Fikusy, kamelia i parę innych
Re: Fikusy, kamelia i parę innych
Eukaliptusa uwielbiam, pokaż całego. Jak się sprawuje?
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo mnie cieszy, że gymnokalicja się starają i dają Ci trochę radości. 

- cokolwiek
- 500p
- Od: 7 wrz 2016, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Białe jak zwykle najpiękniejsze
A czarne super Myślę że mało kto takie cuda widział Jak zwykle Joasiu wszystkie prześliczne A ile te adenium mają? Ładne z nich grubaski 

Pozdrawiam! Basia w krainie kaktusów
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Basiu, nie mam czym ich doświetlać. Te lampki, których używałam po wysianiu to właściwie tylko dogrzewały (pierwsza), a druga oświetlała (to był zwykły led, nie jakaś specjalna lampa do roślin). Dlatego zastanawiam się, czy w ogóle jest sens instalować je na zimę. Może lepiej, żeby sobie grubaski odpoczęły.
Asiu, ja też preferuję te kolory.
Ale jeszcze do tego wszelkie niebieskości i fiolety. Też nie wiedziałam, że są takie surfinie, ba! Do tej wiosny nawet nie wiedziałam, które to surfinie, petunie czy pelargonie. "Te ze skrzynek na balkonach", czyli wszystko w jednym worku.
Ale się doszkalam dzięki forum. A czarne same mnie znalazły, jak byłam po ziemię w ogrodniczym.
Eukaliptusy (mam dwa) w tym roku rosną mi kiepsko. Ten z zeszłego roku krzewił się jak opętany, urósł ok. 80 cm w ciągu sezonu. Ale na niewiele się to zdało, bo padł przez zimę. Podjęłam więc jeszcze raz próbę z E. gunni, bo podobają mi się jego liście - i kolor, i zapach. Zobaczę jak mi się uda zimowanie w tym roku. Jak na razie jakoś tam rosną, ale bez szału. Jutro zrobię zdjęcia obu roślinkom.
Henryku - nie trochę, a całą masę radości!
Basiu, dziękuję.
Adenium są tegoroczne, część z wysiewu styczniowego i część z lutowego. Czyli mają siedem lub sześć miesięcy. Tylko szczerze mówiąc przy przesadzaniu nie zaznaczyłam sobie, która roślinka była z którego rzutu. No ale miesiąc różnicy to niewiele.
Asiu, ja też preferuję te kolory.

Eukaliptusy (mam dwa) w tym roku rosną mi kiepsko. Ten z zeszłego roku krzewił się jak opętany, urósł ok. 80 cm w ciągu sezonu. Ale na niewiele się to zdało, bo padł przez zimę. Podjęłam więc jeszcze raz próbę z E. gunni, bo podobają mi się jego liście - i kolor, i zapach. Zobaczę jak mi się uda zimowanie w tym roku. Jak na razie jakoś tam rosną, ale bez szału. Jutro zrobię zdjęcia obu roślinkom.
Henryku - nie trochę, a całą masę radości!

Basiu, dziękuję.

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiitaj
Moich zachwytów Twoim formowaniem drzewek bonsai ciąg dalszy
Adenium pięknie i zdrowo rosnące i napatrzeć się na nie nie mogę są ekstra
Pozdrawiam.
Moich zachwytów Twoim formowaniem drzewek bonsai ciąg dalszy

Adenium pięknie i zdrowo rosnące i napatrzeć się na nie nie mogę są ekstra

Pozdrawiam.
- Pelidea
Arku, dziękuję bardzo! 
Dziś na pierwszym miejscu powtórka z kwitnienia Gymnocalycium quehlianum - rozwinął się drugi pąk. Jest absolutnie cudowny!

Obiecane zdjęcia Eukaliptusów. Niestety na zdjęcia miałam czas późnym popołudniem i nie miałam już lepszego tła. Ale mam nadzieję, że dobrze widać.

