewana gubiła dużo liści które żółkły albo czerniały, tylko końcówki były ok.
W tym sezonie nie podlewam tak namiętnie i wcale mokro nie ma - gleba jest tylko mocno wilgotna, ale nie mokra. I jest o niebo lepiej.
W tym sezonie nie podlewam tak namiętnie i wcale mokro nie ma - gleba jest tylko mocno wilgotna, ale nie mokra. I jest o niebo lepiej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Zawsze lepiej mniej wody niż przelać 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hakuro tak ma , że lepiej ciąć niż pozwolić swobodnie rosnąć (Wierzby już tak mają ! )
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku z powodu budowy oczka wodnego musiałem przesadzić moją wierzbę Hakuro Nishiki. Było to na początku sierpnia, czyli w terminie najmniej odpowiednim. Przesadzałem bryłę korzeniową wraz z ziemią. Po kilku dniach wszystkie listki zaczęły usychać, a wraz z nimi gałązki, pomimo częstego podlewania.
Nie zrobiłem fotek ponieważ kto fotografuje swoje porażki. Postanowiłem ukorzeniać na nowo wierzbę. Po podcięciu suchych gałązek i usunięciu zasuszonych liści zawinąłem koronę w worek foliowy do którego prysnąłem roztwór Asahi. Drzewko też nim spryskałem.
Co kilka dni uzupełniałem wilgoć w worku pryskając do niego roztwór Asahi. Po miesiącu zaczęły pojawiać się pierwsze oznaki że roślina żyje, czyli nowe listki
Jednym słowem udało mi się uratować drzewko, strasznie się cieszyłem.
Nie zrobiłem fotek ponieważ kto fotografuje swoje porażki. Postanowiłem ukorzeniać na nowo wierzbę. Po podcięciu suchych gałązek i usunięciu zasuszonych liści zawinąłem koronę w worek foliowy do którego prysnąłem roztwór Asahi. Drzewko też nim spryskałem.
Co kilka dni uzupełniałem wilgoć w worku pryskając do niego roztwór Asahi. Po miesiącu zaczęły pojawiać się pierwsze oznaki że roślina żyje, czyli nowe listki
Jednym słowem udało mi się uratować drzewko, strasznie się cieszyłem.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mam w tym roku dokładnie taki sam problem jak Ty. Mam wierzbę w doniczce na balkonie. Już 2 rok. Obecnie dużo liści żółknie i odpada (wystarczy dotknąć ręką i same lecą). Dotyczy to liści głównie tych, które są w środku. Jak poradziłaś sobie z tym problemem? Czy udało się go rozwiązać? Moja wierzba wygląda podobnie do Twojej ze zdjęcia. Widzę dużo żółtych i małych liści, które odpadają i zostają gołe gałązki. I cały czas nie wiem, czy to kwestia przelania czy zbyt małej ilości wody.
- Senior
No dokładnie... Wierzba kupiona jako hakuro i w sklepie zarzekają się że to ta wierzba
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
@Dasol
Nie jest to wierzba całolistna ?Hakuro Nishiki?, a wierzba całolistna ?Pendula? stąd taki, a nie inny pokroj i brak oczekiwanego wybarwienia.
Nie jest to wierzba całolistna ?Hakuro Nishiki?, a wierzba całolistna ?Pendula? stąd taki, a nie inny pokroj i brak oczekiwanego wybarwienia.
Witam,
Chciałbym prosić o poradę odnośnie wierzby hakuro. Od jakiegoś czasu liście zaczęły robić się brązowe jak na zdjęciu. Nie wiem co to może być? mszyca? Gałązki były przycinane ale brązowienie pojawiło się na kolejnych liściach. Dodam, że wierzba ma dosyć duże przyrosty więc na nawożenie i podlewanie nie może narzekać (podlewanie średnio co dwa dni). Stoi na stanowisku słonecznym ale nie ma tam aż tak bardzo palącego słońca aby mogło jej zaszkodzić. Dodam jeszcze, że wierzba jest w donicy więc chyba raczej szkodników "od dołu" też nie powinno być. Ktoś się spotkał już z takim problemem? Widziałem podobne posty powyżej ale chyba nie padło żadne rozwiązanie problemu.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/232a0c2573ed4fda
https://www.fotosik.pl/zdjecie/fae13bfa1fa6c0ed
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4e41a05f0a047333
Chciałbym prosić o poradę odnośnie wierzby hakuro. Od jakiegoś czasu liście zaczęły robić się brązowe jak na zdjęciu. Nie wiem co to może być? mszyca? Gałązki były przycinane ale brązowienie pojawiło się na kolejnych liściach. Dodam, że wierzba ma dosyć duże przyrosty więc na nawożenie i podlewanie nie może narzekać (podlewanie średnio co dwa dni). Stoi na stanowisku słonecznym ale nie ma tam aż tak bardzo palącego słońca aby mogło jej zaszkodzić. Dodam jeszcze, że wierzba jest w donicy więc chyba raczej szkodników "od dołu" też nie powinno być. Ktoś się spotkał już z takim problemem? Widziałem podobne posty powyżej ale chyba nie padło żadne rozwiązanie problemu.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/232a0c2573ed4fda
https://www.fotosik.pl/zdjecie/fae13bfa1fa6c0ed
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4e41a05f0a047333
- Senior
Dzięki za odpowiedź. Cierpliwie ją podlewałem i nawoziłem jak do tej pory i faktycznie zjawisko "brązowienia" liści ustało.