Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Byłem na działce i pstryknąłem kilka fotek:
7 Pot Lucy w gruncie i Dziób Kondora
Cayene i Jalapeno - niezawodne i bardzo plenne
Czech Black i Pasilla Bajio
I dwie niezidentyfikowane. Na pewno ich nie kupowałem . Pierwsza jakiś super hot z wyglądu, brązowa będzie chyba. Druga, biała , bardzo
smaczna, jabłkowy posmak ostrość zbliżona do Jalapeno, zostanie na przyszły sezon. Mam jeszcze kilka fajnych odmian, wrzucę kiedyś foty.
7 Pot Lucy w gruncie i Dziób Kondora
Cayene i Jalapeno - niezawodne i bardzo plenne
Czech Black i Pasilla Bajio
I dwie niezidentyfikowane. Na pewno ich nie kupowałem . Pierwsza jakiś super hot z wyglądu, brązowa będzie chyba. Druga, biała , bardzo
smaczna, jabłkowy posmak ostrość zbliżona do Jalapeno, zostanie na przyszły sezon. Mam jeszcze kilka fajnych odmian, wrzucę kiedyś foty.
Andrzej
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Whitedame, do Trynidadów nie mam szczęścia, albo nasiona ne skiełkują albo połamię roślinkę, albo jakaś zgorzel. Pech straszny.
Saute z Pasilla bayo w tym roku mi nie wyszło. Nasiona nie skiełkowały. Nasiona 2 letnie, własne. Możliwe, że zbyt wcześnie zerwałem owoc. Odmiana według mnie bardzo fajna w smaku, a i wygląd ma bardzo ciekawy.
Fajne papryczki posiadasz, plon też będzie spory, widząc z tego co pokazujesz.
Saute z Pasilla bayo w tym roku mi nie wyszło. Nasiona nie skiełkowały. Nasiona 2 letnie, własne. Możliwe, że zbyt wcześnie zerwałem owoc. Odmiana według mnie bardzo fajna w smaku, a i wygląd ma bardzo ciekawy.
Fajne papryczki posiadasz, plon też będzie spory, widząc z tego co pokazujesz.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
mam 3 krzaczki ostrej papryki , możliwe że odmiany cyklon albo coś podobnego, w każdym razie ostre. Zasadziłam specjalnie żeby mieć czym doprawić keczupy, bo papryka ostra w proszku moim zdaniem psuje smak w keczupach. W każdym razie , cukinie juz kończą chyba swój żywot i chce porobić teraz keczupy , a na krzakach są wciąż same zielone papryczki chili. mogę użyć zielonych ? niedojrzałe też są ostre czy bez smaku ?
- Saute
- 200p
Krzaczki w gruncie są niewielkie. Trochę odchorowały zimny i mokry maj , ale są bardzo ładnie oblepione owocami. Zapomniałem jeszcze o bardzo dekoracyjnym "dzwonku biskupa"
-- 15 sie 2017, o 14:09 --
-- 15 sie 2017, o 14:09 --
Zależy jaką masz odmianę. Najlepiej spróbować smak, bo niektóre zielone mają smak surowizny, a niektóre , jak np. Jalapeno są lepsze na zielonoakacjowa pisze:mam 3 krzaczki ostrej papryki , możliwe że odmiany cyklon albo coś podobnego, w każdym razie ostre. Zasadziłam specjalnie żeby mieć czym doprawić keczupy, bo papryka ostra w proszku moim zdaniem psuje smak w keczupach. W każdym razie , cukinie juz kończą chyba swój żywot i chce porobić teraz keczupy , a na krzakach są wciąż same zielone papryczki chili. mogę użyć zielonych ? niedojrzałe też są ostre czy bez smaku ?
Andrzej
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bishop`s Crowny ( to chyba korona biskupa?? )też mam w gruncie i też wciąż zielone
Obok rosną Aji Pineapple i dwa razy już obrywałam, więc to chyba cecha odmiany a nie błąd żywieniowy.
Z braku czasu dzisiaj zrobiłam na obiad zapiekankę. Dodałam do niej 3 sztuki wspominanej wyżej Trynidad Perfume. Naprawdę dobra.