Tu wyszedł dokładnie kolor listków. Prawda, że piękny odcień?

A tu jeszcze świeży listek Jakarandy. Z moich pierzastych ona ma najbardziej ozdobne liście.

Dziś na pierwszym miejscu powtórka z kwitnienia Gymnocalycium quehlianum - rozwinął się drugi pąk. Jest absolutnie cudowny!

Obiecane zdjęcia Eukaliptusów. Niestety na zdjęcia miałam czas późnym popołudniem i nie miałam już lepszego tła. Ale mam nadzieję, że dobrze widać.

Tu wyszedł dokładnie kolor listków. Prawda, że piękny odcień?

A tu jeszcze świeży listek Jakarandy. Z moich pierzastych ona ma najbardziej ozdobne liście.

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Witaj Joasiu
Przyszłam za fuksją
i miałam bardzo miłą przerwę kawową
Wspaniale się czyta Twój wątek, zdjęcia cudowne a kolekcja bonsai zachwycajaca
będę częstym gościem
PS Mam jednego fikusa i chyba zgłoszę się do ciebie po poradę co z nim zrobic bo jak na razie to mogę o nim tylko powiedzieć że żyje i tyle

Przyszłam za fuksją

PS Mam jednego fikusa i chyba zgłoszę się do ciebie po poradę co z nim zrobic bo jak na razie to mogę o nim tylko powiedzieć że żyje i tyle

- Pelidea
Witam Cię Moniko!
I zapraszam jak najczęściej. Co do fikusa, to podeślij zdjęcie - jeśli tylko będę umiała coś pomóc, to pomogę. 
Gymnocalycium quehlianum raz jeszcze. Dziś rozłożył płatki szerzej, oto kwiat w pełnej krasie.

Fuksja 'Calverley'.

A tu mój "spadek", który przyjechał do mnie dzisiaj.
Będę niezmiernie wdzięczna, jeśli ktoś powie mi, co ja właściwie mam. 

Gymnocalycium quehlianum raz jeszcze. Dziś rozłożył płatki szerzej, oto kwiat w pełnej krasie.

Fuksja 'Calverley'.

A tu mój "spadek", który przyjechał do mnie dzisiaj.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepowiadałem Ci onegdaj, że krok w kierunku kaktusów to tak jakbyś już przepadła. Widzę, że coraz ich więcej w Twojej kolekcji!
A Gymnocalycium quehlianum "robi" za ozdobę tej kolekcji - oczym zresztą też Ci pisałem....

A Gymnocalycium quehlianum "robi" za ozdobę tej kolekcji - oczym zresztą też Ci pisałem....

Oj tam, zaraz przepadła Henryku
, po prostu to tylko świat cudnych roślin stanął przed Nią otworem.
Z identyfikacją tych kolumnowych kaktusów jest taki problem, że one za młodu podobne są do siebie, a często, co to jest, okazuje się dopiero, jak zakwitną. Nr 3 to może być Polaskia chichipe.

Z identyfikacją tych kolumnowych kaktusów jest taki problem, że one za młodu podobne są do siebie, a często, co to jest, okazuje się dopiero, jak zakwitną. Nr 3 to może być Polaskia chichipe.
- Pelidea
Henryku, a nie mówiłeś?
Miałeś rację. A każdy kwiat to po prostu cudeńko. Okazuje się jednak, że te moje "spadkowe" roślinki, to kolumnowe kaktusy, które rosną spore. W sumie nie wiem, co ja mam z nimi zrobić.
Basiu, dziękuję za pomoc.
Surfinie w świetle dziennym są równie piękne. Wydaje mi się, że w tej chwili (od początku sezonu) wyglądają najpiękniej - kępa jest ogromna, wdzięcznie przewiesiła się z doniczki i zachwyca ilością kwiatów.

