Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi to wygląda na jakieś wygryzienia przez szkodnika.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Witajcie mam w domu oto takiego aloesa, który chyba już nie mieści mi się w doniczce ponieważ zaczyna rosnąć ku górze i wygląda na dość mocno ściśniętego... Jak myślicie czy przydałaby mu się większa doniczka?? Poza tym podlewam go raz na dwa tygodnie na podstawek i też zastanawiam się czy nie za często. Proszę o radę.
- eba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie w sumie nie ma to większego znaczenia. Niektóre sukulenty nawet wolę przesadzać w tym czasie, bo teraz przechodzą okres spoczynku i są mniej wrażliwe na nowe warunki. Kiedy rozpoczną okres wegetacji, można niechcący uszkodzić młode odrosty, bo są bardzo delikatne.
Ważne, żeby nie rozpoczynać intensywnego podlewania. Jeśli teraz rozsadzisz roślinę, rany po cięciach mają szansę łatwiej się zagoić, jest mniejsze ryzyko ich zakażenia z powodu mniejszej wilgoci w doniczce.
Ważne, żeby nie rozpoczynać intensywnego podlewania. Jeśli teraz rozsadzisz roślinę, rany po cięciach mają szansę łatwiej się zagoić, jest mniejsze ryzyko ich zakażenia z powodu mniejszej wilgoci w doniczce.