Na surowo lekko szczypie ale nie parzy, po obróbce zjadliwa nawet dla mojej 96 letniej Babci. A cały bukiet zapachów i smaków habanerek zachowała.
Zbieram nasiona bo warto.
Obok rosną Aji Pineapple i dwa razy już obrywałam, więc to chyba cecha odmiany a nie błąd żywieniowy.
Z braku czasu dzisiaj zrobiłam na obiad zapiekankę. Dodałam do niej 3 sztuki wspominanej wyżej Trynidad Perfume. Naprawdę dobra.
Na surowo lekko szczypie ale nie parzy, po obróbce zjadliwa nawet dla mojej 96 letniej Babci. A cały bukiet zapachów i smaków habanerek zachowała.
Zbieram nasiona bo warto.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
akacjowa zerwij, spróbój jeżeli Tobie odpowiada to użyj do sosów. Zresztą ta surowizna i tak mocno nie mieni smaku sosu, bo podejrzewam, że dasz jej niewiele. Ja na koniec sezonu używam każdej odmiany w fazie zielonej do sosów i smaku nie psuje.
Sam dziś zerwałem trochę zielonych jalapeno i serrano, bo czerwonych było mało, a robiłem ketchup łagodniejszy dla rodziny na bazie cukini i pomidorów. Właśnie skończyłem. Wyszedł przyzwoity. W sumie 17 słoiczków po przecierze.
Whitedame właśnie pokazałaś kolejną perełkę. Mam z Twoich nasion Aji Imbambura, jako czerwona wersja Lemon dropa. To dwie Aji jakie posiadam. Ciekawe czy równie owocowa?
Sam dziś zerwałem trochę zielonych jalapeno i serrano, bo czerwonych było mało, a robiłem ketchup łagodniejszy dla rodziny na bazie cukini i pomidorów. Właśnie skończyłem. Wyszedł przyzwoity. W sumie 17 słoiczków po przecierze.
Whitedame właśnie pokazałaś kolejną perełkę. Mam z Twoich nasion Aji Imbambura, jako czerwona wersja Lemon dropa. To dwie Aji jakie posiadam. Ciekawe czy równie owocowa?
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Co to za odmiana? Miał być Aji Rain Forest ale chyba coś innego wyrosło. Zdjęcie słabe bo robione przy mocnym słońcu kalkulatorem.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Saute
- 200p
Tak , mówią też na to dzwonek . Bardzo długo się wybarwiają na czerwono .whitedame pisze:Bishop`s Crowny ( to chyba korona biskupa?? )
Andrzej
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Aji Imbambura u mnie słabo się wybarwiała. Miała mnóstwo owoców a zaledwie 50% z nich osiągnęło przed mrozami kolor czerwony. Podejrzewam swoje błędy w nawożeniu i słabą miejscówkę, która była właściwie terenem porozbiórkowym.
Trudno więc w takiej sytuacji mówić coś o smaku. Z tych zebranych w październiku zielonych papryk, pomrożonych wcześniej zielonych pomidorów i szpinaku zrobiłam zielony sos, który wielu zadziwiał zimową porą, muszę kiedyś znaleźć przepis i wstawić w odpowiedni wątek.
Tegoroczna Aji Pineapple, jest bardziej aromatyczna, smakiem bardziej melonowo cytrusowym niż ananasowym, niestety plennością tamtej nie pobije.
Tutaj zdjecie z 6 października 2016. Aji Imbambura
Trudno więc w takiej sytuacji mówić coś o smaku. Z tych zebranych w październiku zielonych papryk, pomrożonych wcześniej zielonych pomidorów i szpinaku zrobiłam zielony sos, który wielu zadziwiał zimową porą, muszę kiedyś znaleźć przepis i wstawić w odpowiedni wątek.
Tegoroczna Aji Pineapple, jest bardziej aromatyczna, smakiem bardziej melonowo cytrusowym niż ananasowym, niestety plennością tamtej nie pobije.