Grubosz chyba dał radę z mączniakiem (ale dopiero po 3-krotnym oprysku). Na łodydze są co prawda ślady po chorobie, ale mam nadzieję, że nic tam nie przeżyło i po schowaniu roślinek do domu nie będę miała kłopotu od początku.

Urocza sadzonka fuksji 'Rijs' - trafiła do mnie dzięki Monice. Jeszcze raz serdeczne dzięki.

A tu sierpniowe sadzonkowanie.
Oleander (cimnoróżowy kwiat, piękny miodowy zapach).

Chyba Epiphyllum, pewna nie jestem. Od trzech różnych roślin, ponoć kwitły kiedyś na żółto, pomarańczowo i czerwono. Ale nikt nie pamiętał która roślina w jakim kolorze. Ani czy na pewno.
Ale stwierdziłam, że co mi szkodzi.

I cała masa patyków z fikusa (F. microcarpa). Tak z przypadku. Ale jak zwykle zamiast wyrzucić, stwierdziłam, że może tym razem się uda.

Basiu, dziękuję za pomoc.

Surfinie w świetle dziennym są równie piękne. Wydaje mi się, że w tej chwili (od początku sezonu) wyglądają najpiękniej - kępa jest ogromna, wdzięcznie przewiesiła się z doniczki i zachwyca ilością kwiatów.

Grubosz chyba dał radę z mączniakiem (ale dopiero po 3-krotnym oprysku). Na łodydze są co prawda ślady po chorobie, ale mam nadzieję, że nic tam nie przeżyło i po schowaniu roślinek do domu nie będę miała kłopotu od początku.

Urocza sadzonka fuksji 'Rijs' - trafiła do mnie dzięki Monice. Jeszcze raz serdeczne dzięki.

A tu sierpniowe sadzonkowanie.

Chyba Epiphyllum, pewna nie jestem. Od trzech różnych roślin, ponoć kwitły kiedyś na żółto, pomarańczowo i czerwono. Ale nikt nie pamiętał która roślina w jakim kolorze. Ani czy na pewno.

I cała masa patyków z fikusa (F. microcarpa). Tak z przypadku. Ale jak zwykle zamiast wyrzucić, stwierdziłam, że może tym razem się uda.

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Widzę że sadzonka dobrze zniosła podróż
Ma przykazane grzecznie się zachowywać, nie grymasić i nie przynieść mi wstydu

Ma przykazane grzecznie się zachowywać, nie grymasić i nie przynieść mi wstydu

Oczywiście musiałam sprawdzić, jak 'Rijs' będzie wyglądać
. Trzymam za nią kciuki, bo cudna jest.

- Pelidea
Moniko, zabezpieczyłaś ją super, nic jej się nie mogło stać.
Pawle, witam u mnie.
Cieszę się, że moje roślinki się spodobały.
Basiu, dziękuję. Przydadzą się te zaciśnięte kciuki, zwłaszcza w zimie, bo pierwszy raz będę przechowywać wszystkie te cudności.
Zakwitła sadzonka od mojej Mamy. Początkowo wyglądała niemal identycznie jak 'Calverley', ale teraz widać już różnice. Może ktoś wie, co to za odmiana?

G. erolesii Strigl już trzeci dzień próbuje otworzyć kwiat i kończy się na takim etapie. Może jutro.

A azalia indyjska kwitnie w najlepsze. Kto by pomyślał.

Pawle, witam u mnie.

Basiu, dziękuję. Przydadzą się te zaciśnięte kciuki, zwłaszcza w zimie, bo pierwszy raz będę przechowywać wszystkie te cudności.
Zakwitła sadzonka od mojej Mamy. Początkowo wyglądała niemal identycznie jak 'Calverley', ale teraz widać już różnice. Może ktoś wie, co to za odmiana?

G. erolesii Strigl już trzeci dzień próbuje otworzyć kwiat i kończy się na takim etapie. Może jutro.

A azalia indyjska kwitnie w najlepsze. Kto by pomyślał.