Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
prywson
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2017, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plamy na wierzchołkach młodych pomidorów

Post »

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17

Post »

emilliann pomidor potrzebuje w 1dm3 gleby
N 90-120; P 60-80;K 200-250; Mg 60-90; Ca 1200-1500.
w każdym momencie swojego życia. Jeśli dajesz mu na początek jakiś nawóz w glebie to on rozwijając się go przeje. Trzeba cały czas uzupełniać do tych wartości, które przedstawiłam. Rozpiętość między wartościami spowodowana jest różnymi zapotrzebowaniami w różnych fazach życia.
Może się zdarzyć, że posiadasz glebę idealną do uprawy pomidora, wtedy powinieneś tylko nieznacznie korygować nawożenie obserwując niedobory.
Ale najczęściej nasza ziemia rodzima nie nadaje się do uprawy tego warzywa, z reguły jest zbyt zasadowa a zbyt wysoki poziom wapnia i magnezu blokuje pobieranie innych składników. Więc po pierwsze musisz znać skład swojej gleby i wtedy decyduj co będziesz uprawiać, czy winorośle czy borówki.
Uprawa w donicach wiąże się z koniecznością ciągłego podawania jedzenia czyli fertygacji. Ograniczona powierzchnia uprawy wyjaławia się bardzo szybko. Brakujące mikro czy makroelementy można uzupełniać za pomocą gnojówek, rozcieńczonych oborników, pomiotów i innych jak i nawozów potocznie nazywanych sztuczne, choć dla mnie są jak najbardziej naturalne.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Solaris37 każda żywa istota to skomplikowany reaktor chemiczny. Z prostych związków, dwutlenku węgla, wody i energii promienistej rośliny produkują białka i cukry. Proces trawienia tychże jest procesem odwrotnym i o zgrozo również chemicznym. Nawet po śmierci czeka na Ciebie czysta chemia , która rozłoży ciało na proste związki i kółeczko się zamknie :D .
emilliann
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lut 2012, o 23:34

Post »

whitedame, dzięki za odpowiedź. Dostałam te trzy krzaczki w prezencie i nie mam doświadczenia w uprawianiu pomidorów. Posadziłam je do ziemi do pomidorów z Bio Compo, zawierającą guano, i optymistycznie przyjęłam że to w połączeniu z podlewaniem z biohumusem wystarczy, a dodatkowo będzie zdrowo i ekologicznie - przy moim zestawie wszelkich możliwych alergii była to zachęcająca perspektywa. Teraz widzę, że rośliny są w kiepskim stanie, który z dnia na dzień się pogarsza. Próbuję przebić się przez posty na temat pomidorów tu na forum, ale jest ich tyle, że przyswoję tę wiedzę chyba za jakieś 5 lat, bo ilu ludzi tyle opinii. Gdybyś miała do czynienia z takimi objawami jak widać na zdjęciach, to czym w pierwszej kolejności byś je potraktowała? Do kwiatów sprawdza mi się "Magiczna siła", czy nawóz z tej serii do pomidorów to też jest dobry wybór? Z tego co widzę, to ma taki skład: "WE NPK 09+09+27 z mieszaniną mikroelementów". Wystarczy, czy potrzeba czegoś mocniejszego? Pogubiłam się już w tych wszystkich saletrach, saletrzakach i innych - tak na dobrą sprawę to nawet nie umiem określić czego niedobór występuje na moich pomidorach - wszystkiego na raz, czy jakiegoś jednego składnika w szczególności - trzeba zacząć je dokarmiać ogólnie, czy jakimś konkretnym specyfikiem?
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

kaLo pisze:Solaris37 każda żywa istota to skomplikowany reaktor chemiczny. Z prostych związków, dwutlenku węgla, wody i energii promienistej rośliny produkują białka i cukry. Proces trawienia tychże jest procesem odwrotnym i o zgrozo również chemicznym. Nawet po śmierci czeka na Ciebie czysta chemia , która rozłoży ciało na proste związki i kółeczko się zamknie :D .
KaLo zlituj się :shock: ja jeszcze chcę pożyć. Mam nadzieję, że czeka mnie jeszcze wiele wspaniałych pomidorowych sezonów :D
Pozdrawiam Krzysiek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czego z całego serducha życzę. :wit
Za "prawdziwą"chemię należy uważać tylko i wyłącznie taką, którą wymyślił i wyprodukował człowiek. Wszystkie saletry, moczniki czy inne siarczany normalnie występują w przyrodzie i są substancjami n a t u r a l n y m i, nawet jeśli zostały wyprodukowane przez puławskie "Azoty" czy inną fabrykę. Tak więc nie należy się bać nawozów z torebki, bo to nic innego jak goowno w swojej najczystrzej postaci, taki goowniany kamień filozoficzny :lol: .
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

