Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
kacona!
Kasiu!
Nie jestem znawczynią,ale wygląda to na alternariozę.
Ja u siebie obrywam takie liście.Przeważnie są suche te plamy.
Musisz sprawdzić jakiego środka użyć,albo poczekaj na fachowców.
acidka!
Możesz wkleić zdjęcia tych pomidorów?
Nic nie napisałaś jak nawozisz i czym.
Gdzie są te pomidory,w gruncie,w folii czy też w donicy.
Te liście są u dołu krzaka,czy wyżej.
Jeśli chcesz porady, to niestety musisz wszystko opisać.
Kasiu!
Nie jestem znawczynią,ale wygląda to na alternariozę.
Ja u siebie obrywam takie liście.Przeważnie są suche te plamy.
Musisz sprawdzić jakiego środka użyć,albo poczekaj na fachowców.
acidka!
Możesz wkleić zdjęcia tych pomidorów?
Nic nie napisałaś jak nawozisz i czym.
Gdzie są te pomidory,w gruncie,w folii czy też w donicy.
Te liście są u dołu krzaka,czy wyżej.
Jeśli chcesz porady, to niestety musisz wszystko opisać.
Niczym nie nawożę, mam w 2 skrzyniach pomidory, takich po jabłkach, w 1 skrzyni są 2 krzaczki jakiś większych pomidorów, w 2 skrzyni są 3 krzaczki koktajlowych. Skrzynie stoją na balkonie, prawe całe w słońcu, przewiew mają z 3 stron, z 4 strony stoją przy ścianie. Podlewam codziennie odstaną wodą i niczym więcej. Same owoce wyglądają super i jest ich dużo, ciągle kwitną, głównie koktajlowe. Koktajlowe tak jakby były mniej zarażone tym czymś i mają mniej tej pajęczynki niż te 2.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Kacona, zdjęcie jest niewyraźne ale coś tam widać, a drugie tyle można wydedukować.
Plama koncentryczna to alternarioza. Plama na krawędzi i skłonie liścia mogłaby być plamą po ZZ ale kolor świadczyłby już o jej zasuszeniu.
Zdrowa, żywa ZZ jest ciemnoszaro-czarna.
Skoro pryskałaś tylko Topsinem to nie pomógłby on na ZZ.
Wniosek: nekroza liścia spowodowana bliżej nieokreśloną chorobą ( może też alternaria ale z powodu słabej jakości zdjęcia nie widać pierścieni, może pozostałości po brunatnej) ale nie ZZ.
Liść oberwij jak Ci radziła Maraga, krzaki obserwuj i ewentualnie zastosuj jakiś środek. Alternariozę leczy się przy okazji ZZ.
Nie wiem w jakiej fazie rozwoju masz swoje krzaki. Jeśli warto jeszcze w nie inwestować to uzupełnij niedobory magnezu.
Plama koncentryczna to alternarioza. Plama na krawędzi i skłonie liścia mogłaby być plamą po ZZ ale kolor świadczyłby już o jej zasuszeniu.
Zdrowa, żywa ZZ jest ciemnoszaro-czarna.
Skoro pryskałaś tylko Topsinem to nie pomógłby on na ZZ.
Wniosek: nekroza liścia spowodowana bliżej nieokreśloną chorobą ( może też alternaria ale z powodu słabej jakości zdjęcia nie widać pierścieni, może pozostałości po brunatnej) ale nie ZZ.
Liść oberwij jak Ci radziła Maraga, krzaki obserwuj i ewentualnie zastosuj jakiś środek. Alternariozę leczy się przy okazji ZZ.
Nie wiem w jakiej fazie rozwoju masz swoje krzaki. Jeśli warto jeszcze w nie inwestować to uzupełnij niedobory magnezu.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, Maria. Ja też usuwam te listki. Ale wole wiedzieć co to jest. Bo dla mnie to dalej jest czarną magia rozpoznawanie tych chorób. Mam jeszcze trochę zielonych pomidorów i chciałabym ich ochronić. Może ktoś jeszcze się wypowie.
