Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
- Skrzyp
- 100p
- Od: 17 maja 2016, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Pozdrawiam Krzysiek
Bo żeś maźnął tą skrobią wg mnie to tylko pożywka dla bakterii, rozumiem w miejscu bez dostępu wilgoci, nooo może i by pomogła taka powłoka. Zapędzlowałeś też chemią?Sky12 pisze:Ogonek dyni zaczyna się psuć.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ten ogonek to efekt mączniaka wg mnie, nie tej skrobii.
Z drugiej strony, jak widać że coś się robi wilgotne, to trzeba odizolować całą wilgoć z zewnątrz i tu właśnie pomaga ta skrobia.
Z drugiej strony, jak widać że coś się robi wilgotne, to trzeba odizolować całą wilgoć z zewnątrz i tu właśnie pomaga ta skrobia.
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A i tak wszystko jedno. Popękana skórka niesamowicie chamuje wzrost, boki dyni też takie (szorstkie) się robią. Do tego kolejne pęknięcie głębokie do ogonka. Czekam już tylko aż zacznie gnić. Jutro ostatni dzień ciepła, a potem duże ochłodzenie. I pomyśleć że w tym czasie "mogła" przyrastać 16-19kg na dobę, a przyrasta 8-9kg w ciepłe dni.
Sezon uznaję za stracony. Do tego drugi krzak okazał się niesamowicie felerny. Pędów cała masa. Dynia zaczyna rosnąć. Dojdzie do około 40kg i usycha. I tak 3 razy. Klasycznie dół dyni nie rośnie, a potem już cała stoi. Warunki takie same jak dla Wallace. Szkoda, bo mogłem mieć szansę na drugej dyni. Pierwszy raz się z tym spotkałem żeby dynia nie chciała rosnąć na potężnym krzaku z odpowiednim naworzeniem. Masa pracy się zmarnowała.
Sezon uznaję za stracony. Do tego drugi krzak okazał się niesamowicie felerny. Pędów cała masa. Dynia zaczyna rosnąć. Dojdzie do około 40kg i usycha. I tak 3 razy. Klasycznie dół dyni nie rośnie, a potem już cała stoi. Warunki takie same jak dla Wallace. Szkoda, bo mogłem mieć szansę na drugej dyni. Pierwszy raz się z tym spotkałem żeby dynia nie chciała rosnąć na potężnym krzaku z odpowiednim naworzeniem. Masa pracy się zmarnowała.
- BobejGS
- Kontakt:
Wybiło 300kg. Najbliższy tydzień pokaże co z dynią dalej. Liście zdrowiutkie i mogłaby jeszcze sporo rosnąć. Pęknięcir nie wygląda źle. Zobaczymy.
To jej ogonek gnije?
Walcz bardzo ładna, na pękniecia nie patrz
Jak pamiętam dawałeś miedzian? Na przyszłość miedzianem nie wolno opryskiwać podczas wysokich temperatur i podczas wilgotnej pogody. jeśli używałeś to mógł się do tego przyczynić.
Jak masz Previcur to teraz już nie ma co się szczypać - zamocz pędzelek w wodzie i wigotny zanurz w butelce z Prev, i zapędzluj delikatnie te gnijące miejsca, musi wyschnąć. Może uda się przypalić.
Jak pamiętam dawałeś miedzian? Na przyszłość miedzianem nie wolno opryskiwać podczas wysokich temperatur i podczas wilgotnej pogody. jeśli używałeś to mógł się do tego przyczynić.
Jak masz Previcur to teraz już nie ma co się szczypać - zamocz pędzelek w wodzie i wigotny zanurz w butelce z Prev, i zapędzluj delikatnie te gnijące miejsca, musi wyschnąć. Może uda się przypalić.
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
U mnie taki stan:
1445 * Jutras DAP64 OTT 822cm - przez 4 dni OTT +8cm
1567 Lyons DAP58 OTT 869cm - przez 4 dni OTT +14cm
2095 Willemijns DAP49 OTT 851cm - przez 4 dni OTT +29cm
Wybywam na kilka dni i mam nadzieję, że po powrocie obie AGP będą powyżej 400kg, squash do tylu raczej już nie urośnie.
1445 * Jutras DAP64 OTT 822cm - przez 4 dni OTT +8cm
1567 Lyons DAP58 OTT 869cm - przez 4 dni OTT +14cm
2095 Willemijns DAP49 OTT 851cm - przez 4 dni OTT +29cm
Wybywam na kilka dni i mam nadzieję, że po powrocie obie AGP będą powyżej 400kg, squash do tylu raczej już nie urośnie.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Błażej po 12kg/doba? Ładnie sądzisz. Sprobowałbym podgonić moją ale chyba wolę dokończyć sezon bez zwiększania ryzyka.
- BobejGS
- Kontakt:
Powiem szczerze, że nie wiem jak przyrosty, bo gdzieś zeszyt z notatkami posiałem. Dzisiaj mam wyjazd i raczej nie zdołam dyni zmierzyć ale jeszcze się okaże. Musze ten zeszyt znaleźć. Sporo ważnych notatek tam miałem.
Tak mi wyszło z tego co pisałeś wcześniej, już jestem ponad 100kg z tyłu :P
mdabr A masz może jakieś aktualne zdjęcia ?
mdabr A masz może jakieś aktualne zdjęcia ?