Wszystko o pomidorach cz. 14
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Pelasia, jeżeli pomidory są ładne i smaczne to oczywiście zbieraj nasiona. Nazwą się nie przejmuj, bo nie tyle nazwa co owoc się liczy najbardziej - przynajmniej dla mnie. Nawet na akcji znajdziesz pomidory, które w swojej nazwie mają ; "NN, Babcine , Moje ulubione, Najwcześniejsze, Z targu" - a przecież to nie są oryginalne nazwy pomidorów, a mimo wszystko są to dobre pomidory na które zawsze jest popyt. Swoje nasiona zawsze możesz krótko opisać np. duże, smaczne, czerwone - a ja z chęcią zgłoszę się po kilka nasionek.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przywiózł nam je nasz znajomy, z okolic Pudliszek . Tu w zasadzie nie chodzi mi o nazwe ,tylko czy to są pomidory F1Ginka pisze:Taka zgaduj-zgadula, sprzedawca nie wiedział co sprzedaje? czy nie pytałaś?
Liczyłam na kogoś ,kto trochę się orjentuje w uprawie pomidorów przemysłowych.
Poproszę kolegę ,żeby spróbował się dowiedzieć co to za odmiana
Co do smaku ,to mogą być,przecier wyszedł gęsty i smaczny
Asia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Stawiałbym na odmianę Hektor F1.
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Mój pomidor przekrojony wygląda tak to ma być czarna zebra
całkowicie chyba nie dojrzała
do końca
a to Bałoto też nie dojrzałe
jak poleży to dojrzeje czy musi na krzaku dojrzeć teraz pada, mam je mam je pod gołym niebem, trzeba czekać dojrzeją
całkowicie chyba nie dojrzała
do końca
a to Bałoto też nie dojrzałe
jak poleży to dojrzeje czy musi na krzaku dojrzeć teraz pada, mam je mam je pod gołym niebem, trzeba czekać dojrzeją
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdjęcie Asi chyba nie do końca oddaje rzeczywisty kolor owocu, dlatego ciężko mi się odnieść do twojego typowania Ludwiku.Kształt kulisty i jednocześnie pomidor "z czubkiem" mogły by o tym świadczyć.Natomiast środek pomidora Hector F1 jest zupełnie inny.Nasiona duże w zielonej otoczce z galaretki.Galaretki w Hectorze F1 jest sporo.Ten pomidor w fazie dojrzewania jest jaskrawo-pomarańczowy a następnie przebarwia się w pomarańczowo-czerwony kolor.Brak u niego malinowej nuty.ekopom pisze:Stawiałbym na odmianę Hektor F1.
To jeden z moich ulubionych samokończących pomidorów,mam go już trzeci sezon.
U mnie wygląda tak.
Asiu porównaj sobie z moimi zdjęciami Hectora F1.
Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Asiu,Hector F1 właśnie jest takim dziwakiem...Na każdym krzaku ma pomidory okrągłe i takie które zakańcza czubek.Charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor i zieloną galaretkę przy dużych nasionach.Krzak niski(do 1m),samokończący.Lekko kwaskowy,typowy smak dla pomidorów czerwonych.Gruntowy i z donic jest identyczny,bo mam je w dwóch wersjach.Ten twój to mi nie wygląda na Hectora F1.
Ja każdorazowo kupuję oryginalne nasiona Hector F1 z Vilm...n.
Pozdrawiam Magda
Ja każdorazowo kupuję oryginalne nasiona Hector F1 z Vilm...n.
Pozdrawiam Magda
Pozdrawiam Magda
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź . Może będę miała podaną nazwe tego mojego kupnego pomidora ... to dam znac jaka to odmiana
Asia
Asia
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Największe moje pomidory mają po 700 g - Copia i 1884. Copia mnie zaskoczyła, wydawało mi się, że to średniej wielkości pomidory, a tu takie olbrzymy. W smaku bardzo dobre, słodkawe, co mnie cieszy,bo większość pomidorów mam w tym roku mam kwaskowe. 1884 prowadzony na 1 pęd urodził 3 kolosy, ten prowadzony na 2 pędy ma więcej owoców, trochę mniejszych.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
U mnie największy owoc z Copii z dzióbkiem ( tak opisane opakowanie z awn) jest wielkości jajka, a owoce posiadają dzióbek. 1884 w folii miał 1 owoc, dosłownie. potem krzak zapadł na jakąś chorobę, może niedobory i już z tego nie wyszedł. W gruncie o niebo lepiej, ale też już zakończył żywot. Oto owoce gruntowe odmiany 1884. Więcej nie dało się z niego wyciągnąć. Najgorszy pod względem trudności w pielęgnacji, smak nijaki. U mnie obie te odmiany odpadają.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
U mojego 1884 dopiero pierwsze owoce dziś zebrałam i jeszcze kilka na krzaku czeka na dojrzenie. Nie wiem czy nie będę zbierać pomidorów zapalonych na dojrzewanie w domu, bo dostają plamy i pękają, a pogoda na razie niezbyt sprzyjająca pomidorom.
Nie próbowałam jeszcze tego 1884, ale Copia bardzo mi przypasowała smakiem.
Najładniejsze pomidory i najzdrowsze ma Nepal, nie pękają chyba jako jedyne. Nie wiem jak ze smakiem, bo dopiero łapią kolor. Podobno bardzo długo się przechowują.
Nie próbowałam jeszcze tego 1884, ale Copia bardzo mi przypasowała smakiem.
Najładniejsze pomidory i najzdrowsze ma Nepal, nie pękają chyba jako jedyne. Nie wiem jak ze smakiem, bo dopiero łapią kolor. Podobno bardzo długo się przechowują.
Pozdrawiam-Ela
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
No to tak, mimo nierozpieszczania krzaczków (warunki w sumie jak co roku), mamie przypadł do gustu Czarny książę i koktajlówki (nastawiła się na słodycz), mi jak zwykle najbardziej smakowały koktajlówki (maskotka, pokusa, black cherry) i betalux, Faworyt zdążył się zapalić przed pojawieniem się zarazy ale owoce mączyste bez smaku (widać warunki mu u mnie nie pasują), pierwsze słoiki z Frodo w occie zaprawione (czekają na degustację), Ożarowski w tym roku się nie popisał przez upały i suszę co do wielkości owoców.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
U mnie liście mają czarne ranty, co to oznacza?