Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Zdjęcie pierwsze myślę że Habanero red Savina/el remo jeszcze przed wybarwieniem?
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
Balkonowe coś słabo dojrzewają, ale może się wyrobią do późnej jesieni .
Hab. Green i Hab. Giant Withe
Fatali Gourmet Jigsaw i trochę papryczek z gruntu
Hab. Green i Hab. Giant Withe
Fatali Gourmet Jigsaw i trochę papryczek z gruntu
Andrzej
- struty84
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 cze 2015, o 12:32
to jest ta sama roślina na wszystkichmarcinbb pisze:Zdjęcie pierwsze myślę że Habanero red Savina/el remo jeszcze przed wybarwieniem?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście, poznałem po doniczce .
- struty84
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 cze 2015, o 12:32
akurat doniczka jest taka sama w tej nieokreślonej i w chocolate habanero.
Może ktoś polecić nasionka Calapenos i innych ostrych odmian z których co roku mogę pozyskiwać nasionka bezpośrednio z zbiorów i uzyskam tą samą odmianę ?
Po 3 roku wysiewu Chili z nasion wyjętych w 1 roku z marketowej papryczki, w 3 roku od 2 zbiorów urosła zwykła papryka ;D chodź jedna z sadzonek powtórzyła poprzednią wersję, chcę uniknąć tego.
W przyszłym roku planuję wykorzystać nasionka wyjęte w zasuszonej papryczki przywiezionej z Węgier, nasionka mają z 4 lata ale spróbuję, wysiew zrobię w lutym aby pominąć długie kiełkowanie i zbyt powolny rozwój charakterystyczny dla starych nasion.
Część sadzonek będzie rosnąć w dość płytkich korytkach na balkonie (system autopodlewania, wlewasz wodę i starcza na 4-5 dni)a część na polu.
W tym roku część papryczek rosła na polu, raz podsypana nawozem , kiepsko podlewana, od maja do początku sierpnia sadzonki małe, mizerne bez kwiatów jak by w hibernacji, podsypałem odchodami kurzymi i w ciągu tygodnia ruszyły jak szalone, są pierwsze owoce. Na polu jestem rzadko bo to 200 km, w zeszłym sezonie z Chili z 2 pokolenia nasion wyjętych z papryczek lidlowych miałem mega zbiory, do tej pory część papryk jest w zamrażalce, owoce większe niże te marketowe.
Po 3 roku wysiewu Chili z nasion wyjętych w 1 roku z marketowej papryczki, w 3 roku od 2 zbiorów urosła zwykła papryka ;D chodź jedna z sadzonek powtórzyła poprzednią wersję, chcę uniknąć tego.
W przyszłym roku planuję wykorzystać nasionka wyjęte w zasuszonej papryczki przywiezionej z Węgier, nasionka mają z 4 lata ale spróbuję, wysiew zrobię w lutym aby pominąć długie kiełkowanie i zbyt powolny rozwój charakterystyczny dla starych nasion.
Część sadzonek będzie rosnąć w dość płytkich korytkach na balkonie (system autopodlewania, wlewasz wodę i starcza na 4-5 dni)a część na polu.
W tym roku część papryczek rosła na polu, raz podsypana nawozem , kiepsko podlewana, od maja do początku sierpnia sadzonki małe, mizerne bez kwiatów jak by w hibernacji, podsypałem odchodami kurzymi i w ciągu tygodnia ruszyły jak szalone, są pierwsze owoce. Na polu jestem rzadko bo to 200 km, w zeszłym sezonie z Chili z 2 pokolenia nasion wyjętych z papryczek lidlowych miałem mega zbiory, do tej pory część papryk jest w zamrażalce, owoce większe niże te marketowe.
Żeby uzyskać tę samą odmianę trzeba by uniemożliwić owadom zapylenie. Papryki łatwo się krzyżują.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2016, o 14:36
Dlaczego papryka zrzuca mi niedojrzałe owoce? Dodam, że cały czas zawiązuje nowe, na krzaku wisi ich kilkanaście, a pięć już spadło. Czy to, że stoi przy uchylonym oknie, może mieć związek?
-
Dajesz jej jeść?
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
sherry myślę że , to za sprawą upałów jakie nawiedziły nasz region. Chyba stały w bezpośrednim nasłonecznieniu przy szybie a cyrkulacja powietrza dodatkowo je osuszała. Miałam podobną sytuację pod folią. Jak wyniosłam doniczki w zacienione miejsce i zwiększyłam wilgotność wokół nich wodą na podstawkach to sytuacja poprawiła się.
-
Mam papryki na nasłonecznionym balkonie. Owszem w czasie upałów kwiaty są zrzucane ale nie niedojrzałe owoce. Wstaw zdjęcia. Powinny pomóc w rozwiązaniu problemu.