ACIDKA! Pokaż jak to wygląda. Przędziorka zobaczysz za pomocą szkła powiększającego. Mam to na ogórkach pod folią, ale pomidorów nie ruszają
ACIDKA! Pokaż jak to wygląda. Przędziorka zobaczysz za pomocą szkła powiększającego. Mam to na ogórkach pod folią, ale pomidorów nie ruszają
Pozdrawiam Ekaterina
-
- 200p
Dzięki, Beata. Pisaliśmy w tym samym czasie. Topsinem opryskałam dopiero wczoraj. Te plamki pokazywali się co jakiś czas, ja te listki usuwałam. A teraz tego jest więcej. Czy na to działa jakiś srodek?
Pozdrawiam Ekaterina
- whitedame
A co masz?
Szkoda kupować, chyba że myślisz też o zabezpieczeniu się przed ZZ. Teraz pod koniec sierpnia i na początku września ona przyjdzie na 100%.
No chyba że klimat zmieni nam się i nie będzie różnic temperatur dzienno nocnych, długich deszczowych dni, porannych mgieł.
Na koniec sezonu, bez widocznej infekcji ZZ radziłabym Amistar, Acrobat lub Ridomil Gold, one lepiej działają w niższych temperaturach.
Szkoda kupować, chyba że myślisz też o zabezpieczeniu się przed ZZ. Teraz pod koniec sierpnia i na początku września ona przyjdzie na 100%.
No chyba że klimat zmieni nam się i nie będzie różnic temperatur dzienno nocnych, długich deszczowych dni, porannych mgieł.
Na koniec sezonu, bez widocznej infekcji ZZ radziłabym Amistar, Acrobat lub Ridomil Gold, one lepiej działają w niższych temperaturach.
Beata
-
- 200p
Amistar, ridomil Gold, infinito i miedzian. U mnie mgły i roznicy temperatur już są. Ziemniaki w całej okolice czarne.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
acidka!
Jeśli jest tak jak piszesz to masz zagłodzone pomidorki.
Poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p1736134
Jeśli jest tak jak piszesz to masz zagłodzone pomidorki.
Poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p1736134
- whitedame
Ja użyłabym Ridomilu, Acrobat i Amistar zostaw na wrzesień. Infinito to taka broń ostateczna, często ratuje owoce jak ZZ jest już w łodygach.
Chociaż ostatnio nie mogłam znaleźć jego rejestracji na pomidora w Niemczech, a kiedyś była i na tym opieraliśmy jego stosowanie w Polsce.
Mój niemiecki to taka domowa mieszanka niemiecko śląskich słów więc nie rozwiązałam zagadki dlaczego.
Chociaż ostatnio nie mogłam znaleźć jego rejestracji na pomidora w Niemczech, a kiedyś była i na tym opieraliśmy jego stosowanie w Polsce.
Mój niemiecki to taka domowa mieszanka niemiecko śląskich słów więc nie rozwiązałam zagadki dlaczego.
Beata
- whitedame
Ponieważ ciągle padają pytania odnośnie ZZ i niektórzy nie umieją rozpoznawać jej objawów, wstawiam zdjęcia poglądowe.
Oto JKM ZZ ( zasuszona po oprysku Ridomilem ):
Nie ma żółtych przebarwień przy plamach, tkanka jest jakby sparzona, wiotka, po skutecznym oprysku zasycha i nie roznosi się dalej.
Oto JKM ZZ ( zasuszona po oprysku Ridomilem ):
Nie ma żółtych przebarwień przy plamach, tkanka jest jakby sparzona, wiotka, po skutecznym oprysku zasycha i nie roznosi się dalej.
Beata
-
- 200p
Kiedy mogę opryskać, jeżli wczoraj byl Topsin?
- whitedame
Jeśli nie masz takich zmian jak pokazałam to poczekaj z opryskiem, przecież zrywasz już owoce.
Alternarioza jest zbyt błahym powodem do pospiechu. Przeczekaj karencję Topsinu, oberwij co zapalone i pryśnij.
Póki jest tak gorąco, grzyby nie rosną. To jedyna dobra strona upałów
Alternarioza jest zbyt błahym powodem do pospiechu. Przeczekaj karencję Topsinu, oberwij co zapalone i pryśnij.
Póki jest tak gorąco, grzyby nie rosną. To jedyna dobra strona upałów
Beata
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24