Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
Ja kocham peonie i dlatego postanowiłam ratować tę bidulkę, nie wiem ile lat rosła w krzaczyskach, ale mam nadzieję, że zmiana miejsca i głębokości sadzenia przyniesie dobre efekty. I że nie zaszkodzi jej to, że straciła niechcący liście. Kilka bulw nie miało liści a miało dobrze wyglądające "oczko" (nie wiem, czy tak to się nazywa, taki jakby różowy kiełek). Uważam, że to dobry znak.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Właśnie te kiełki sa najważniejsze.Jak te piwonie "wypasiesz" w przyszłym roku będzie ich dużo więcej.
Halina
- Black Rose
Dziękuję Spróbuję, na razie przed posadzeniem dałam na dno dołka nawóz do róż (akurat miałam taki świeżo kupiony nawóz do roślin kwitnących), nie wiem, czy zrobiłam dobrze. Mam nadzieję, że tak.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ja chcę kilka piwonii przesadzić, i też wypróbuję sposób z chlebem i jajkiem może to w końcu odczaruje moje piwonie i będą kwitnąć. Tylko jak na razie w moich stronach susza i jeszcze gorąco więc nie bardzo jest jak przesadzać.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry. Jestem nowy w tym wątku. Nie czytałem go jeszcze w całości więc wybaczcie, jeśli powtórzę problem. Kupiliśmy trzy sadzonki piwonii itoh. Sadzonki duże, rozrośnięte z częścią podziemną (karpy) i nadziemną (pędy o długości ok 15-20 cm). Wszystkie trzy sadzonki posadziliśmy do ziemi wczoraj wieczorem. Na jednej z nich, u nasady pędów, zauważyliśmy plamy pleśni. W związku z tym, że jesteśmy początkującymi ogrodnikami (ja i żona) to i tak ją posadziliśmy, tak jak pozostałe. Potrzebuję porady co z tym fantem mam zrobić. Znalazłem w necie dwie porady, obie dotyczą sytuacji, gdy w czasie wegetacji piwonia dostanie plam na liściach zmoderowane, szarotka66
Druga porada pochodzi z naszego forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=69487
Intuicyjnie zastosowałbym drugi sposób (oprysk z podlewaniem, a nie tylko sam oprysk), ale jakimi preparatami ? Topisn i Amistar można kupić wszędzie, te dwa inne z pierwszego linku są mniej popularne (ja pierwszy raz widzę takie nazwy). Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam
Druga porada pochodzi z naszego forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=69487
Intuicyjnie zastosowałbym drugi sposób (oprysk z podlewaniem, a nie tylko sam oprysk), ale jakimi preparatami ? Topisn i Amistar można kupić wszędzie, te dwa inne z pierwszego linku są mniej popularne (ja pierwszy raz widzę takie nazwy). Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam
Pozdrawiam Irek
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Nie znam się na ŚOR i być może tak jak piszą w drugim linku ma to sens. Przyznam się że, ja korzystam do zwalczania szarej pleśni Tymolem na alkoholu a do celów roślin ozdobnych w denaturacie. Jest tu na forum opisany. Jak na razie sprawdza się u mnie a jedna piwonia dochowała się w zdrowiu nasienników
Druga sprawa że , teraz jesienią szara pleśń dość mocno atakuje wszystkie podatne rośliny , nawet chwasty więc nieraz odczuwam to jak ,,walka z wiatrakami".
Jednak że, warto zadbać o rośliny i może inni forumowicze specjalizujący się hodowli tego pięknego kwiatka coś doradzą.
Druga sprawa że , teraz jesienią szara pleśń dość mocno atakuje wszystkie podatne rośliny , nawet chwasty więc nieraz odczuwam to jak ,,walka z wiatrakami".
Jednak że, warto zadbać o rośliny i może inni forumowicze specjalizujący się hodowli tego pięknego kwiatka coś doradzą.
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytałem jeszcze trochę w necie i wybrałem oprysk i podlewanie dwoma środkami naprzemiennie: Rovral Aquaflo 500 SC i Topsin. Już zakupione na all ... Zobaczymy jak to wyjdzie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Pozdrawiam Irek
-
Kiedyś tu już pisałam o chorobach moich piwonii w zeszłym roku.Na jesieni po ścięciu liści potrzepałam je przeterminowanym cynkotoksem,akuratnie taki mi sie gdzieś ostał.W tym roku piwonie były zdrowe,w środku lata opryskałam miedzianem,ale teraz jesienią zauważyłam,że niektóre pędy zamierają i znów potrzepię je grzybobójczo po ścięciu liści.Niestety,ale tyle tych chorób grzybowych,że bez pomocy roślinom ani rusz.
Halina
Mam przed zejściem z tarasiku ( bo mały) taką wyspę zieloną. To na miejscu gdzie mialo być oczko wodne . Jest różnorodna , na srodku rosnie dorodny LUBCZYK zwany swojsko "magi" rózne zioła i kwiaty . Nie nawożę systematycznie ani tez nie plewię , nie zajmuję sie ogrodem na bieżąco . Bo mnie w domu często nie ma i to na dłużej . Bardzo lubie tą kępę . Działa na mnie pozytywnie zwłaszcza w czasie kwitnienia glicynii , ktora na pniu po starej papierówce pochyla się nad moja " zieloną wyspą " . Tam tez posadziłam piwonie drzewiastą , na razie 1 szt , dokupię jeszcze . Myśle , że miejsce dobre.
-
Okryj tą piwonię w pierwsza zimę.A posadziłaś troszkę głębiej?-bo w przeciwieństwie do bylinowej sadzi się ją troszkę głębiej.
Halina
- Black Rose
Właśnie kupiłam nowe karpy peonii, mam nadzieję, że tak późne posadzenie ich, nie będzie błędem?
- Black Rose
Ma ktoś doświadczenia z tak późnym sadzeniem peonii?