Tutaj zdjecie z 6 października 2016. Aji Imbambura
Beata
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2016, o 14:36
Trochę mnie nie było, już odpowiadam na pytania:
kaLo Daję jeść, czasem sobie myślę, że nawet może być za dużo. Mogę zrobić zdjęcia, ale co konkretnie chcesz zobaczyć?
whitedame Rośnie w doniczce, niestety nie jestem w stanie uprawiać w gruncie.
Jeśli chodzi o przegrzanie, to też miałam takie podejrzenie, bo mam tylko zachodni parapet, odsunąć od niego paprykę bym mogła, ale wtedy będzie miała znowu ciemno, a w mieszkaniu i tak w te upały mam 30 stopni i nie bardzo mogę coś na to poradzić. Tzn. mogę i poradzę - przeprowadzam się za kilka tygodni i w nowym mieszkaniu będę mieć okna na północ i południe. Mam nadzieję, ze to coś pomoże.
Inne odmiany w tym upale zrzucają mi pąki albo nie mają pyłku, tylko ten lemon drop jakiś taki dziwny... Właśnie mi przyszło do głowy, że ja mam 2 krzaki w tej jednej doniczce, może jednak jest im aż tak za ciasno :/ Nie chciałam się jednego pozbywać, a więcej miejsca na doniczki nie mam.
kaLo Daję jeść, czasem sobie myślę, że nawet może być za dużo. Mogę zrobić zdjęcia, ale co konkretnie chcesz zobaczyć?
whitedame Rośnie w doniczce, niestety nie jestem w stanie uprawiać w gruncie.
Jeśli chodzi o przegrzanie, to też miałam takie podejrzenie, bo mam tylko zachodni parapet, odsunąć od niego paprykę bym mogła, ale wtedy będzie miała znowu ciemno, a w mieszkaniu i tak w te upały mam 30 stopni i nie bardzo mogę coś na to poradzić. Tzn. mogę i poradzę - przeprowadzam się za kilka tygodni i w nowym mieszkaniu będę mieć okna na północ i południe. Mam nadzieję, ze to coś pomoże.
Inne odmiany w tym upale zrzucają mi pąki albo nie mają pyłku, tylko ten lemon drop jakiś taki dziwny... Właśnie mi przyszło do głowy, że ja mam 2 krzaki w tej jednej doniczce, może jednak jest im aż tak za ciasno :/ Nie chciałam się jednego pozbywać, a więcej miejsca na doniczki nie mam.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
kaLo pomożesz mi rozwiązać zagadkę co to ? nasiona od Ciebie z tamtego roku ...
Jeszcze pytanie odnośnie nawożenia - do tej pory dawałam tylko biohumus a chciałabym je zasilić czymś konkretniejszym - jak widać miniaturowa doniczka i nie wiem czy wg tabeli zrobić normalny roztwór nawozu i podać raz na tydzień/dwa czy lepiej mocno rozcieńczyć i stosować do każdego podlewania?
Jeszcze pytanie odnośnie nawożenia - do tej pory dawałam tylko biohumus a chciałabym je zasilić czymś konkretniejszym - jak widać miniaturowa doniczka i nie wiem czy wg tabeli zrobić normalny roztwór nawozu i podać raz na tydzień/dwa czy lepiej mocno rozcieńczyć i stosować do każdego podlewania?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Były jakoś podpisane? Sam mam dziwne przypadki w tym roku bo wysiałem nasionka otrzymane od innych forumków. Być może podzieliłem się nimi z Tobą . Mam jednego takiego swojego kundelka, który jest odmiana "dynamiczną". Na 4 krzaczkach miał 3 różne kształty owoców . Jeżeli to on, to byłby 4 typ owoców .
W takiej malutkiej doniczce to raczej fertygacja bo jednorazowa dawka może zasolić podłoże.
W takiej malutkiej doniczce to raczej fertygacja bo jednorazowa dawka może zasolić podłoże.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
No właśnie chyba były ale pogubiłam zeszyt z wszystkimi nazwami i nie wiem do czego dopasować. Trochę wyglądają jak Carribean Red, które miałam lata temu ale pewna nie jestem.
Liście są dziwne - inne niż u innych papryk, takie jakby omszałe i materiałowe bez sztywności i połysku.
Liście są dziwne - inne niż u innych papryk, takie jakby omszałe i materiałowe bez sztywności i połysku.