emilliann Nawóz Magiczna siła, o podanym przez Ciebie NPK to MS do pomidorów.
To dobry wybór ( może trochę drogi ) i na pewno pomoże w podkarmieniu krzaków.
Najszybciej zadziała oprysk dolistny a potem przy każdym podlewaniu dodawaj nawóz do wody wg ulotki.
DAWKOWANIE
- Nawożenie zasadnicze (doglebowe) - przez cały okres wegetacji, uzyskujemy szybkie przyrosty, podlewamy wokół korzeni - 0,5 g na 1 l wody (jedna łyżeczka na 10 litrów przy każdym podlewaniu).
- Nawożenie dolistne (interwencyjne) - w celu zapewnienia obfitego kwitnienia i owocowania polewamy liście - 0,25 g na 1 l wody (pół łyżeczki na 10 litrów raz w tygodniu).
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Kalo ja to uwielbiam Twoje tłumaczenia :;230 Mam taką jedną mądra "eko-najmadrzejszą" w rodzinie i zawsze ją gaszę i wkurzam odnośnie nawozów sztucznych ;:333 kobita non stop gówienkiem z Alpaki leje, no fuj po prostu.
Pozdrawiam ;)
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Emilliann, ja bym przesadziła te pomidorki do większych donic, używając tej samej ziemi, bo mogą mieć za mało miejsca dla korzeni. Wspomóc je można ekologicznym nawozem do pomidorów, jest spory wybór, ja stosuję taki na bazie guano. Jeśli masz alergie, to szkoda samemu truć się chemią.
emilliann
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lut 2012, o 23:34

Post »

Dzięki za wszystkie porady, spróbuję uratować jakoś te krzaczki, bo jeszcze trochę pomidorków na nich wisi - choć nie sądzę, żeby zechciały wyprodukować jakieś nowe, ale chyba już na to nawet nie pora. W każdym razie mam nauczkę na przyszłość, że jeśli chce się mieć plon, to nie można pomidora trzymać o ziemi i wodzie. ;) Dopiero wczoraj na dobrą sprawę doczytałam, że faktycznie tego biohumusu powinno być 5 -6 razy więcej do każdego podlewania, a i doniczki w przyszłym roku większe zastosuję. Jak dzisiaj patrzę na te biedne pomidory, to przy takiej jednorodnej i rozcieńczonej diecie jaką im zaserwowałam chyba wycisnęłam z nich wszystkie soki życiowe. Cóż, człowiek uczy się na błędach, w przyszłym roku będę mądrzejsza, nawozów ekologicznych faktycznie jest więcej i można stosować różnorodne. Wolę próbować upraw w miarę ekologicznych ze względu na wszystkie moje alergie, choć wiadomo, że czasem trzeba wspomóc się odrobiną "chemii" jak opryski czy nawozy interwencyjne - może uda mi się znaleźć jakiś złoty środek w podejściu do pomidorów. :)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli masz różne alergie to niestety najbardziej ekologicznymi nawozami dla Ciebie są właśnie takie białe granulki w torebkach zawierające 100% substancji wykorzystywanych przez rośliny . Różne granulowane oborniki i sfermentowane EKO breje mogą zawierać oprócz antybiotyków i bakterii E.coli mnóstwo alergenów i toksyn produkowanych przez różne drobnoustroje podczas gnicia i fermentacji substancji organicznej.
Jeżeli czytałaś wątek o fertygacji to może pamiętasz, że nawóz do pelargonii o składzie NPK 4:6:8 był dodawany do wody w ilości 3ml/l i wtedy roztwór do podlewania zawierał 120mg azotu czyli 0,012 %. Wg. certyfikatu wyrób o nazwie Biohumus http://www.ekologicznykacik.pl/media/up ... ieczny.jpg zawiera 0,07% azotu, więc należy go rozcieńczać 1:5 aby miał podobne działanie. Poza tym zawiera tylko 1/3 fosforu i 1/5 potasu potrzebnego pomidorom.
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Proszę jeszcze podpowiedzieć , co to plamy? Zaraza? Już opryskała Topsinem na brunatna, a teraz to.

Obrazek
acidka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2017, o 13:06

Post »

Witam,

mam problem z pomidorami, a raczej z liśćmi bo z owocami nic się na razie nie dzieje.
Mianowicie na początku zmieniały kolor z zielonego na żółty, potem pomarańczowy i w końcu miejscami usychały. 2 dni temu zauważyłam na niektórych liściach najbardziej zażółconych i suchych małe pajęczynki ale szkodników nie widać. Czy to może być przędziorek?
Dziękuję
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”